Elpengették a nótánkat

Országos Citerástalálkozó Szentesen

 

 

 

A Szentesi Pengető Citerazenekar meghívására kilenc népdalkör és citerazenekar érkezett a Móricz Zsigmond Művelődési Házba 2003. október 4-én megrendezett Országos Citerástalálkozóra.

 

A citera hazánkban a 19. és a 20. században elsősorban az Alföld parasztvilágának jellegzetes hangszere volt. Ezen belül is Szentesen és környékén volt igen elterjedt. A század derekáig élte fénykorát, majd használata lassan feledésbe merült. Az 1970-es évek végén kezdték az idősektől a fiatalok ellesni a hangszer megszólaltatásának fortélyait.

 

Ezen a délutánon a magyar nóta szerelmesei igen széles palettáról hallhattak válogatást, és a rendezvény végén közös énektanulással és énekléssel zárult a 2003. évi citerások találkozója.

 

A közös éneklést ITT hallgathatják meg!

"Akkor szép a disznó orra mikor dúr, mikor dúr" ==> ( / ) 1,05 MB

 

 

 

A műsorban felléptek: Baksi Citerazenekar és Népdalkör, Biharnagybajomi Karafitty Citerazenekar, Földeáki Citerazenekar és Népdalkör, Hódmezővásárhelyi Hajnalcsillag Citerazenekar, Inárcsi Férfi Népdalkör és Citerazenekar, Kisteleki Citerazenekar és Népdalkör, Susáni Népdalkör – Hódmezővásárhely, Szivárvány Citerazenekar – Mezőtúr, Szentesi Lajtha László Zeneiskola Gyermek-citerazenekara, Szentesi Pengető Citerazenekar

Szentes, 2003. 10. 07.