2002. április 29.

 

A CSODÁK ÜZENETE

 

 

Dr. Csiha Kálmán ny. erdélyi református püspök előadásait 2002. április 23-28-ig minden este 18 órától halgathatják meg az érdeklődők a Felsőpárti Református templomban (Jókai u. 71.). 

 

 

Az előadások után egy tea mellett megbeszélgethetik az érdeklődők az előadáson elhangzottakat az előadóval.

Szentes, 2002. 04. 24.

 

 

 

Farkas Sándor (Fidesz + MDF) közös jelöltje                                       Dr. Demeter Attila (MSZP)

Mind két képviselő  családja társaságában adta le voksát a szavazókörökben

 

Vége az országgyűlési képviselő-választásnak Magyarországon!

Április 21-én 6 és 19 óra között lezajlott a 2002. évi országgyűlési képviselő választás második fordulója.

Csongrád megye 5-ös választó körzetében két  képviselő jelölt között választhattak a szavazók.

1. Farkas Sándor (Fidesz+MDF)                                2. Dr. Demeter Attila (MSZP)

  

Részletes eredmények:   ITT 

 

Szentes, 2002. 04. 22.

 

"Aranymadzagkáim!"  búcsúzom

 

    

 

Varga Rózsa (1909-2002) eltávozott közülünk, aki életét a gyerekek testi-leki nevelésének szentelte. Szentes köztiszteletben élő tanára több nemzedék sorsát irányította és nevelésével határozta meg. 

 

 

A sokak által szeretett és tisztelt Rózsa néni bölcsész diplomáját 1937. január 28-án a magyar királyi Ferenc József Tudományegyetemen szerezte meg. Szentes több iskolájában tanított, végül a Horváth Mihály Gimnáziumból ment nyugdíjba 1966-ban.

Szentes, 2002. 04. 17.

 

Topolyai vendégek Szentesen

 

 

Április 11-én a Költészet Napja alkalmából Szentesre látogatott el a topolyai Kodály Zoltán Művelődési Központ Auróra Beszédművészeti Stúdió.

Délelőtt az Ifjúsági és Művelődési Házban rendkívüli irodalom órát tartottak a középiskolások számára, ahol verssel, szavalattal, énekkel és muzsikával tisztelegtek költők előtt.

 

 

Délután stúdió tagjai a Városi Könyvtárban Jószef Attila est keretében adták elő "Életünk az ember kedve" című estjüket. 

Szentes, 2002. 04. 12.

 

"Rejtelmek, ha zengenek"

 

 

Április 6-án, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendezték meg az Alkotó pedagógusok előadóművészeti bemutatóját. 

 

 

 

Az Árpád utcai Óvoda egy színjátékkal készült e jeles rendezvényre, mely próbára tette a rekeszizmokat. A képen látható a Csongrádi Kamarakórus, akik a komolyabb művészeti ágat képviselték. Akik részt vettek, azok rengeteget nyertek, mert igen színvonalas délutánt szereztek a fellépő pedagógusok.

Szentes, 2002. 04. 08.

 

 

 

2002. április 7-én tartották Magyarországon az Országgyűlési Képviselői választást.

A szentesi végeredményről a Választási Bizottság hivatalos internetes oldaláról tájékozódhatunk a  www.valasztas.hu/so02/v02din1/ejk0605.htm

 

A választáson köszöntötték az első szavazókat, akik egy emléklapot és egy plasztik kártyát kaptak. Ezzel a kis ajándékkal tették emlékezetesebbé az első választásukat.

 

 

 

Voltak olyan választókörzetek ahol a szavazás végezetéig folyamatos roham volt. (22., 23. választókörzet, Kertváros). De az igazi munka este 7 óra után érkezett el amikor a szavazatokat összeszámlálták.

 

 

Szentes, 2002. 04. 08.

 

 

Gólyás ház új fészekaljjal

 

 

Az elmúlt héten a szentesi tűzoltók segítségével fészekrenoválást hajtottak végre a Petőfi S. utcai gólyás ház kéményén. Évtizedek óta található gólyafészek ezen az épületen, ami mára már több generáció gólyát adott a természetnek és Szentesnek. Ezen a télen az itt található fészek fele ledőlt és a szakemberek elérkezettnek látták, hogy a sérült fészeknek új alapot építsenek az Afrikából érkező gólyavendégek érkezése előtt. Tóth Tamás (a Körös-Maros Nemzeti Park Természetvédelmi felügyelője) irányításával került felszerelésre a képen látható fém fészektartó.

