2002. április 1.

 

Március havi Programok

 

Március havi Moziműsor

 

Tenyész- és fajtaszemle 

 

 

 

Március 23-án a Spartacus sportpályán tartották meg a németjuhász és a dobberman kutyák tenyész-szemléjét. A kedvezőtlen időjárás miatt sokan távolmaradtak, de az érdeklődőknek megmutatták, hogy igazi őrző-védő kutyák sorakoztak fel.

Másnap ugyanitt tartották a németjuhászoknak a fajtaszemléjét.

Szentes, 2002. 03. 25.

 

 

Véget ért a Kiss Bálint 7

 

 

Március 18-22 között került megrendezésre a Kiss Bálint Református Általános Iskolában a "Kiss Bálint 7" elnevezésű programsorozat. Ezen a héten sport, kulturális, informatikai és egyéb rendezvényeken vettek részt a diákok. 

Március 22-én az iskola képviselői Kiss Bálint síremlékének megkoszorúzásával, és az utána következő verses, dalos délutánnal zárta a 7-et.

Szentes, 2002. 03. 25.

 

 

 

Felgyorsult a világ.

 

Az utóbbi évek informatikai és információ technológiai fejlődése egyértelműsíti: itthon is formálódik már az információs társadalom. 

A Magyar Posta Rt. a magasabb szintű elvárásokat lehetőségként kezelve, világszínvonalú és a korábbi postatechnológiákat gyökeresen átalakító fejlesztéssel válaszolt a kihívásra. Az új informatikai, technológiai alaprendszer az Integrált Posta Hálózat, amely a teljes postahálózatban működik, különböző szinteken. A posták országos hálózatba kapcsoltan működnek. Így a munkafolyamatok és technológiák egyszerűbbé, rugalmasabbá, gyorsabbá és átláthatóbbá válnak. Ez a rendszer nemcsak a jelenlegi feladatok ellátását könnyíti meg, hanem új termékek és szolgáltatások gyors és zökkenőmentes bevezetését is lehetővé teszi.

 

 

 

A teljes átalakítás március 18-19 között zajlott le, mely időre egy kihelyezett Posta stand könnyítette meg az ügyfelek zavartalan kiszolgálását. Sokan mégis tépték a kilincset március 19-én, mert még olyan nem volt a Posta történelmében, hogy hamarabb "húzzák le a rolót". Teljes tanácstalanságot, és zavartságot okozott ez a művelet az ügyfelek körében, mert a március 20-a volt a határidő az adóbevallások beadásának.

 

 

  • Ügyfeleink számára is érzékelhető változások

  • Korszerű, ügyfélbarát posta 

  • Magas színvonalú szolgáltatások 

  • Gyors kiszolgálás 

  • Gyors, pontos információs szolgálat 

  • Egyedi igények teljesítése 

  • Rugalmasabb ügyintézés 

  • Egy ablaknál több szolgáltatás is igénybe vehető (küldemények feladása, pénzbefizetések, stb.) 

  • Megszűnik a sorban állás, zsúfoltság 

  • Automatikus adat összesítés (küldeményeknél, átutalásoknál) 

  • Csökkentett bizonylati adatok 

  • Automatikus számla/nyugta nyomtatás 

  • Fiókbérlőknek ajánlott lista készítés 

  • On-line szolgáltatások, küldemények elektronikus nyomon követése 

Átfogó reform, a számok tükrében A fejlesztés 4100 munkahely gépesítését, több, mint 10000 postai munkavállaló oktatását, 700 posta országos hálózatba kapcsolását, több, mint 2200 ügyfélszolgálati munkahely modernizálását jelenti. A postatechnológiai folyamatok mellett jelentősen korszerűsödtek, egyszerűsödtek a bizonylatok és okiratok. A fejlesztés mind az ügyfelek, mind a postai alkalmazottak, munkatársak számára a harmadik évezred postáját jelenti.

Szentes, 2002. 03. 21.

 

 

FOTOGÉN-iuszok

 

 

Az egri FOTOGÉN csoport kiállítása nyílt meg a Művelődési és Ifjúsági Házban március 18-án.

