2002. január 29.

 

Prózamondó verseny legjobbjai

 

Balról-jobbra: Zsótér Mariann, Szeri Krisztina, Köröndi Péter 

 

Január 15-én rendezték meg a Kiss Bálint Református Általános Iskolában a

területi prózamondó versenyt 5-6. és 7-8. osztályosok részére. 

A két korcsoport első helyezettjei vannak a képen. És, hogy miért hárman, mert így vannak párban. Minden versenyen nehéz dolga van a zsűrinek, de most valóban nem tudtak dönteni, és a 7-8 osztályosok korcsoportjában két első helyezett díjat adott át a zsűri.

 

Végeredmény:

 

5-6 osztályosok

1. Szeri Krisztina (Koszta József Ált. Isk.)

2. Szabó Erika (Petőfi Sándor Ált. Isk.)

3. Bíró Eszter (Kiss Bálint Ref. Ált. Isk.) és Sárkány György (Deák Ferenc Ált. Isk.)

 

7-8 osztályosok

1. Zsótér Mariann (Központi Ált. Isk. Mindszent)  és Köröndi Péter (Petőfi Sándor Ált. Isk.)

2. Molnár Kitti (Központi Ált. Isk. Mindszent)

3. Rózsa Márton (Petőfi Sándor Ált. Isk.)

Szentes, 2002. 01. 16.

 

 

Meglepetés a Kiss Bálint Általános Iskolában!

 

 

Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor még ebben a hónapban ajándékot kapnak a Kiss Bálint Református Általános Iskola nebulói. Ugye mindenkinek furdalja az oldalát a kíváncsiság?

Egy picit belekukkanthatunk a csomagba, ha az egér nyilát rávisszük a képen látható ajándékcsomagra.

Szentes, 2002. 01. 16.

  

 

 

Implom József helyesírási verseny

 

 

Január 11-én került megrendezésre az Implom József helyesírási verseny a Boros Sámuel Közgazdasági Szakközép és Szakiskolában. A versenyen 33 versenyző indult, és megyénket 18 tanuló képviselte.

A versenyen résztvevők számára nem a többiek legyőzése a fő cél, hanem önmaguk fejlesztése, saját képességeik kibontakoztatása. Az igazi versenyző önmagával mérkőzik elsősorban, s nemcsak a verseny órái alatt, de főleg a hosszabb távú felkészülés idején. A helyesírási edzésben igen nagy szerep hárul a felkészítő tanárokra, ők a versenyre is elkísérik diákjaikat. A versenyzők évről-évre változnak, tanáraik viszont egy évtizeden át állhatatosan, áldozatosan szolgálják az ügyet. Ők tudják, hogy a jó helyesírás nemcsak oktatási, hanem nagyrészt nevelési tényezők eredménye. Ha diákjaikat következetesen arra nevelik, hogy igényesek legyenek önmaguk nyelvhasználatával szemben, ellenőrizzék, javítsák írásbeli munkáikat, és ha esztétikus írásra, rendre, pontosságra szoktatják őket (saját példaadásukkal is), akkor jobb lesz a helyesírásuk, mintha pusztán -tanítják- nekik a helyesírást.

 

Helyezések

Szakiskolák versenyében 

1. Gregus Anita (Krúdy Gyula Kereskedelmi Szakiskola) 

2. Paku Erika (Corvin Mátyás Kereskedelmi Szakiskola) 

3. Makai Piroska (Zsoldos Ferenc Ipari Szakiskola)

 

Szakközépiskolák versenyében 

1. Szabó Andrea (Erdei Ferenc Közgazdasági Szakközépiskola) 

2. Danyi Tamás (Gábor Dénes Műszaki Szakközépiskola) 

3. Dosztál Dóra (Boros Sámuel Közgazdasági Szakközépiskola)

 

Gimnáziumok versenyében 

1. Tóth Anett (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) 

2. Bodonovits Edina (Horváth Mihály Gimnázium) 

3. Reményfi Anna (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)

Szentes, 2002. 01. 12.

