Tapogatózunk, de csak óvatosan!

Hétvégétől hamarabb v. később? sötétedik!

Tudja ezt a DÉMÁSZ is?

 

 

A  Mozaik Társalgó  rovatban nem véletlenül ostorozzák szinte már folyamatosan a Dél-magyarországi Áramszolgáltató Vállalatot, mert időnként (és amikor több felhő van az égbolton), hamarabb sötétedik, és a közvilágítás rendíthetetlenül a Magyar Szabvány (MSZ-09-00.0214/3-87 közvilágítási szabvány) szerint kapcsolódik fel. Ezért többször botorkálhatunk a város utcáin teljes sötétségben, kihasználva a kirakatok világítását. Pl. 2003. október 20-án 17 óra 44 perckor volt napnyugta és 18 óra 20 percig kellett várnunk a közvilágításra!!!

A hétköznapi ember nem örül a Démász "FEHÉR BOT" akciójának, mert ahogy mi nem látunk, úgy minket sem látnak, és volt már arra is példa, hogy két gyalogos "frontálisan" ütközött a járdán!

 

 

Luther tér éjjel kivilágítatlanul           A képen két beszélgető biciklis, két gyalogos és egy babakocsi van

 

A Démász ügyfélszolgálati irodájából megtudtuk, hogy a közvilágítás fel- ill. lekapcsolását egy irányító központ végzi. Már csak annyit kérdeztünk ezekután, hogy hol van ez a központ?

Válasz: Szeged, Tisza L. körút!

Hát mit is mondjunk, Szegeden aztán nagyon tudják, hogy Szentesen mikor is kel fel ill. nyugszik a nap, és hogy mikor van sötét.

 

Mondhatták volna indoknak azt is, hogy ezzel a késéssel szeretnék csökkenteni a fényszennyezést, vagyis a mértéktelen kivilágítás káros hatását, melyre a csillagászok figyeltek fel elsőként. Nem véletlenül, hiszen a csillagászati kutatásokat helyenként már teljesen lehetetlenné tették a földi fényforrásokból származó, a természetes háttérfényesség sokszorosát kitevő zavaró fények.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) XXIII. Közgyűlésének állásfoglalása az éjszakai égbolt védelmében: "A csillagos ég az egész emberiség öröksége, ezért érintetlenül meg kell őrizni. …A csillagos ég kapjon legalább annyi védelmet, amennyit a világörökség részévé vált helyek kapnak a Földön."

 

Megdöbbentő az a térkép, ami az Amerikai Légierő védelmi meteorológiai műholdjának adatai alapján készült,

s az éjszakai Földet mutatja.  (Kinagyítható!)

 

Ezt az állásfoglalást később az Unió kibővítette: "A nagyvárosokban, azok környékén vagy az iparvidékeken élő milliók számára ismeretlen az éjszakai sötét ég látványa. Odafentről nézve világosan látható, hogy ez az energia céltalan pazarlása, ráadásul a kozmoszból a Földre érkező gyenge sugárzást is elnyomja. A fényszennyezés elleni fellépésben a gazdaság érdeke szinte egybeesik a tudományéval. Egyszerű szabály, hogy a fényt a megvilágítandó tárgy felé kell irányítani, s ezzel nem csak energiát lehet megtakarítani, hanem az égbolt eredeti látványa is megőrizhető."

 

Háromról kettőre!

 

A Hétvégétől tovább bonyolódik a helyzet, mert vasárnap (2003. október 26) hajnalban megkezdődik a téli időszámítás, ezért az órák mutatóit hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani. Ekkor egy teljes órával később vagy hamarabb!? fog sötétedni!

Szentes, 2003. 10. 22.