CÉL: A MÁSSÁG ELFOGADTATÁSA

Szüreti mulatság a Városi Sportcsarnokban

 

 

"Az emberiség legalább egy tizede különböző károsodásokból eredően fogyatékos. Nincs meg a lehetőségük, hogy jogaikkal teljes mértékben éljenek. Ez a kirekesztés miatt van így. Az ennek orvoslása érdekében tett fáradozás ellenére a fogyatékos emberek még mindig periférián lévő embercsoportot alkotnak."

Ezt az elkülönülést kívánták megtörni a szentesi Pszichiátriai Ápoló Otthon dolgozói, amikor is megszervezték a Fogyatékossággal élő Emberek Európai Éve tiszteletére szüreti mulatságukat a Városi Sportcsarnokban 2003. október 16-án.

 

 

 

 

Csongrád megye (Szentes, Csongrád, Mórahalom, Nagymágocs, Szeged, Óföldeák, Ópusztaszer, Hódmezővásárhely, Derekegyház) pszichiátriai otthonaiból érkeztek a fellépők, akiket elsőként Szűcs Lajos alpolgármester köszöntött. A köszöntő után a zenés műsorok következtek, ahol volt csárdás, sramli, cigánytánc és latin formáció.

Jó volt látni, hogy ezek a sérült emberek milyen érzelemgazdagok és ennek a kis kikapcsolódásnak is, hogy tudtak örülni. Sajnos társadalmunk beállítottságában ezek az emberek kirekesztődnek, nem úgy viszonyulnak hozzájuk, mint ahogy azt a nyugati államokban teszik.

Magyarországon tíz évvel ezelőtt az addig elrejtett sérültek még annak is örültek, ha a világ látta milyen rossz körülmények között élnek, elzárva. Most azonban már új problémákkal kell megküzdeniük. Nem pusztán az akadályokkal teli életről, a boldogulási lehetőségek hiányáról van szó.

 

 

 

Az Európai Unió közelségével talán változni fog a helyzet, de ezt a közeledést nekünk kell megtenni, mert ezek a sérült emberek erre várnak évek óta.

 

 

 

A szervezők nagy örömébe azért egy kis üröm is vegyült, mert több mint száz meghívót küldtek ki rendezvényükre, amely csak egy szimpla meghívó volt, és a meghívással nem támogatást akartak kérni, hanem azt tűzték ki célul, hogy nyissanak a város felé és, hogy minél többen megismerjék munkájukat és együtt osztozzanak örömükben.

A város képviselőit, nagyobb vállalatok és intézmények vezetőit invitálták a csarnokba, de (TISZTELET A KIVÉTELNEK!) nem igazán akartak részesülni boldogságukban, mert talán 8 meghívott jelent meg a 100-ból.

Szentes, 2003. 10. 15.