2002. február 19.

 

Zsoldos szalagavató képekben

 

 

Február a bálok hónapja, mert nemcsak a farsangi bálok, hanem a szalagavató bálok is ebben a hónapban kerülnek megrendezésre. Február  8-án a városi Sportcsarnokban rendezte meg a Zsoldos Ferenc Szakiskola és Szakközépiskola a szalagavató ünnepségét.

 

 

Az iskola hatalmas létszámáról az is tanúskodik, hogy nyolc végzős osztály várta a szalag feltűzését.

 

 

A végzős diákok, már hetek óta készülnek a nyitótáncra, amit Szűcs Simon tanított be. 

 

 

A bál nyitóceremóniáján részt vettek a Petőfi S. Ált. Iskola Mazsorett csoportja, a Seres formáció, a Boleró tánccsoport, és persze a végzős diákok.

Szentes, 2002. 02. 10.

 

 

Felvilágosodás!

 

 

 

A közvilágítás modernizációját a városközpont dél-keleti részén végzik a szakemberek, mely értelmében a régi lámpatestek cseréjével egy új energiatakarékos lámpatestek kerülnek a villanyoszlopokra. A Csillag utca és környéke 70W-os lámpatesteket (nátrium halogén izzóval szerelt) a Somogyi B. utca 36W (fénycsővel szerelt) lámpatesteket kap. A megspórolt villanyenergia elég jelentős, mert a régi lámpatestekben 150W-os higanygőz izzók találhatók.

Szentes, 2002. 02. 13.

 

 

Német diákok gyakorlaton a MEZGÉ-ben!

 

 

A Bartha János Mezőgazdasági és Kertészeti Szakközép- és Szakiskolába Münchenből érkeztek diákok, hogy megismerjék a magyarországi kertészeti- és mezőgazdasági oktatást.

A mezőgazdaságban dolgozók legkedvesebb munkája a szedés, na de a valahonnan el kell kezdeni a termelést is. Így a diákok a legelején kezdték a zöldségtermeléssel való ismerkedésüket, mert a tápkockába való ültetést több ezer tápkockán keresztül gyakorolhatták.

Most a német diákok voltak Magyarországon, de hamarosan a magyar diákok szerezhetnek tapasztalatokat a német oktatásról, és az ott folyó mezőgazdasági technikákról.

Szentes, 2002. 02. 13.

 

 

Akadálymentesítés

 

 

Tovább folytatódik a járdaszegélyek akadálymentesítése a városban. A mozgáskorlátozottaknak, kismamáknak és kisgyermekes (babakocsis) anyukáknak jelentett nagy problémát a járda és az úttest közti szintkülönbség. Jelen pillanatban az Ady E. utcán dolgoznak a munkások. Ennek az utcának elég jelentős a forgalma, mert itt találhatjuk a Rendelő Intézetet, a Kórházat és még más egészségügyi és hivatali intézményeket, hivatalokat. 

Szentes, 2002. 02. 13.

  

 

Apad a Tisza!

 

 

 

Ha eljő a tavasz, akkor kipattannak a rügyek és a Tisza kilép medréből. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ennek a ténynek nagy a valószínűsége, de most a képek arról árulkodnak, hogy csak ijesztgetett a Tiszánk, mert már tér vissza a rendes medervágásba. Ugyan még nem nyugodhatunk meg, mert a hegyekben található hó nem olvadt el, de a jelek szerint nem lesz az idén olyan árvízveszély, mint az elmúlt években. 

Szentes, 2002. 02. 13.

 

 

Sziklay képek a Galériában!

 

 

Február 7-én 17 órakor nyílt meg a Városi Galériában Sziklay Sándor festőművész kiállítása. A kiállítást Dr. Csíky László nyitotta meg és ajánlotta a képeket a megjelenteknek.

Sziklay Sándor festményeit meghódították az egész világot, mert megtalálhatjuk a képeket Angliában, az USA-ban, Svájcban... Mintegy száz-százötven munkáját őrzik külföldi tulajdonban.

A művész kalandos életútja során az 50-es években került először "kenyérkereső" kapcsolatba a művészettel. Játszott színpadon, írt és jelenleg is ír verseket, meséket, publicisztikát.

A kiállítás megnyitón Haász Mariann tolmácsolta Sziklay Sándor verseit. 

 

Művész a rajongók gyűrűjében!

 

A kiállítás megtekinthető február 7-től március 2-ig keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óráig,

szombaton 9-13 óráig.

Szentes, 2002. 02. 07.

 

 

Elkészültek a virágok ágya!

 

 

A Kossuth utca déli oldalán épült virágágyás megépítésének beruházása közel 1 millió forintba került a városnak. A finisbe ért az építés, mert már földdel töltik fel a kiépített virágágyakat. Most már az időjáráson múlik, hogy mikor lehet beültetni egynyári virágokkal. 

Szentes, 2002. 02. 05.

