2002. április 8.

 

Van, aki így megy locsolkodni!

 

Szentes, 2002. 04. 01.

 

 

 

Miért tojnak tojást a nyulak?

 

     

 

A húsvét keresztény ünnep. Ehhez kétség sem fér. Mégis értetlenül állunk a húsvéti szokásokhoz. Hogy jön Krisztus feltámadásához a piros tojás, a nyuszi és a locsolkodás? A magyarázat borzasztóan egyszerű…

A nyuszinak, a hímes tojásnak és a locsolkodásnak még véletlenül sincs köze a keresztény ünnephez. Már a húsvét angol Easter, vagy a német Ostern elnevezése is arra enged következtetni, hogy ez bizony pogány eredetű ünnep. Ostra - vagy Eostre - ugyanis a germánok tavaszistennőjének neve volt. Kezében egy tojást tartott, ami a természet, az ember újjászületését, a tavaszi ébredést szimbolizálja. A tavaszünnephez kapcsolódó rítusok, cselekedetek és tárgyak egytől egyig az életet, a termékenységet, a szaporodást szolgálják.

Egy ősrégi legenda szerint Ostrának, a tavasz istennőjének volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt. Egyszer nyúllá változtatta ezt a madárkát, hogy a gyerekek arcára mosolyt varázsoljon. A nyúl szaporasága miatt termékenységszimbólum volt. Az ókeresztények nyúlhúst helyeztek el a templomok oltárai alatt, megszentelték és a feltámadás napján első ételként fogyasztották el.

Szentes, 2002. 03. 30.

 

 

A talapzatot is elbontották

 

 

Április 4-én, (mivel előző nap "leugrott" Kossuth Lajos a helyéről), elbontották a talapzatot is, melyet az új helyén állítanak fel. A műkő borítást óvatosan szedték szét a munkások, hogy sérülés mentesen tudják felállítani új helyén Kossuth-ot. Előzetes tervek szerint a következő héten fog leszállni Horváth Mihály is a helyéről. de értesülésünk szerint erre április 5-én reggel 7.00 órakor kerül sor a Horváth Mihály Gimnázium előkertjében.

Szentes, 2002. 04. 05.

 

 

Itt a nyári időszámítás!

Mindenki 1 órával kevesebbet alszik!

 

Vidovics Ferenc órásmester hajtja át a református templom toronyóráját.

 

Vasárnap, március 31-én kezdődik a nyári időszámítás!

Hivatalosan hajnali 2 órakor állítják át 3-ra az óramutatókat, de nem hivatalosan már március 30-án át lettek állítva Szentesen a templomok toronyórái és a köztéri órák.

Az Európai Parlament és az Európai Unió döntésével megegyezően a korábban szokásosnál egy hónappal tovább, október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás.

Szentes, 2002. 03. 30.

 

 

Egyeztető a Kereskedelmi Napokról.

 

 

Március 28-án tartották meg az egyeztető összejövetelüket a Kereskedelmi Napok kiállítói a Városi Sportcsarnokban. Ezen a napon kezdődött a visszaszámlálás, mely egészen április 12-ig tart, amikor is megnyitja kapuját a X. Kereskedelmi Napok és Vásár.

Szentes, 2002. 03. 29.

 

 

Akadozik a MOZAIK!

 

 

Olvasóink jelezték, hogy időnként nem, vagy csak elég nehezen töltődik le a Szentesi Mozaik Internetes Újság oldala.

A hiba elhárításán már dolgoznak a szakemberek! A SzentesInfo szervere rádiós kapcsolattal kapcsolódik a világhálóhoz. A napokon keresztül tomboló szél elmozdíthatta az antennát, aminek az ellenőrzése tegnap délután megtörtént, de sajnos nem itt volt és van a hiba. A rendszer továbbellenőrzése most folyik, aminek következtében tényleg lehet fennakadás a szolgáltatásban, de addig is megértésüket köszönjük! 

 

 TIPP! 