 

 

Szentes térképei

 

 

Január 10-én a városi galériában Rózsa Gábor mérnök muzeológus megnyitotta Szentes térképeinek tárlatát.

 

Részlet a megnyitóbeszédből:

A tudós levéltáros, EMBER GYŐZŐ szerint:

"A TÉRKÉP... - valamely térnek, azaz nagyobb területnek a képe, a róla készült rajz,

amelynek alapjául fényképfelvétel is szolgálhat. 

A térképet kézzel rajzolják, a rajzot különböző eljárásokkal sokszorosítják. 

A kézzel rajzolt térképnek kéziratos térkép a neve. 

A nyomdai úton sokszorosított térképet nyomtatott térképnek nevezik. 

A térkép tulajdonképpen nem irat, hanem - mint neve is mutatja - kép, rajz.

 

 

SZENTES TÉRKÉPEINEK SZERENCSÉJÜK VAN !

- mert a Károlyi családi levéltár a legrégebbieket is őrzi;

- mert Szentes a térképalkotó főkorszakban megyeszékhely volt;

- mert a város vízügyi, vasúti, mezőgazdasági decentrum volt;

- és mert a térképeket megyei igényű levéltár őrzi ma is !

Egy ilyen óriási térképanyagból ebbe a kis terembe összehozott válogatás most alkalmat adhat arra, hogy ha a Nb. Látogató csak a saját lakóhelyét keresi meg rajta, hogy annak múltjáról, egykori környezetéről vadonatúj információt nyerjen.

Szentes, 2002. 01. 11.

 

 

Döbbenet!

 

 

Január 18-án Szentes külterületén, az Árpád Agrár RT Szentlászló-i kertészete után történt a képen látható baleset. Két teherautó frontálisan ütközött a délelőtti órákban, ami miatt több órán keresztült lezárták a Szentes-Kunszentmárton, Szarvas utat. Ez az eset, és az elmúlt napok történései arra késztetik az embert, hogy ezen az útszakaszon sebességkorlátozást kellene bevezetni, mert az út mellett két és fél méteres árok akadályozza meg a vétlen autó menekülését. A kertészetben dolgozók elmondták, hogy nem csodálkoznak az eseten, de megdöbbentek, mert a ezen az útszakaszon minden héten egy autó az árokban köt ki. Az út szélessége sem igazán megfelelő, mert a kanyargós útszakaszon a nagyobb teherautók csak bravúrral tudnak egymás mellett elhaladni. 

Szentes, 2002. 01. 19.

 

 

Hamarosan itt a plakátháború

 

 

Rövidesen elkezdődik a pártok, szervezetek kampánya a 2002-es választásokra. Az elmúlt választáson tapasztaltak alapján bátran kijelenthetjük, hogy maholnap itt a következő Plakátháború. A plakát lehet egy város dísze, de gondatlan kiragasztással nagy kárt okozhatunk, nemcsak a lemázolt és elfedett falakon, hanem a kibocsátó szervezeteknek is, bár ebben az esetben a kár eszmei.

 

Érdemes a következőket elolvasni, mert a törvény nem ismerete, nem nem mentesít annak betartásától! 

 

Ki, mikor, hogy kampányolhat?

A választási kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart. A szavazást megelőző nap 0 órától a szavazás befejezéséig választási kampányt folytatni tilos (kampánycsend). 

A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát (a továbbiakban: plakát) elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton 

 

Plakátokra vonatkozó előírások, amiket be kell tartani:

A jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot. 

A plakát engedély és bejelentés nélkül előállítható. 

A plakát korlátozás nélkül elhelyezhető, kivétel: 

- Épület falára, kerítésre csak a tulajdonos, a bérlő, illetőleg a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. 

- Egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén plakát elhelyezését a helyi önkormányzat környezetvédelmi okból megtilthatja. 

- Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos. 

 

A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani.

Szentes, 2002. 01. 15.

