Ki tud többet az EU-ról!

 

Ebben az évben 8. alkalommal került sor az „Összefogás a könyvtárakért" elnevezésű országos akcióra, melynek központja Csongrád megye volt. A rendezvénysorozat október 5-én az un. „könyves vasárnap"-pal kezdődött.

A szentesi Városi Könyvtár Kht. valamint a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ - kapcsolódva az országos programhoz illetve 2003. október 5-én (vasárnap) 9 órai kezdettel vetélkedőt rendezett, melyen a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tíz-tíz fős csapata mérte össze az Európai Unióról megszerzett tudását.

 

   SZENTES                          CSONGRÁD

 

 

 

A vetélkedő 9 órakor kezdődött, amikor is a csongrádi csapat Csongrádon, a szentesi csapat pedig Szentesen kezdte meg a feladatok megoldását. Elsőként az EU-val foglalkozó szakembereket is sokszor nehéz feladat elé állító az EU-ban burjánzó rövidítések (feladatlap/megoldás), betűszók rövidítések kibontása volt a feladat.

Utána következett egy EU-TESZTLAP (tesztlap/megoldás), majd egy KERESZTREJTVÉNY (keresztrejtvény/megoldás) kitöltésére és Interneten keresztüli elküldésére került sor.

 

 

 

Ezt követően a csongrádi gimnázium csapata, valamint a zsűri tagjai megérkeztek Szentesre a Városi Könyvtárba, ahol a diákok  riportot készítettek városuk polgármesterével az Uniós csatlakozás várható eredményeiről.

 

 

 

A következő feladatban megfogalmazták, hogy véleményük szerint „Mit (milyen kulturális értékeket) viszünk Európába?"

Végezetül Activity-játékban EU-s tagországok neveit foglalták rímbe, ill. mutogatják el.

 

 

 

A zsűri tagjai: Bedő Tamás Csongrád város polgármestere, dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, a külügyi és EU integrációs bizottság tagja és Szirbik Imre Szentes város polgármestere

 

 

 

A vetélkedő zárásaként a zsűri elnöke dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő értékelte a csapatok teljesítményét, majd Csongrád város polgármestere ajándékcsomagot (kiadványok, video, CD-k) nyújtott át a szentesi csapatnak, hogy ezzel is gazdagítsa a HMG. Könyvtárát, de hasonló kiadványokban gazdag csomagot kapott Szentes város polgármesterétől a Batsányi-s csapat.

 

 A végeredmény

   SZENTES                          CSONGRÁD

   70 pont                                                        74 pont

Szentes, 2003. 10. 07.