"Arad kultusza ...

... az elmúlt 150 év magyar közgondolkodásában"

 

 

Dr. Pelyach István egyetemi tanár előadását hallhattuk 2003. október 9-án a Városi Könyvtárban "Arad kultusza az elmúlt 150 év magyar közgondolkodásában" címen.

 

A mából visszatekintve az eltelt 150 évre, mi, ma élő magyarok sajnos tudjuk, hogy időközben milyen - annak idején elképzelhetetlennek tűnő politikai változások tették iszonyúan kemény próbára a lélekszámában is fogyatkozó magyarságot, de azokat a magasztos eszményeket, amelyekért az aradi hősök életüket áldozták - társadalmi haladás és nemzeti függetlenség, párosulva az önzetlen áldozatkészséggel a Haza ügye iránt -, semmilyen hatalmi manipuláció és erőszak sem tudja elhomályosítani, pláne kitörölni a nemzet lelkéből.

Hogy milyen megdöbbenést és ellenérzést váltott ki a kortársakból is ez a nyilvánvalóan primitív bosszúvágyból eredő és felháborító kivégzés, azt jól példázza az aradi várban aznap keletkezett és a vértanúk nevének kezdõbetűit összefoglaló onomasztikon: " PANNÓNIA! VERGISS DEINE TODTEN NICHT, ALS KLAGER LEBEN SIE!" (:Magyarország! Ne feledd Halottaidat, mint Vádlók élnek Ők!:)

Véráldozatuk örök tanulsága ezért ma is változatlanul arra figyelmeztet, hogy a Hazáért mindenkor tenni kell, és amennyiben a helyzet azt követeli meg, úgy bátran és emelt fővel meg is kell tudni halni érte - ahogyan ezt Õk azon a 150 év előtti szomorú hajnalon a Hazának tett esküjükhöz híven megtették.

 

A tizenhárom aradi vértanú és azok emlékszobra, amely még mindig csak emlék és nem valóság!

Szentes, 2003. 10. 13.