 

 

Elkészült a játszótér

 

 

A Kiss Bálint Református Általános Iskolában birtokba vették a gyerekek az elkészült új játszóteret, amit az iskolai alapítvány és a református egyházközösség támogatásával építettek. A fajátékokat Cseh Lajos fafaragó mester készítette, amiket a gyerekek a szünetekben csúcsra járatnak. A csúszda, homokozó, palincs, vár és mókuskerék igazán jó kikapcsolódást nyújt nemcsak a kicsiknek, hanem a felsőbb tagozatosoknak. 

Szentes, 2002. 02. 05.

 

 

Fedett piac

 

 

A jó időt kihasználva rohamléptekkel dolgoznak a mesterek a Rákóczi F. utcai zöldség piacon, mert a határidő szorongatja őket, amit biztosan nem tudnak betartani, mert március 15-re kell elkészülniük az új elárusító helyek kiépítésével. A olykor mínusz 15 celsius fok akadályozta a munkálatokat, de ígéretet tettek, hogy minél előbb szeretnének elkészülni a vállalt munkákkal.

Az elmúlt évben a kiállított elárusító pavilon mintadarabja jól vizsgázott, mert kialakításában és méretében megfelel az elvárásoknak.

Szentes, 2002. 02. 05.

 

 

Vége a télnek!

 

 

 Szentesen 25 millió forint áll rendelkezésre, hogy karbantartsák, ápolják a közterületen található fákat, parkokat, virágágyásokat. Szentes főkertésze Balogh Györgyi elmondta, hogy ez az összeg a szükségesnél 9 millió forinttal kevesebb. Így ebben az évben elsősorban a legfontosabb és legolcsóbb megoldásokat alkalmazva tudják a fenntartási munkákat elvégezni. Most az ősznek és télnek utolsó nyomait tüntetik el a kertészek a városban, mert a lehullott leveleket távolítják el a pázsitokról.

Szentes, 2002. 02. 05.

 

KÖZGÉ szalagavató

 

 

A Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskola, Szakiskola február 1-én 19 órakor rendezte meg a szalagavató ünnepségét a Városi Sportcsarnokban. A nézőtéren egy tűt sem lehetett elejteni, mert a családtagok, barátok, rokonok és szerelmek megtelítették a sportcsarnok nézőterét. 

A diákok bevonulása után a búcsúztató és búcsúzó diákok beszédei után Pálinkás József oktatási miniszter köszöntötte a végzős tanulókat, és az évvégi vizsgákhoz tudást és szerencsét kívánt. 

 

 

Hagyomány, hogy a legjobb tanulóknak a szalagavató ünnepségen az igazgató tűzi fel a szalagot, de az igazgatónő ezt a megtiszteltetést átadta a miniszterúrnak, aki szívesen tett eleget ennek a megtisztelő felkérésnek. 

 

 

 

A szalagtűzésre a "viharhatás" volt érvényes, mert a fényképezőgépek százai villantak, a videokamerák tömkelegén izzott a piros lámpa, hogy megörökítsék ezt az emlékezetes pillanatot.    

 

 

 

Végzős diákok, már több hete készülődnek a bál nyitótáncára, amit több mint 40 pár táncolt. 

 

Szentes, 2002. 02. 03.

 

 

"Kurca parton van a mi házunk"

városi helyismereti vetélkedő a szentesi általános- és középiskolák 5 fős csapatai között

 

 

Képre kattintva elolvashatjuk a verseny összefoglalóját!

Szentes, 2002. 02. 03.

 

 

Barkács nap

 

 

A Rákóczi F. utcai óvoda (Ruhagyári óvoda) barkács napot rendezett február 2-án. A Gyerekek szüleikkel együtt érkeztek erre a kellemes foglalkozásra, ahol bábokat, tésztanyakláncot, agyagfigurákat, fonott díszeket, tésztaképeket készítettek a résztvevők. Minden hónapban terveznek ehhez hasonló nyíltnapot az óvónők, hogy ne csak a gyerekek, hanem szüleik is kikapcsolódjanak erre a kis időre.

Szentes, 2002. 02. 03.

 

Nem olaj, hanem alga!

 

 

Szentes Kertvárosában lakók február 4-én délelőtt riasztották a Közterület felügyelőket, mert "olaj folt" keletkezett a Kurcán. A felügyelők értesítették a Füsti M. Lajos alpolgármestert, a szentesi horgászegyesület elnökét az ott tapasztaltakról. Hiába nézték már többen a foltot még mindig nem derült ki, hogy mi is az és mi módon került oda. 

A Kurca partot a közterület felügyelők átvizsgálták, de nem találtak illegális szennyvízcsatlakozást. Az alpolgármester úr értesítette az ATIVIZIG munkatársait, akik hamarosan választ is adtak a folt megjelenésére.

Nem olaj folt van a Kurcán, hanem barna alga. Az aquarisztikában ismeretes, hogyha az állóvíz sok fényt kap, akkor a zöld alga szaporodik el, ha keveset akkor a barna alga. Mivel heteken keresztül jégpáncél borította a Kurca felső szakaszát, itt már kezdett kialakulni a barna alga. 

