2002. február 3.

 

Megnyílt a HIMNUSZ történeti kiállítás

 

 

Jjanuár 24-én, csütörtökön délután 5 órakor a Városi Könyvtárban  Ráfiné Takács Katalin megnyitotta a Himnusz történeti kiállítást. A Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett kiállítás megnyitójában közreműködött Csorba Ildikó előadóművész, Horváthné Dányi Katalin cselló művésztanár,

Bubor Krisztina és Muzsik Réka a Lajtha László Zeneiskola növendékei.

A kiállítást rendezte: Dr. Nagy Ádám muzeológus

 

A kiállítás megtekinthető a könyvtár előadótermében február végéig.

Szentes, 2002. 01. 25.

 

 

80 éves Zemlényi István

 

 

A Zemlényi cipőnek igen nagy híre van Szentesen, amit már csak az idősebbek ismernek. Készítőjük Zemlényi István február elején (4.)  tölti be életének 80. esztendejét. A mester a cipők javítása és készítése mellett elefántokat gyűjt. A több száz elefánt két szobának a szekrényeit tölti meg. Van itt indiai fafaragottól a porcelánig minden anyagból és minden méretben. A gyűjteménynek ugyan nem része az a mozgó trombitáló plüss elefánt, de igen kedves István bácsi részére, mert az unokák ezzel kedveskedtek Karácsonykor.

A felvételen látható elefánt volt az első a gyűjteményben, ami papírmasséból készült, és egy ceruzagyár reklámelefántja volt. 

Szentes, 2002. 01. 29.

 

 

Szívembe rejtelek...

 

 

"... az alkotás értelme, nem a kor és a technika által meghatározott formális tényezőkben, hanem az ember alkotóerejének megnyilatkoztatásában sejlik."

(Moholy-Nagy László)

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Bíró Jenő kiállítása nyílt meg a Hegedűs László Helyőrségi Klub Galériájában. A kiállítást Dr. Dobos András műgyűjtő nyitotta meg. A megnyitóünnepségen közreműködött a Bárdos Lajos kamarakórus.

Szentes, 2002. 01. 22.

 

Vers- és prózamondó verseny

 

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Szabadidős Sportklub szervezésében, a Kossuth Év jegyében került megrendezésre az óvodások, ált. iskolások és középiskolások vers- és prózamondó versenyére január 18-20-ig.

Szentes, 2002. 01. 18.

 

 

BORDÉZSMA - PINCE AVATÁS 

 

 

2002. január 20-án, a Koszta József Múzeum Péter Pál Polgárház Gyűjteménye a Magyar Kultúra Napja tiszteletére pince avatásra várta az érdeklődőket. A megnyitó "hordó"-beszédet Lovag Dr. Fülöp Mihály (Szent Vince Borrend Nagymestere) mondta.

A meghívón egy érdekes felhívás volt olvasható:

Belépés egy-egy üveg újborral!

Az érdeklődők nemcsak a meghívásnak, de a felhívásnak is eleget tettek, amit

RÓZSA GÁBOR kért az érdeklődőktől. 

Szentes, 2002. 01. 21.

 

 

Útban a virágok ágya!

 

Még módosítás előtt a épülő virágágy.                                             Átellenben található virágágy.

 

A Kossuth utcán, az ABC-vel szembeni járdaszakaszt felbontották, mert virágágyásokat építenek, hogy nyárra a rideg aszfalt okozta látványt megtörjék. Az építő szakemberek picit elmérték magukat, mert a virágágyás széle az úttól kb. 30 cm-re készült volna el. Többen jelezték, hogy az autók ajtaját nem lehet kinyitni, és közlekedésbiztonsági okokból is közel került a virágok ágya. Még időben módosították a szélső kövek távolságát az út szélétől, így egyforma távolságra van mindkét oldalon a virágágyás.  

Szentes, 2002. 01. 27.

 

 

Kis kutya, nagy kutya nem ugatott hiába!