A Tisza árterére megérkeztek az első feketególyák, és őket követik fehér társaik is, akiket nagy izgalommal várnak a Szentesiek, mert kíváncsiak vagyunk, hogy miként fogadják az új "modern" fészket.

Szentes, 2002. 04. 05.

 

Tavasz a természetben!

 

 

Tavasz a természetben címmel nyílt kiállítás az Ifjúsági és Művelődési Ház egyik termében.

 

 

 

A megnyitón adták át ez elismeréseket az alkotásaikkal kimagasló színvonalat elérő alkotóknak, amiket Bíró Károly festőművész a megnyitóbeszédében méltatott.

Szentes, 2002. 04. 22.

 

 

 

Hamarosan megnyitja kapuját Igor Ivanov aktfotó kiállítása a Művelődési és Ifjúsági Házban. A tárlat látogatható az Ifjúsági Ház nyitvatartási idejében.

Szentes, 2002. 04. 19.

 

V. megyei Petőfi-szavalóverseny

 

 

Petőfi Sándor Általános Iskolában rendezték meg az V. megyei Petőfi-szavalóversenyt, melyre az iskolai háziversenyek győztesei kaptak meghívást. Két korcsoportban rendezték meg a versenyeket (7-8. oszt., 5-6. oszt.).

 

 

 

Eredmények

5-6. osztály:

 

1. Banyó Péter - Makó, Kertvárosi Ált. Isk. Felkészítő nevelő: Széll Zsuzsa

2. Fehér Balázs - Hódmezővásárhely, Felk. nev. Arnóczky Mária

3. Balog Enikő - Szeged, Gedói Ált. Isk. Felk. nev.: Kothencz Erzsébet

4. Savanya Andrea - Szeged, Gedói Ált. Isk. Felk. nev.: Kothencz Erzsébet

5. Papp Anita - Szeged, Arany János Ált. Isk. Felk. Kónya Lászlóné

 

7-8. osztály:

 

1. Drubina Orsolya - Szeged, Hunyadi János Ált. Isk. Felk. nev.: Ördögh József

2. Kruzslicz Tamás -Szentes, Koszta József Ált. Isk. Felk. nev.: Tóthné Hlavács Mária

3. Börcsök Boglárka - Kiszombor, Dózsa György Ált. Isk. Felk. nev.: Borkáné Dudás Mónika

4. Kovács Kata - Mártély, Felk. nev.: Benkő Brigitta

5. Bajnai Zita - Szeged, Makkosházi Ált. Isk. Felk. nev.: Jáger László

Szentes, 2002. 04. 24.

 

 

Fújtak a kártevőknek!

 

 

Április 24-én sokan gondolták, hogy elkezdték a szúnyogok irtását, de mégsem! A városban cirkáló permetező autó csak a gesztenyefák előtt kapcsolta be szórófejét, így kiderült, hogy a virágzó gesztenyefák védelmében permeteztek több ponton a városban (Klauzál utca, Széchenyi liget ....)

Szentes, 2002. 04. 25.

 

 

Híd ember a Kurca parton

 

 

Eperjes Károlyt a népszerű színészt látta vendégül a Keresztény Pedagógusok Kamarája az Ifjúsági Házban április 18-án. "Az igazat mondd, ne csak a valódit" címmel tartotta meg előadását, mely után nemcsak az előadással kapcsolatos kérdéseket, hanem a most elkészült Hídember című filmmel kapcsolatban is kérdezhetett a közönség.

 

Szentes, 2002. 04. 19.

 

 

Mozgáskorlátozottak a Városházán

 

 

Április 17-én üzemelték be a képen látható mozgáskorlátozottak szállítására alkalmas lépcsőn járó szerkezetet a Városházán. Ezzel a géppel könnyen megközelíthetővé tették a mozgáskorlátozottak és fogyatékosok számára a hivatali épület emeleti irodáit. Ugyan segítségre van szükség a segédeszköz működtetéséhez, de hamarosan felkerül a bejárat mellé egy jelzőkészülék, amivel jelezhetik a Városházára látogató mozgásukban korlátozottak az ügyeletes személyzetnek, hogy igénybe szeretnék venni a lépcsőn járót.

