Pletykaanyu és családja

 

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2003. január 29-én a Szentes Városi Könyvtár Kht. előadótermében irodalmi estre várták az érdeklődőket. Az est házigazdája Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka című folyóirat főszerkesztője, vendége pedig Grecsó Krisztián (Szentesen született, Szegváron felcseperedett és Békéscsabán elő) Bródy Sándor-díjas író volt.

Grecsó Krisztián a "Pletykaanyu" című novellájával vált híressé, melyben több szegvári ember felismerni vélte magát. "Az anekdota, a pletyka és a nyelv" című irodalmi esten volt olyan hallgató, aki azt sérelmezte, hogy ő kimaradt a kötetből, de javasolták az írónak, hogy írja meg "Pletykaapu" történetét, amelyben tovább folytatódna a történet.

 

 

„1976-ban születtem Szegváron, egy apró, Csongrád megyei faluban. Életem első 14 éve ott is párolgott el; mit sem sejtettem arról, hogy a Kurca part, nem az egész világ számára szent hely. Később, kimosakodva, okosan, a kenderboglyák és paprikaföldek alma máteréről igyekeztem azt gondolni, egy adat, és hogy a Kurca part csak az iparűzési adónál szempont. Aztán valami besűrűsödött, akár a savó, és föl is szakadozott, mint torokban a slájm, és beismertem magamnak, hogy bármennyire is szeretnék, nem tudok ettől a füstös tájtól szabadulni: az élmény meghatároz. Nem csak azért, mert hangjukról megismerem az IFÁ-kat, mert világbajnok uborkakötő vagyok, mi több páromat ritkítom rotálásban is. Nem csak ezért. Valami egészen másért is..." Kepes András: Könyv jelző, interjú Grecsó Krisztiánnal

 

Grecsó Krisztián Békéscsabán él, író, a Bárka folyóirat szerkesztője.

Kötetei: Vízjelek a honvágyról (versek, 1996, Tevan), Angyalkacsinálás (versek, 1999, JAK-füzetek), Caspar Hauser (versek, 2001,a Békés Megyei Könyvtár bibliofil kiadványa), Pletykaanyu (novellák, 2001, 2-3. kiadás:2002, Jelenkor). Novelláskötete az utóbbi évek legnagyobb szellemi izgalmát váltotta ki, Faludy és Bródy Sándor-díjjal jutalmazták, valamint a 2002-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon rendezett „Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján" ez a kötet képviselte Magyarországot.

 

 

Szentes, 2003. 01. 30.