Szentes, 2002. 03. 19.

 

 

KISS BÁLINT 7

 

 

 

A Kiss Bálin 7 elnevezésű programsorozat március 18-án kezdődött a Kiss Bálint Református Ált. Iskolában, ahol az első napon a gyerekek közös játékkal melegítették be magukat az egész héten keresztül tartó mozgalmas programokra.. 

 

 

 

Pihenés képen a játék után meghallgathatták Medgyesi István diaképes előadását Peru-ról. Az előadást követően Mihály Ferencné kóstoltatta meg a bátrabbakkal a dél-amerikai konyha különleges ízeit.

Szentes, 2002. 03. 19.

 

Virágvasárnap Szentesen

 

 

 

 

Március 24-én a Szent Anna katolikus templomban virágvasárnapi körmenetet és barkaszentelést tartottak. Ehhez a naphoz több hiedelem és babona tartozik, mert a keresztény vallásban ez egy igen jelentős nap, mert a tavaszi ünnepkör, az egyházi rend szerint virágvasárnappal kezdődik. A keresztény egyház ekkor ünnepelte Jézus szamárháton való diadalmas bevonulását Jeruzsálembe, amikor a nép és a gyermekek virágokat, pálmaágakat szórtak elé. A kivonulás emlékére körmenetet, virágszentelést tartottak Jeruzsálemben. A körmenet fontos szimbóluma a zöld pálma- és olajág. Hazánkban virág- és zöld ágak, főként a korán nyíló fűzfa barkája helyettesítik a körmenetben és szenteléskor az eredeti délszaki növényt.

Virágvasárnap a templomba még a betegek is elmennek, s kezükben barkaággal lépnek a templomba. A súlyos betegekhez pedig maga a pap ment. A szentelt barkához országszerte az a hiedelem fűződik, hogy ha a templomból jövet lenyeljük egy szemét, az megvéd a betegségektől, főleg a torokfájástól.

Szentes, 2002. 03. 25.

 

 

 "Meglékelték" a Teniszstadiont! 

 

 

Igaz még elég messzire van a dinnyeszezon, de már egyesek gyakorolnak rá, mert a mostanában átadott fedett teniszpálya sátrát majd 2 m hosszan "meglékelték"!

Elég bosszantó, mert ennek a sátornak kb. 10 év lenne a kifutása, de még 10 hetet sem élt meg, hogy ne történjen baja. 

Sajnos vannak olyanok, akik nem becsülik meg azt, amire egy fillért sem kellett költeniük, pedig másoknak igen sokba került!

Szentes, 2002. 03. 25.

 

Álomvonat Szentesen!

 

 

Euópai színvonalú motorkocsi gördült be a szentesi vasútállomás "peronjára" március 21-én. A Magyar Államvasutak Tiszatenyő-Makó vonalszakaszon mutatta be tegnap a Siemens gyártmányú dízelcsodát. 

 

 

 

13 motorkocsit helyeznek üzembe jövőre a Szentesen bemutatott "álomgőzösből". A közel 31 millió eurós, azaz majdnem 8 milliárd forintos beruházás célja, hogy a mellékvonalakon kényelmesebb és Európaibb környezetben utazhassanak az utasok.

 

 

Számok a motorvonatról:

Végsebesség:120 km/h

Férőhelyek: 1. oszt. 12, 2. oszt. 112, álló 90

WC: mozgáskorlátozottaknak is alkalmas, Légkondicionáló, Automata figyelmeztető a megállók előtt, Fényújság a hallássérülteknek a tájékoztatás céljából.

Szentes, 2002. 03. 22.

 

 

Új Élet Fa

 

 

2002 tavaszán (márc.19.) ismét köszöntötték a Szentesen született gyermekeket. Szirbik Imre polgármester adta át a közel hatvan emléklapot és életfát.

Boták Sándor Dominik (Vérten Andrea, Boták Sándor) szüleivel érkezett az ünnepségre, és a 2001. november 13-án született kislegény már el is "ültette" a gyökereket a Szabadság téren. 

Szentes, 2002. 03. 21.