 

Ha Ön megnyitja a Mozaik újságot, akkor érdemes a    FRISSÍTÉS  gombot megnyomni, mert ha a böngésző  nem jól van beállítva, akkor az előző napokban letöltött oldalakat mutatja meg, amik lehet, hogy nem a legfrissebbek.

Szentes, 2002. 03. 27.

 

 

Az utolsó simítások

 

 

 

A Kertvárosban új játszóteret avatnak március 28-án délután 3 órakor, melyen az utolsó pillanatokig dolgoznak a szakemberek. Ugyan a megnyitóra nem tudták kinöveszteni a füvet a játszótéren, de a játékok büszkén állnak és várják a délutáni rohamot.

Szentes, 2002. 03. 27.

 

 

"ÚJ HAJTÁS" a SzentesInfo szerverén

 

Új tartalommal gazdagodott a városunk internetes arculata.

A www.szentesinfo.hu/uh címen megjelent az Új Hajtás 102 honlapja, amely Körtvélyesi Zsolt alkotása. 

A katolikus ifjúsági közösség 11 éve alakult meg. Önmeghatározásuk szerint: "Mindenki jöhet, aki jó szándékkal és szeretettel közeledik hozzánk." 

Bármennyire hihetetlen: ők is A MAI FIATALOK...

Az oldal megjelenéséhez a TEAM Számítástechnika biztosítja a technikai hátteret.

Szentes, 2002. 03. 25.

 

Szentesről hallatszik a déli harangszó

 

 

 

Március 20-án készítették el a Magyar Rádió munkatársai azt a felvételt, amit közel 6 hét múlva hallhatnak a hallgatók pontban déli tizenkét órakor.

Minden héten más-más településnek a templomából hallatszik a harangszó, így most Szentes gongathat április végén és május elején.

Szentes, 2002. 03. 21.

 

Északi fény Szentesen!

 

Vagy a Nap nem ment le időben, vagy az óra siet!

 

 

Az autóbusz állomáson sokakból szaladást vált ki a központi óra pontatlansága, mert a képen látható hogy a kora délutáni (15 óra 37 perc) órákban már éjfél felé jár az óra. Az utazóközönség érthetően panaszkodik, mert ha nem pontos az óra legalább kapcsolják ki, mert az órához hozzászokott emberekben riadalmat és bizonytalanságot kelt.

Szentes, 2002. 04. 03.

 

 

Nem szökik a (még) kút.

 

 

 

Március 15-e után a Kossuth tér teljes területét lezárták a lakosság elöl, mert az átépítési munkálatok most már kiterjednek a Kossuth szobor előtti katlanra is. 

Szentes, 2002. 03. 20.

 

 

Kép a térátalakulásról!

Szentes, 2002. 03. 22.

 

 

Elkezdődött a Kossuth tér átépítése

 

 

Február 18-án megkezdődött a Kossuth tér átalakításának munkálatai. Mint ismeretes, a képviselő-testület tavaly döntött a tér átépítéséről, hiszen nyertek a megyei fejlesztési alap pályázatán.

A napokban megkezdték a tér burkolatának felbontását, így a gödörnek nevezett területet is. A tervek szerint visszakerül régi helyére a Horváth Mihály szobor, és áthelyezik Kossuth Lajos szobrát is. A tér új, diakolor (betontéglás) burkolatot kap, a kimaradó zöldfelület gyepesítik. Az eredeti tervek szerint 32 fát jelöltek kivágásra, de az újbóli felülvizsgálatot követően csak 15-18 beteg fa sorsa pecsételődött meg. Elbontják a szökőkutat, helyette új, más vonalvezetésűt építenek, amely különböző vízjátékokkal szórakoztatja majd a járókelőket. A gyepesítés mintegy 4 ezer négyzetméter, és hasonló nagyságrendű lesz a térburkolat is. 

Március 15-ig a Kossuth szobor marad eredeti helyén. Az ünnepség után bontják fel a süllyesztett területet. 

