2002. március 13.

 

 

Március 8-a a Nemzetközi Nőnap, amelynek eredete a dolgozó nők jogaihoz fűződik. 1910 augusztusában Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára határozták el, hogy Nemzetközi Nőnapot tartanak március 8-án annak emlékére, hogy 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért.

 A nőnap eleinte a dolgozó nők szolidaritásának ünnepe volt, amelyen elsősorban a választójogért, a munkához való jogért, az egyenlő munkáért egyenlő bérért léptek harcba. Mára egész Európában, az amerikai kontinensen, de Kínában és Indiában is a nők köszöntésére használják e napot.

Szentes, 2002. 03. 08.

 

 

Itt a tavasz lehelete!

 

 

Végre itt van! A rügypattanás az egyik biztos jele, hogy célt ért a télbúcsúztató városi karnevál.

Szentes, 2002. 03. 11.

 

 

Metszik a fákat

 

 

Tavasszal mindennapos foglalkozás, ha egy ember megmetszi a fáit. Na de ha  mindez a városközpontban történik és a tűzoltók végzik el, akkor gondolhatjuk, hogy valami veszélyhelyzetet próbálnak elhárítani lánglovagjaink. A Kiss Bálint Ált. Iskola szomszédságában álló fák gallyait ritkítják az avatott kezek, mert a tél igen csak megviselte a fákat, és a lehulló ágak balesetet okozhatnak. 

Szentes, 2002. 03. 06.

 

 

Hüllő Show

 

 

 

Az Ifjúsági Házban megnyílt a hüllő show. Igazán kellemes kirándulást jelent az egész kiállítása megtekintése, mert kis képzelő erővel máris a hüllők otthonában érezhetjük magunkat.

A kiállítás március 4-10 tekinthető meg. 

Szentes, 2002. 03. 05.

 

 

IMPRO Fotóklub kiállítása

 

 

A mezőtúri IMPRO Fotóklub kiállítása nyílt meg február 24-én a Művelődési és Ifjúsági Házban.

A kiállítást március 8-ig lehet megtekinteni az intézmény nyitva tartási ideje alatt.

Szentes, 2002. 02. 25.

 

 

 

Alapvető technikai ismeretek, filmkiválasztás szempontjai, fekete-fehér nagyítások készítése, a fényképezés kulisszatitkainak megismerése, digitális fotózás.

 

A foglalkozások ideje: hétfő 17.30-21.00 óráig, a Művelődési és Ifjúsági Házban.

Díja: 5000.- Ft / 15 foglalkozás

Információ: 63/314-211

Szentes, 2002. 02. 20.

 

 

Pacsirta helyett Susanna!

 

 

Február 19-én, második alkalommal került sor  tavaszváró, tavaszköszöntő rendezvényre a Koszta József Múzeumban. A múlt század elejéről származó Susanna zenegép éppen egy esztendővel debütált a múzeumban. Ismételten koncerttel hirdette, hogy itt a tavasz. A népi hagyomány szerint ha Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, akkor itt a tavasz. A pacsirta helyett most a Károlyi kastélyból származó, Bécsben készült zenegép adott koncertet.

A koncert első felében Polgár Lilla a népművészet ifjú mestere Zsuzsanna-napi dalokat adott elő. 

 

 

 

A koncert előtt látogatást tett a múzeumban a műemlékvédelmi műsor atyja Ráday Mihály. Rövid filmet forgatott Susannáról, így "Unokáink is látni fogják" a Vidovics Ferenc és fia által felújított zenegépet. 

Szentes, 2002. 02. 20.

 

 

Kossuth-kultusz kialakulása

 

 

2002. március 7-én Dr. Pelyach István a SZTE BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékének oktatója tartott előadást a Kossuth-kultusz kialakulásáról és jelentéseiről a XIX-XX. században.

Szentes, 2002. 03. 08.

 

 

Új akna a BZ-nek

 

 

 

Ötven millió forintba került a képen látható új oldalaknás szerelő akna, amit a MÁV motorgarázsában adtak át a szerelőknek. Ezen az aknán szervizelik a BZ motorvonatokat.