 

 

 

A főpróbán Szirbik Imre polgármester úr és Cseuz András is szemügyre vette az ügyes szerkezetet, majd egy gyorstalpaló tanfolyamon megmutatták a gép működését, hogy a következő óráktól már biztonságosan tudják működtetni a gépezetet.

Szentes, 2002. 04. 18.

 

Bezárta kapuit a

X. Kereskedelmi Napok és vásár

 

 

 

Képes beszámoló a kiállításról és vásárról ITT!

Szentes, 2002. 04. 15.

 

Kifogták a Gerecz tavi szörnyet!

 

 

 

Április 11-én hajnal 6 órakor Makai Lajos kiment pontyozni a Gerecz tóra. Az első pontyot sikeresen meg is fogta, de fél hétkor a következő kapáskor érezte, hogy ez nem ponty, hanem valami óriási hal. Elkezdődött az embert és halat próbára tevő küzdelem. A fárasztást szinte földön, vízen és levegőben folytatta a nagy ho-ho-ho-horgász.

 

 

Az ádáz küzdelem egészen délután fél hatig tartott (11 órán keresztül), amikor is a hatalmas harcsa megadta magát.

 

 

És a pontos méretek:

Hossza: 230 cm   Súlya: 74 kg

Hogy milyen csalival lett kifogva? Azt is megtudtuk, mert a kukorica volt a nyerő!

Közel 70 érdeklődő szurkolt apa és fiának, hogy sikerüljön kiemelni a tó rémét, amit már évek óta ki akartak fogni, de végre most sikerült. Tudomásunk szerint még két ekkora példány található a tóban, tehát horgászok botra fel!.

Szentes, 2002. 04. 12.

 

 

Szentesi Kinizsi TE - Székkutas  1 : 1

 

 

 

A Kinizsi (kék-fehér) focistái április 20-án fogadták a Spartacus sportpályán a székkutasi (piros) csapatot. A pontatlan játék megbosszulta magát, mert a második félidőben már csak futottak az eredmény után, hogy legalább egy pontot itthon tartsanak a szentesiek, ami nehezen. de sikerült is.

Szentes, 2002. 04. 22.

 

Startol a Bozsik program 2.

 

 

 

Az utánpótlás-nevelés a sikeres futball egyik legfontosabb pillére.

 

 

 

A Magyal Labdarúgó Szövetség szervezésében elkezdődött a Bozsik Program második fordulója. Ez a program legfontosabb célja az utánpótlás nevelés és a futball népszerűsítése Magyarországon.

Az UEFA által összeállított statisztika alapján 10 millió magyar közül 43 ezer a 18 év alatti futballista fiatal. (0,43%). Ez a szám Norvégiában 7,32%!

A szentesi Spartacus sportpályán április 14-én  rendezték meg a Bozsik program keretében a fiatalok focitornáját.

Szentes, 2002. 04. 15.

 

 

Szeged - Szentes  10 : 8

 

 

 

A szegedi pólósok látogattak el Szentesre a sátrától megszabadult strandfürdőbe április 13-án. A szentesiek jól tartották magukat egészen a harmadik negyedig, de ekkor egy zsűri és játékvezetői tévedés miatt a már megadott!!!!! gólt nem adták meg, hanem újra kellett játszani azt a játékidőt. Ebben a helyzetben, amikor a Szentes kiegyenlített, egy nem megadott gól sokat számít nem csak pontbelileg, de lélektanilag is. 

A szentesi gárdát Dr. Tóth Gyula irányította, mert egy mérkőzésről eltiltották Kádár Józsefet.

Hiába próbáltunk egyenlíteni, sajnos nem sikerült. Elég fordulatos mérkőzést láthatott a közönség, mely olykor át ment egyszerű pankrációvá, ahol a Szeged húzta a rövidebbet.

Szentes, 2002. 04. 15.

 

 

Bot- és keszegfogó verseny

 

 

Április 7-én a délelőtti órákban rendezett házi versenyt a Szentesi Horgász Egyesület, melyen tíz horgász mérte össze tudását. Voltak, akik botot, de voltak, akik halat is fogtak, de ez az a sportág, ahol egy finom női kéz biztos sikert hoz.

Szentes, 2002. 04. 08.