A szakemberektől megtudtuk még azt is, hogy egy szintbe kerül a tér teljes felülete, és automata öntözést kap. Csapadékvíz csatornákat építenek, illetve kicserélik az elavult ivóvízvezetéket. 50 kovácsoltvas padot helyeznek majd el, új közvilágítási rendszert építenek ki, 35 lámpatesttel. Külön megvilágítást kap a Kossuth és a Horváth Mihály szobor, de gondoskodnak a református nagytemplom díszkivilágításáról is.  

Augusztus 31-ig kell befejeznie a munkát a kivitelezőnek mely által európai színvonalú térrel gazdagodik Szentes.

Szentes, 2002. 02. 20.

 

KÉPEK

 

 

Város központja az égből.

 

 

 

Kurcai fahíd.

 

 

Szép a kilátás

 

 

A Városháza tetejéről csodálatos kilátás nyílik az Erzsébet térre, amit nagyon kevesen láthatnak, de az Internet adta lehetőséget kihasználva, mindenki gyönyörködhet a látványban.

Szentes, 2001. 08. 31.

 

 

Kossuth tér 180 fokban

 

 

Szia Feri!

Őszinte elismerésem azért, hogy betetted az újságodba azt az ominózus levelet, mely csupán írójára jellemző. Szívből remélem, hogy nem vetted komolyan! Ilyesmit csak az ír, aki nincs tisztában a friss információk jelentőségével. Közhely, de igaz: csak azt az embert lehet bírálni, aki dolgozik. (Jelenleg én is ilyen cipőben járok, erről napokat tudna mesélni T. Feri.) Te pedig dolgozol, és bizony kőkeményen! Ha valami giccs, azt is megalkotta valaki>tehát az létező dolog, annak létezéséről nem Te tehetsz, Te csak bemutatod a lehető legobjektívabb kísérő szöveggel. És ebben van a lényeg. Ha nem tetszik neki, tegyen le jobbat a képzeletbeli "asztalra". Ez a legnehezebb feladat. Milliónyi témát nem lehet, és nem is szabad egységesíteni, meg se próbáld, mert abból valami rémes dolog derülne ki.

Mindenesetre fel a fejjel, és teljes lendülettel folytasd ezt a szép munkát! A negatív bírálat - hidd el -, még jobban kiemeli a pozitívumokat.

Kis-Ráczné Joli

2002. 02. 18.

 

 

Kedves Ferenc!

 

 

A fenti tevékenységet javasolnám a html szerkesztés helyett. Véletlenül sem szeretnélek megbántani, de vagy egyáltalán ne foglalkozz a témával, vagy intenzívebben képezd magad e tárgykörben. A gagyi túl jó szó a munkádra. Nem mondom, hogy guru volnék, sőt kimondottan kedvelem az egyszerű oldalakat, de munkáid kimerítik a giccs fogalmát. Az én mottóm: Amihez nem értesz, ne is eröltesd. Az oldalak tartalmáról nem alkotok véleményt, nem az én asztalom. Biztos jó, szerintem nem kifogásolható. Ha a holdfény panzió oldalát is te csináltad, javaslom tagadd le. Különben irtó jó könyvek dolgozzák fel a témát. Én is ilyenekből tanultam autódidakta módon. Meg kell jegyeznem nem nagy kunszt. Csak türelem és elkötelezettség kell hozzá. Megírhatnád milyen html editort használsz, mert szívesen kipróbálnám én is.

És, hogy ne mondhasd, véleményem becsmérlés, javasolnám megtekintésre két munkámat (az első egy közös munka): http://www.honfoglalas.westsoft.hu

http://www.maxdesign.westsoft.hu

Várom válaszod: Baunok Péter ( milanonet@westsoft.hu )

2002. 02. 14.