 

Boros Díjasok

 

 

A szentesi Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskolában az idén is kiosztották a Boros-díjakat (március 14.). Az elismerésre 12-en nyújtottak be pályázatot. A kiírás feltételeinek valamennyien megfeleltek, de a szabályzatnak megfelelően egy évben csak négy kitüntetést adhatnak ki. Ebben az évben Gálfalvi Nóra, Víglássi Kitti, Szabó Éva és Horváth Varga Edit kapta meg a díjat és a vele járó anyagi elismerést.

Szentes, 2002. 03. 21.

 

 

 

 

Március 14-én immáron hagyományosan Kossuth Lajos szobránál helyezik el a megemlékezés zászlóit, amit a gyerekek maguk készítenek.

 

 

Másnap 15-én, zászlófelvonással kezdődött a városi ünnepség.

 

 

 

Krisztik Csaba szavalatát követte a Seres formáció előadásában a megzenésített Nemzeti dal.

 

 

A Szeged Táncegyüttes közreműködésével néptáncokat láthattunk a nagyszínpadon. 

 

 

Az ünnepség záró motívumaként a déli harangszókor, a város megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát és lerótták kegyeletüket az 1848-49-es szabadságharcban elesettekért.

 

 

 

A városi ünnepség után a Pilvax kávéház hangulatát idézték fel a Liget étteremben, ahol korhű dallamok mellett tölthették el a idejüket és fogyaszthatták el ebédjüket az idelátogatók. 

Szentes, 2002. 03. 15.

 

Kiöntött a Tisza a partjára ...

 

 

Az utolsó pillanatban készült a fenti fotó, mert már a Tisza, a strandra vezető út  szintje alatt 2 cm-rel folydogál. Ugyan még közel 3 métert emelkedhet a víz, hogy veszélyeztesse a strandon található nyaralókat.  

2002. 02. 26.

 

 

A Szent Anna templom is díszkivilágítást kapott

 

 

A Városháza után ......

 

 

 

..... a Szent Anna katolikus templomot világították ki nagy reflektorokkal. Szóbeszéd szerint azt hitték sokan, hogy filmet forgatnak, de ahhoz, hogy egy ekkora épületet kivilágítsanak ilyen nagy reflektorokra van szükség.

Szentes, 2001. 11. 17. 

 

 

Díszvilágítás

 

 

A Városháza felújított kupoláján működésbe lépett a díszvilágítás, aminek segítségével még a várost elkerülő útszakaszról is jól látható Szentes központi épülete, illetve annak tornya és a rajta lengedező lobogó. 

Szentes, 2001. 10. 08.

 

 

 Ez nem katasztrófa, csak Karácsony! 

 

Meglepőnek tartják a cikk címét, pedig csak egy fiatalok körében népszerű együttes

énekli ezt a dalt. 

Ez nem katasztrófa, csak Karácsony.

Cseng a csengő, csilingel a faágon.

Kint hull a pelyhes, és csendes az éj

Ez az év is lassan már véget ér.

 

 

 

Az ünnep közeledtét nemcsak a város felbolydulása jelzi, amikor szaladgál az egész város, hogy karácsony szentestéjére megteljen a karácsonyfa alja ajándékokkal.

Az ünnepi hangulatot jelzi még a Kossuth utca fáinak felvillanyozása és a villanyoszlopokra kihelyezett karácsonyi világítások.

 Szentes, 2001. 12. 12.

 

 

Nézze és hallgassa! 

 

 

Szentes központjában található evangélikus templom dalra fakadt, de ez a hír már megjelent a Mozaik hasábjain. De most olyan egy olyan fénykép letöltését tesszük lehetővé a Mozaik olvasóinak, ami a toronyból hallható zenét is tartalmazza.

A képre kattintva töltse le a képet, tömörítse ki, és egy fejlett képnéző programmal megnézve (ACDSee 4.0) lejátszható a képbe tömörített muzsika.

 

A letölthető kép mérete kb. 800 KB

 

Szentes, 2001. 12. 25.

 

 

1925

 

 

1925 július 9. (csütörtök). Ekkor égett le a Városháza tetőszerkezete.

A képen látható a MÚLT és a JELEN!