 

 

Megemlékezés és koszorúzás

 

 

2002. január 12-én 10 órakor, a II. világháborús emlékműnél koszorúzással emlékezett meg a 2. Magyar Hadsereg DON-kanyarban elesett áldozatairól Szentes Város Önkormányzata, a 37. Il. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár és a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége. 

Szentes, 2002. 01. 14.

 

 

2001-es összesítő adatok a szentesi születésekről

 

 

Dr. Veszelovszky Ivánt kérdeztük a Szülészeti Osztály életéről, terveiről és az elmúlt év születési adatairól.

 

A születési számadatok mit mutatnak? Fogy a magyarság létszáma, vagy gyarapodunk?

2001-ben 31 gyerekkel kevesebb született szentesi szülészeti osztályon, mint az előző évben, de nem kell kétségbe esnünk, mert az országos statisztika azt mutatja, hogy 2001-ben 2-300 újszülöttel több gyermek született országos viszonylatban, mint 2000-ben. Ez a tény azért fontos, mert 2000-ben megállt a születések számának csökkenése, és 2001 2-3% növekedést hozott. Demográfiai előrejelzésként azt jósolták, hogy 2050-ben már csak 6 millióan leszünk kicsiny hazánkban.

A szülészeti osztályról egy pár szóban:

A szülészeti osztályt tíz évvel ezelőtti átalakításkor 5 szülőszoba (box) került kialakításra, ami hermetikusan van egymástól elkülönítve, és itt zavartalanul tudjuk megvalósítani a VHO (Világ Egészségügy Szervezete) előírásának megfelelően az un. apás szüléseket. Szentesi szülészeti osztályon nemcsak a sima, hanem a császár-szülésnél is ott lehet az apa, mármint ha vállalja és a köldökzsinór elvágását is megteheti a büszke apa.

Tervek?

Megfelelő gazdálkodással szeretnénk a kórtermek komfortérzetét növelni, a modern szülőszékekkel és monitorral felszerelni az 5 szülőboxot és egy fürdőszobát építeni fürdőkáddal, ami a vajúdást elősegíti és a testi fájdalmakat csökkenteni.

Szentes és a környezetének születési adatairól egy pár szóban. Sajnálatosan módon Szentes városának a szülészszáma csökken (2001-ben 250 születés). A szülészeti osztályunkon 848 szülésből 598-an más városból érkeztek hozzánk. A környező megyékből (elsősorban Szolnok megye), Dunántúlról és külföldről is érkeztek szülőnők.

A születési számokban van-e ciklikusság? 

Nyáron többen szülnek, mint télen, amit sokféleképen lehet magyarázni, de a téli esték, az időjárás egymáshoz közelíti a párokat, aminek a gyümölcse nyárra érik be.

Szentes, 2002. 01. 10.

 

 

A hó helyzet folytatódik!

 

 

Az időjárás újra fehérbe öltöztette városunkat. Sokan a "már megint esik" felkiáltással örültek a égi áldásnak, de a fiatalok azért imádkoztak, hogy "még, még, ennyi nem elég"! A hőmérséklet újból jégpályákat teremtett az iskolaudvarokon. Vissza emlékezve bizton kijelenthetjük, hogy gyermekkorunkban mindenki úgy választott téli csizmát, bakancsot, hogy jól csússzon a talpa!

A népszokás kimondja, hogy a fiatal hölgyek arcát, az első hóval meg kell "mosni", mert akkor lesz szép az arcuk. A Klauzál Gábor Általános Iskolában a fiatalok kipróbálták, hogy a második hó is ilyen hatással bír-e.  

Szentes, 2002. 01. 18.

 

Oly jól csúszik ez a suli jég!

 

 

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola sportpályáján ideiglenes korcsolya stadiont alakítottak ki, ahol a tanulók nemcsak megtanulhatják, hanem gyakorolhatják a korcsolyázást. A testnevelés órákon mindenki korit húz a lábára, és irány a jég. És hogy meddig üzemel a jégpálya, azt csak Aigner Szilárd meteorológus tudja megmondani.

Szentes, 2002. 01. 08.

 

 

Mennyibe kerül a Szilveszter?