 

 

"Kedves" Baunok Péter, Én azt hiszem hogy, már így is túlzottan sok figyelmet fordítottak rád az olvasók, hiszen számomra teljesen egyértelmű az ,hogy téged nem más vezérelt ,mint az irtózatosan nagy ego-d. Már annyira "self-centered" vagy ,hogy nem látsz ki magadból az orrodnál tovább. Csak azért ,hogy egy olcsó húzással magadra vond még néhány ember figyelmét ,nem átallasz megsérteni egy igazán lelkes embert ,aki önzetlenül föláldozza ideje és pénze egy jó részét, hogy megörökítse szeretett városa krónikáját. Azt is hozzá kell tennem, és azt hiszem nem csak a magam nevében beszélek, úgy érzem, jó néhány ember unszimpátiáját is kiharcoltad. Na és ,ha már a kritikánál tartunk, a vicceidet unalmasnak ,laposnak, az aforizmáidat meg együgyűnek és butának találom, a gicseket meg a családi képeid közt keresd. Nem mertem volna elhinni hogy, a főiskolák ilyen narcisissta suttyókat is kinevelnek. Úgy érzem egy kicsit most kikeltem magamból és égetem magam ,de légy szíves mind ezért ne haragudj meg kedves Baunuk Péter ,mert csak építő kritikának szántam. Ennyi.... Feri ,ha úgy gondolod ,hogy túlléptem az illendőség határait ,úgy elnézésedet kérem. 

További jó munkát kívánok, szerintünk nagyszerű dolgokat művelsz....így tovább...... :-))) ......ciao........akisbeke

Beke László 445. Ridge rd. #P, Nj, US 07031

2002. 02. 19.

 

 

Kedves Feri!

Elszomorodva olvasom Baunok Péter úr?! "Véletlenül sem szeretnélek megbántani" tartalmú "alkotását". Lehet hogy neki gagyi ami a Szentesi Mozaikban megjelenik, és ő nagyon képzett a tárgykörben, de ilyen megalázó módon kifejezni valakinek az irigységét egy más által sikeresnek tekinthető tevékenységében, hát ez felháborító. Ő nagyon szépet ír magáról a családjáról, ehhez gratulálni kell. Lehet, hogy óriási Baunok úrnak a szakmai tudása számítógépek területén, - de szerintem Szentesen is biztos akad még néhány hasonló, esetleg magasabb szintű számítógép felhasználó - de az amit, és ahogyan írt, az hitelesen minősíti intelligenciáját, lassan megközelíti a választási mocskolódásokat. Lehet, hogy a politikusoktól tanulta ezt a stílust. Ha akarnám én is minősíthetném "kissé" egocentrikus bemutatkozását, de én becsülöm, ha valaki vállalja magát, családját kitéve esetleg annak, hogy mások kifigurázzák egy-egy tulajdonságát, rokonát stb.

 

Ami felháborít, hogy még egy programon nem találkoztam Baunok Péter úrral, tőle egy normális cikkét nem olvastam, hétvégéit, szabadidejét nem azzal tölti, hogy minden eseményen jelen legyen, magával hordozva a fényképezőgépet, aztán éjszaka a tudósítás, vagy a vélemény - néhány órával a megtörtént esemény után - már fenn legyen a Szentesi Mozaik oldalain. Ezekből szinte az egész világon szanaszét levő szentesiek megtudhatják hogy mi történik a szülővárosukban. Inkább segíteni kellene, nem ilyen alpári módon áskálódni. Az olvasónak a hír az érdekes, nem a megszerzés körülményei, vagy a hír közzé tételének a módja. Lehet bármilyen szép körítés, ha nem naprakész, ha több éves az információ.

 

Nem tudom, hogy mi lehet az oka, hogy ennyire féltékeny vagy irigy, de ilyeneket írni nagy bátorság, hogy"munkáid kimerítik a giccs fogalmát", "Amihez nem értessz, ne is erőltesd". Attól tartok, hogy ő megpróbált valami hasonlót összehozni, de képességeiből, a munka iránti elkötelezettségéből csak a mocskolódás szintjére sikerült neki felemelkedni.Lehet, hogy neki az jutott csak amit küldeni akart, hát verje az autódidakta módon nagy tudással megtömött fejét a számítógépébe, vagy igazán nem is tudom, ezzel az előrehajolgatással mit is akar jelképezni. Nem akarom megsérteni, de talán valami autódidakta szexuális tartalmat akart adni a mozgásművészetének.