 

 

Szentes belvárosában egy idős néni kutyákat tart. Nem is lenne gond, ha nem egyszerre húszat tartana.  Az idősek a család hiányában ragaszkodnak a szeretethez, amit az ő korukban már csak egy kutya adhat. A nénike szíve tele van szeretettel és a kóborló ebeket befogadja és nevelgeti. A sok kutya jelenléte, ugatása és egyben illata zavarja a környéken lakókat, ezét a kutyák egy részét el kellett szállítani, hogy béke legyen a szomszédokkal. Az állatvédők tiltakoztak, hogy a kutyákat a gyepmester (sintér) vigye el, ezért kerestek egy állatmenhelyt. A kutyák a Hermann Ottó Állatmenhely szentesi telepére kerültek, ahol rendezettebb körülmények között élhetnek. 

 

Szentes, 2002. 01. 27.

 

 

 Ehhez egy igazi nagy "állat" kell! 

 

 

Több alkalommal írtunk arról, hogy a város épületei díszvilágításban részesültek. A Városháza bejáratai előtt a járdába épített világítótestek adják a bejáratok világítását. Na, de mi van akkor, ha egy húszkilós, csinos szőke nő, magas sarkú cipőben arra sétál? Biztos, hogy ez NEM, amit a képen lehet látni. Ehhez egy igazi nagy "állat" kell!

Szentes, 2002. 01. 27.

 

 

Robbanások Szentesen!

 

 

 

Hatalmas robbanás rázta meg az egész várost január 22-én a délelőtti órákban. Sokan gyanakodtak gázrobbanásra, de megnyugtatásul közöljük, hogy nem bomba, nem gáz, hanem jég robbant, illetve robbantották.

A Honvédség, Tűzoltóság és a Katasztrófa védelem szakemberei gyakorlatoztak a Tiszán. Hat, ill. nyolc évente fagy be a Tisza annyira, hogy lehetőség legyen a jégmentesítés gyakorlása.

A lökéshullám a környező házak, üdülők ablakait is megrázta, mint azt a képen jól láthatjuk, de hogy érzékeltessük a robbanás nagyságát el kell mondani, hogy Szentes központjától kb. 4 km-re robbantottak, de a városközpontban parkoló autók riasztói megszólaltak a robbantás után.

Szentes, 2002. 01. 23.

 

 

Műemléki listára került

 

 

Az Evangélikus templomot a Műemlékvédelmi Hivatal műemléki listára veszi. A listára való felkerülésnek vannak dokumentációs feltételei, amit a napokban készítenek el. A templom pontos alaprajzát, metszeti rajzot és homlokzati tervet kell beadni a hivatalnak amiből már csak a homlokzat feltérképezése hiányzott.

A 2002-es évben elkezdődik a templom tetőszerkezetének felújítása, ami a teljes faszerkezet cseréjével és majolika cserepezéssel történik. A környezetrendezésnek a falak vizesedésének megakadályozása is a fő célja. 

Szentes, 2002. 01. 25.

 

 

Atlanta-i diákok Szentesen!

 

 

Atlantai diákok érkeztek városunba professzoruk, Phil Gehman vezetésével.

Az amerikai egyetemi képzésnek része, hogy megismerjenek különböző társadalmi és szociális rétegekbe tartozó embereket a világ más területein. Nem kirándulás, hanem egy tanulmányút, ami nem egy álomutazás, de sikerül megismerniük ezáltal egy népet. Arra az életre kíváncsiak, amiben mi jelen pillanatban élünk, dolgozunk. Az utazásuk előtt készültek a nálunk eltöltött napokra, és tájékozódtak térségünkről, annak összeállításából, különböző szociális problémákból.

A diákok szombat (jan. 19.) délelőtt egy tízórai keretében válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. Magyarországon tíz napot töltenek, amiből három napot Szentesen töltenek. A magyarországi látogatásuk alatt meglátogatnak kórházat, szociális otthonokat, fogyatékosok számára készített intézményeket, vallási gyülekezeteket. Túlestek az első magyar szó elsajátításán, amival Szentest is jellemezték: KIRÁLY!

 

Szentes, 2002. 01. 21.