Butella az "égetett bor" tartó

 

 

 

A Koszta József Múzeum bemutatta BUTELLA gyűjteményét 2003. január 23-án. A múzeum ligeti épületébe várták a gyűjtemény és a téma iránt érdeklődőket.

Nemcsak a kiállítást nyitották meg, hanem tudományos ülést tartottak a pálinka (tudományosan: égetett szesz) készítésének tudományáról.

 

 

Elsőként Dr. Szűcs Judit: "A szilvapálinkát, azt szerették" című előadásából megtudhattuk a "pálinka" elnevezés szlovák eredetű, amit ott gabonából főztek, de miután a receptura lekerült az alföldre annyi változás történt benne, hogy a gyümölcsöt használták alapanyagként. Másodikként Mód László tartott előadást a "Pálinkafőzés, pálinkafogyasztás Szentesen a XVIII-XIX. században" címmel.

 

                             

A képre kattintva kinagyítható!

 

Mi a butella: A név eredete a butélia a német "buttel" szóból származik, az alapszava a latin "butta" szó, mely borostömlőt jelent.

 

 

Az előadások után Dr. Fülöp Mihály - borlovag, A Szent Vince Borrend nagymestere nyitotta meg a butellagyűjteményes kiállítást. A kiállítás megnyitón közreműködött Ivánovics Tünde újvidéki népdalénekes.

 

 

Szentes, 2003. 01. 24.