 

Kedves Feri! Nehogy elkeseredj, és értékmérőnek vedd Baunok úr "jóindulatú" irományát. Gondolj arra, hogy az USÁ-tól Svédországig, Franciaországtól Ausztráliáig, mindenütt olvassák a Szentesi Mozaikot. Várják a híreket, a FRISS HÍREKET, a város fontos problémáit, a megoldásukat. A lendületedet, hogy "rajta vagy az eseményeken", ne veszítsd el. Nyugodtan gyere hozzánk, programszervezőkhöz, legyél jelen minden eseményen, és akkor Te vagy az ELSŐ, aki a hírekről tudomást szerez. Ilyen irigy, mocskolódó emberek az élet minden területén előfordulnak, de ne ők határozzák meg a TE elgondolásaidat. Szentes Veled van.

Találkozunk Szentes legújabb hagyományteremtő, nagy Téltemető Farsangi bálján, remélem ott leszel és a Baunok úr? által "gagyi"-nak, "giccs"-nek minősített módon az első között leszel ismét, aki erről a rendezvényről is hírt ad, képeket közöl. Mutasd meg neki, hogy a híreidnek, képeidnek tartalma és háttere is van. Lehet, hogy autódiadakta módon nem olyan "intenzíven" képezted Magad, mint ő, és a Holdfény Panzió oldalait - én nagy betűvel írnám, hiszen ez a neve - is van aki jobban megcsinálná pl. mint ez a Baunok úr, de én nagyon örülök neki, hogy ilyen lelkes vagy. Hogy Téged egyáltalán nem zavar, ha vasárnap déli 12 óra van, vagy hétfő hajnali 3 óra. Neked mindig lehet szólni, ott vagy az eseményen, mert Neked a hír a fontos, és az olvasó, nem az, hogy milyen szerkesztéssel kerül fel az adatállomány, amit esetleg nem is mindenki tudna más módszerrel elolvasni.

Azt is mondhatnám, hogy őrülj neki, hogy vannak ilyen áskálódó emberek, mert ez azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz, amit az irigy, sikertelen emberek támadni akarnak. Serkentsen ez további munkára, rengeteg dolgod lesz nyáron, már látom előre. Épül a Strand, a Kossuth tér, rengeteg sport és kulturális esemény várható. Az előkészületek folynak, de hát ezeket Te már tudod - autódiadakta módon kiderítetted! - amiről másnak fogalma sincs. Nem akarok ezzel célozni, de úgy gondolom tudod, hogy kire gondoltam.

üdv. Garai Sz. Imre

2002. 02. 19.

 

 

Szia Feri!

A Pom-Pom nevében engedd meg, hogy megköszönjem a szentesi koncertjeinkről szóló képes beszámolóidat és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, Boldog Új Évet kívánjak Neked.

Sok-sok erőt és kitartást kívánok még a Szentesi Mozaik szerkesztéséhez, működtetéséhez, amiről röviden csak ennyit: (ismét a Pom-Pom együttes nevében) SZUPER!!!

Üdvözlettel:

Kovács Attila

2001. 12. 10.

 

 

Kedves Feri!

Köszönjük, hogy ilyen friss voltál, és "melegében" elvégezted a feladatot.

A teljesség kedvéért mellékelem a Szentesi Élethez küldött adatokat.

Munkádban további szép eredményeket kívánok!

Üdvözlettel: Nagy Gyula

2001. 12. 10.

 

 

2001. 08. 27.

Kedves Feri!