Szentes, 2002. 03. 08.

 

 

Mi legyen a neve?

 

 

A Kertvárosban megkezdődött az élelmiszer áruház mögötti nagy játszótér területén az új játszópark kialakítása. A pécsi Donátusi Fajáték Bt. az általuk előállított elemek beépítését, és a padok elhelyezését március végéig végzi el. Az önkormányzat szívesen fogadja a lakosságtól a névadó ötleteket, mert szeretnék, ha a játszópark neve a gyermekek életét, játékkedvét és mindennapi örömét fejezné ki. Javaslataikat március 10-ig juttassák el a polgármester irodájába (Kossuth tér 6., Tel: +36-63/311-190).

Szentes, 2002. 03. 08.

   

 

Helyes! 

 

 

Mármint a leghelyesebb dolgot tette Dosztál Diána 10/A osztályos KÖZGÉ-s tanuló, amikor megnyerte az Implom Józsefről elnevezett Kárpát-medencei helyesírási versenyt. Felkészítő tanára (Fári Istvánné) méltón büszke tanítványára, mert még nem volt rá példa, hogy egy másodikos tanuló nyerje meg a versenyt. 

Gratulálunk nekik! 

Szentes, 2002. 03. 05.

 

 

Ez égés!

 

 

Halló! Tűzoltóság? - Igen! - Szentes és Szegvár között ég a vasúti töltésen a növényzet!

Az előbbi telefonbeszélgetés hangzódhatott el február 27-én a délutáni órákban az éterben, mert egy szemfüles autós jelentette be a tűzesetet, ami Szentes határában történt. 

Ez az eset figyelmeztet arra, hogy nemcsak nyáron tilos a cigaretta csikkeket kidobni a vonat ablakán.

A viharos szélben a lángok gyorsan terjednek, de szerencsére a pezsdülő fű kellően vizes volt, így a szél ellenére és egy kis tűzoltás segítségével gyorsan véget ért Tűzmanó fellángolásának.

Szentes, 2002. 02. 28.

 

 

Bokréta ünnep az új Diagnosztikai és Sürgősségi tömbben

 

 

2002 február 27-én került megrendezésre a Szentesi Kórházban épülő új Diagnosztikai és Sürgősségi tömb Bokréta ünnepére. A meghívott vendégek között volt Dr. Mikola István egészségügyi miniszter.

 

 

 

Az épület bejárása után méltatta a kivitelező precíz munkáját, a szentesiek akaratát, és áldozatvállalását, ami ennek az intézménynek az építése követel.

 

 

 

A Diagnosztikai és Sürgősségi tömb 3.600 négyzetméter alapterületű, melyen a XXI. századnak megfelelő műszerek fogják szolgálni a betegellátást 2003. I. negyedévétől. A beruházás összköltsége mintegy 1,3 milliárd forint.

 

Területi Kórház Szentes

Csongrád megye északi részén 20 településen élő 93 ezer ember kórházi ellátását végző intézmény 531 ágyon fogadja a betegeket. Szakrendeléseit átlag 335 ezer ember keresi fel, fekvőbeteg osztályán 19 ezer lakos gyógyítását végzik évente. A kórház 1000 embernek ad munkát, melyből 18 osztályon közel 120 orvos tevékenykedik. 

Szentes, 2002. 02. 28.

 

Dr. Szalva Péter (1920-2002)

 

 

2002. február 6. elhunyt Dr. Szalva Péter a szentesi zöldségnemesítők atyja. Február 26-án tért örök nyugalomba a Kálvária temetőben. 

Életútjáról ITT olvashatnak!

Szentes, 2002. 02. 27.

 

 

Kerékpárút a maga buktatóival

 

 

Évekkel ezelőtt nagy hír volt, hogy a Csongrádi úton a Laktanyától egészen a tiszai strandi feljáróig megépült a kerékpárút. Az idő nyoma mára már igen csak meglátszik városunk első kerékpárútján. 