Az elmúlt héten az ATIVIZIG munkatársai friss vizet engedtek a Kurcába, és ezáltal a jég alól kimosódott a barna alga és ez keltette a nagy riadalmat.  

 

 

A Kertvárosiak azért vették észre a furcsa természetes úton keletkezett foltot, mert nap mint nap kijárnak etetni a hattyúkat a Kurcára. Szegény madaraknak egy délelőtt kellett, hogy kimosdjanak a barna algából. 

Szentes, 2002. 02. 05.

 

 

Miniszteri látogatás

 

 

A Kiss Bálint Református Általános Iskolába látogatott Pálikás József oktatási miniszter, hogy a térségben dolgozó pedagógusokat megnyugtassa, hogy az általuk elvégzett munka a jövőt építi. Manapság a tanárok között a legfőbb téma, hogy emelni fogják az óraszámot, de ezzel kapcsolatban a miniszterúr elmondta, hogy a pedagógusok ma sem 21 órát tanítanak hetente, hanem ennél jóval többet. 

 

Szentes, 2002. 02. 03.

 

Ha szamár nincs, jó a ló is!

 

 

A tenisz csarnok építésénél, már a salak munkálatoknál tartanak. Nem is olyan régen írtuk, hogy egyengetik a salakot, de sajnos a munkálatok során bebizonyosodott, hogy a 30 lóerős traktor helyett a kétlovas élő gép jobb. A felfagyott salakot lazítják boronával, hogy mihamarabb kiszáradjon, és rá lehessen tenni a felső, minőségi salakréteget.

Szentes, 2002. 01. 21.

 

 

Egyengetik a salakot!

 

 

A ligeti tenisz stadion építésénél már a belső munkálatoknál tartanak. A fűtés is beindult, de az ekkora légtér felfűtéséhez több fűtőradiátorra van szükség, amit a napokban bővítnek. Elkészültek a a belső világítással, a lecsapódó párát elvezető belsőfólia behúzásával. A napokban tömörítik és planírozzák a salakot, ami a külsőhőmérséklet enyhülése révén kezd kiengedni a fagyott állapotból. Előre láthatólag ez első mérkőzést februárban játszhatják városunk teniszezői. 

Szentes, 2002. 01. 18.

 

 

2001-es év horgásza: Doba Árpád

 

 

A szentesi horgászok az egész éves kimagasló versenyteljesítményéért az ÉV HORGÁSZA címet adományozta Doba Árpádnak a Horváth Mihály Gimnázium tanulójának.

Mikor fogtál először nem halat, hanem horgászbotot a kezedbe?

1994-ben, a múlt évezredben! Ez nem faág és nem zsebpeca volt, hanem üvegszálas bot.

Milyen sűrűn űzöd ezt a türelemsportot?

Nyáron hetente többször "edzek", de a tél egy pangósabb időszak. Próbálkoztam a lékhorgászattal, de ebben a horgászatban egy dolog zavar, a HIDEG!

Mi a legnagyobb eredmény (a mostani cím mellett), amit elnyertél?

A megyei bajnokságot megnyerve, a megyei válogatott tagja voltam és Dunakiliti versenyen egyéni 6. csapatban pedig 9. helyezést értünk el.

Mi volt a legnagyobb, és a legkisebb hal, amit sikerült horogra akasztanod?

Az egyik versenyen sikerült kifognom a legkisebb halat, ami egy TÜSKÉS PIKO volt, és a Kurcán akasztottam meg egy 4,5 kg-os busát.

Milyen típusú horgásznak tartod magad?

Sokan rablóhalakra horgásznak, de én a nagyobb kihívásokat keresem. Nagy halakra szeretnék specializálódni, mert egy versenyen elég egy 20 kg-os harcsát kifogni és biztos a győzelem, és nem kell egy zsáknyi tüskés pikoval bajlódni.

Van-e a halaknak lelkivilága?

Biztosan van, mert láthattuk a Nagy hohohó horgász mesében is, hogy törődni kell velük, de eddig sikerült megbarátkoznom velük, így tátott szájjal fogadják a csalikat.

Mi a titkos fegyvered az etetőanyagban és csaliban?

Úgynevezett aromás etetőanyagot és csalit használok, amit az otthoni akváriumi halaimon próbálok ki. Figyelem az első reakciókat, na meg a a csali tartósságát, keménységét. 

A családban horgászik-e még valaki, és ha igen milyen eredménnyel?

Apuval szoktam kimenni horgászni, de ő konyhahorgász. Hogy milyen eredménnyel? Minden esetre a déli ebédet soha sem szabad a horgásztudásra bízni, mert olykor megesik, hogy a halak nem éhesek.

Türelmes vagy?

Igen! Képes vagyok több órát egyhelyben ülni, mert a

TÜRELEM, HALAT TEREM!

Szentes, 2002. 01. 19.