Nagyon jónak tartom a kezdeményezésedet, hogy a szentesi kórház gyermekosztályán levõ kis betegeknek gyûjtést kezdeményeztél. Manapság - amikor egy korona elvitelére és vissza hozatalára 80 millió forintot, tûzijátékra milliárdokat fordítanak, egyes közhivatalokban is milliárdokat sikkasztanak, de a kórházakra, az ott gyógyuló betegekre meg nem jut pénz! - szerintem óriási, ha valaki minden hátsó szándék nélkül ilyen "fába vágja a fejszéjét". Szirbik Imre polgármester úr - miután a kezdeményezésedrõl tudomást szerzett - azonnal csatlakozott a felhívásodhoz, és 2001. aug. 28-án - Dr. Kovács Ágnes kórházigazgatóval történt egyeztetés után - a gyógyulásra váró kisgyermekek között 30 db írószer csomagot ad át, mely csomag összeállításához segítséget nyújtott az Iroda Profil BT. Ezzel valamilyen mértékben hozzá kíván járulni a gyerekek gyógyulásához, a családtól távol eltöltött idõ megkönnyítésére.

Remélem mások is olvassák ezeket a sorokat, illetve a felhívásodat és további csatlakozók várhatók.

Sok sikert a munkádhoz üdv. Garai Sz. Imre

Szentes, 2001. aug. 27

 

 

2001. 08. 14.

Azt tudnod kell, hogy innen nincs visszaút ! Olvasva a leveleket azt hiszem, hogy óriási az elvárás, amit tulajdonképpen te generáltál azzal, hogy a Mozaikot útnak indítottad ! Lehet, hogy ez az újság lesz az elszármazott Szentesiek elsõszámú hírforrása ? Nem tudom kaptál-e már negatív kritikát, ha igen csak annyit lehet rá mondani, hogy mindenkinek meg volt eddig is a lehetõsége, hogy készítsen valami hasonlót. Van a munka és a Mozaik mellet szabadidõd ? Vagy a Mozaik maga a kikapcsolódás.... na jó, de hol maradnak a lányok ? Így tovább !

Krisztián

Ui: tetszett a fábiáni napokról készült összeállítás, szinte beleéltem magam az est hangulatába.

 

 

2001. 08. 09.

Kedves Ferenc.   Gratulálni szeretnék az igen színvonalas oldalhoz és egyúttal szeretném azt is megköszönni ,hogy felhívtad rá jó néhányunk figyelmét. Az elmúlt pár nap folyamán én is boldogan olvashattam szülővárosom életéről, és igazán tetszenek a képek is, különösen akkor, ha ismerős arcokat vélek fölfedzni. A beírtak alapján az is kiderül, hogy már állandó olvasóid is vannak és szeretném felhasználni ezt az alkalmat arra is, hogy üdvözöljem őket. Gondolom az sem teljesen véletlen, hogy leveleddel majdnem teljesen egy idejűleg egy másik meghívást is kaptam Szentesről a Garai Imrétől akire, ha nem tévedek az egykori Tisztiklubból emlékszem. Bár mennyire is sajnálom, de le kell, hogy mondjam a szívéjes Augusztus 20.-i meghívását (az idő rövidsége miatt), de mindannyiótoknak jó szórakozást kívánok a magam és a cimboráim nevében is:..........Laci....Jenci....Mini

 

 

2001. 08. 08.

Jó dolog ( meg ) - tudni, hogy Szentesen megszépül a ligeti strand. Bár én már legalább két - három éve nem jártam ott. Végre befoltozhatom a lyukat a hasamban.... megtudtam a - Mozaiknak hála - , hogy mi épül a Napsugár helyén. Elgondolkoztató a Körös-torokról készült fénykép. Vajon lesz még olyan nyár amikor ott bulizhatunk majd a parton. Emlékszem még néhány évvel ezelőtt milyen jól éreztük magunkat a csongrádi beach- en. Tele volt a camping, az emberek hegyén-hátán, a szórakozó helyek teltházzal üzemeltek. Végre méltán megszépült a part menti terület és mégsem tudjuk birtokba venni. Egy utolsó gondolat a szerkesztőhöz: kicsit telhetetlenkedve ülök a számítógépemnél mielőtt a kedvencek között rákattintanék a Mozaikra. Azt veszem észre, hogy információ éhségben szenvedek, és ez odáig fajul, hogy napi (munkahelyi) programmá vált az oldalak böngészése.

Krisztián