A Kertvárosból a városközpontba kerekezőknek több útleszakadást, fűránövést és repedést kell kerülgetni, ami miatt az itt folyó gyalogos közlekedés is veszélyessé vált. Szerencsére eddig baleset nem történt, ami nem azt jelenti, hogy nem akkor a baj, mint ahogy azt írom, hanem az emberek vigyáznak testi épségükre, de egy óvatlan pillanatban bokaficamot szenvedhet az arra közlekedő gyalogos.

Szentes, 2002. 02. 21.

 

 

Kozma László területi számítástechnikai verseny a Pollákban

 

 

Általános iskolák 5-6 ill. 7-8. osztályosok mérhették össze tudásukat a számítás technika teljes tárházában február 19-én a Pollák Antal Ipari Szakközépiskolában. Elméleti feladatokat, számítógépen kitöltött tesztlapokat és gyakorlati számítógép kezelői feladatokat kellett megoldani a versenyzőknek.

 

 

 

És, hogy milyen eredmények születtek?

 

 Az eredmények ITT olvashatók! 

 

Szentes, 2002. 02. 20.

 

 

Gazdászok és vadászok báloztak

 

 

 

A báli szezonban ezen a hétvégén rendezték meg a gazdászok is és a vadászok is báljukat.

Szentes, 2002. 02. 25.

 

 

Farsangi Batyus bál

 

 

Február 23-án az Ifjúsági Házban rendezte meg a Szabadidős Sportklub a városi Batyus bált. A Bolero táncklub bemutatóját követően jelmezversenyen vettek részt a fiatalok.

2002. 02. 25.

 

 

Itt a farsang, áll a bál!

 

 

Február 21-én rendezte meg a Kiss Bálint Református Általános Iskola hagyományos farsangi bálját. 

 

 

 

Láthattunk itt Népek táncát ...

 

 

 

... Török és a tehenek előadást                        ... Ősember táncot (Kőkorszaki szakikat) ...

 

 

 

... Busó riogatást                                         ... Bolond Bohóc Táncot ...

 

 

 

... de a mókából nem hiányozhatott a Majomparádé sem. A gyerekek között a legnagyobb sikert a busók aratták, mert a "kormos" tarisznya töménytelen mennyiségű pattogatott kukoricát rejtett, amivel a busók minden gyerek arcát "bekenték".

Szentes, 2002. 02. 22.

 

 

A Honvéd katonásan helyt állt.

 

 

A Magyar Kupa nyolcad-döntőjébe bejutott Szentes, először (március 2.) otthonukban próbálta legyőzni az olimpiai bajnokokkal erősített Honvéd Dominó csapatát, de sikertelen volt a küzdelmük.

Másnap (március 3.) következett a visszavágó, vagy éppen a második "verés"? Igen, mert hiába küzdöttek a Kádár legények, időnként bizonytalan játékukkal csak ijesztgették az ellenfelet, akik ezt nem vették komolyan. A végeredmény 11:7 arányában a Dominó győzött.

Ne feledjük el, hogy szép teljesítmény a fiúktól, hogy bejutottak a legjobb nyolc csapatba. 

Szentes, 2002. 03. 05.

 

Szentes kontra Szeged

 

 

A hétvégén a szentesi pólósok a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében a szegedieket "kiütéssel" legyőzték így továbbjutottak a legjobb négy közé.

 

Az eredmények: Szentes - Szeged 

Február 23. (Szentes)           8:5

Február 24. (Szeged)           11:11

2002. 02. 25.

 

 

Íme a terv

 

 

 

Többször foglalkoztunk már a strand rekonstrukciójával, de most sikerült megszerezni a homlokzattervet ábrázoló tervrajzot. Színeiben igazán a zöld övezetbe illő képet fogja alkotni az épületkomplexum, mert a falfelület okkersárga, a nyílászárók és egyéb burkolók, tetőrészek, zsindelyek un. "postás zöld"-ben fog tündökölni.

Szentes, 2002. 03. 06.