 

 

Szilveszter előtt, még az utolsó percekben is fogyott a pezsgő. De nem mindegy, hogy mivel és mennyiért koccintunk az újévben, vagy összegben mennyit locsolunk szét a disco-ban. Vannak akik az olaszra-, valaki az oroszra esküdik, de a kölyök pezsgő a nyerő. Van íze, nincs utána másnaposság, fogyasztása után vezethetünk autót, mármint ha nem két rekesz sörre ittuk.

Rövid bevezető után gondolkodjunk el, hogy mennyibe kerülhet a Szilveszter, ha meztelenül állunk a szobában, a szekrény üres, és csak pénztárcánk van.

 

Két meztelen ember szilvesztere

 

Képzeljük el, hogy két meztelen ember el szeretne menni egy szilveszteri bálba, és ez mekkora kiadással is járhat?

Hölgy: Ruha 10000 - 15000, Fodrász 3000 - 5000, Smink 1000 - 2000, Cipő, kiegészítők 15000, Báli belépő 3500 - 6000

Úr: Öltöny 25000 - 35000, Fodrász 1000 - 2000, Cipő, kiegészítő 15000, Báli belépő 3500 - 6000

Összegezve: a pár nő tagja fel tud öltözni 27500 - 43000 forintig, a férfi tagja 39500 - 48000 forintig.

Ha beleszámítjuk a rendezvényen történő italfogyasztást a végösszegbe, akkor közel 100 000,- forintba kerül a Szilveszter.

És, hogy ezért mit is kapunk:

- gutát, hogy 1 nap alatt elköltöttünk 3 havi fizetést

- készakart jókedvet

- drága másnaposságot

- vízhólyagot, amit az új cipő okoz

- ha szerencsénk van a Tombolán, akkor egy büdös kismalacot, ami csak az erkélyen fér el

- és ha hitelre vásároltunk, akkor júliusig garantált eladósodást!

 

Ha a Szilvesztert baráti körben, házi buliban vagy családi körben töltjük, akkor az összeg csökkenthető, a felejthetetlenség és a jókedv arányosan növelhető. Senkit nem szeretnénk eltántorítani a báltól, de ha jól akarjuk érezni magunkat, akkor baráti társaságot verbuváljunk, és együtt mulassuk át magunkat az újévbe. 

 Szentes, 2002. 01. 01.

 

 

 Hajrá SZENTES !!! 

Elkezdődnek a pólómeccsek

 

 

Az ünnepek után folytatódik a vízilabda bajnokság, ahol már a legjobb 8 csapat küzd egymás ellen. A szentesi pólósok szombaton (jan. 12) szállnak vízbe a Domino BHSE csapatával szemben. 

 

A mérkőzések forgatókönyve a következő:

1. forduló, jan. 12. (szombat): Domino-BHSE-Szentes; 

2. forduló, jan. 19. (szombat): Szentes-FTC; 

3. forduló, jan. 23. (szerda): OSC-Szentes; 

4. forduló, febr. 2. (szombat): Szentes-BVSC; 

5. forduló, febr. 9. (szombat): Szeged-Szentes; 

6. forduló, febr. 10. (vasárnap): Szentes-Vasas; 

7. forduló, febr 16. (szombat): Újpest-Szentes.

Szentes, 2002. 01. 11.

 

 

 HUNGERIT  KUPA 

 

 

Január 6-án folytatódott a Hungerit Kupa kispályás labdarúgó kupa. A képen a Hungerit csapata csapott össze a Rendőrség csapatával. A részletes eredményt később közöljük.

Szentes, 2002. 01. 07.

 

 

 SZUPERBAJNOKSÁG 2001 

 

 

 

December 31-én rendezték meg a Városi Sportcsarnokban a Szuper Bajnokságot, ahol a városban lévő sportágak képviselői versenyeztek. Első feladatként, a terem négy sarkában elhelyezett kislabdákat kellett a terem közepén álló kosárba eljuttatni, persze a legrövidebb idő alatt. A feladatot az nehezítette, hogy mindehhez biciklit kellett használni. Az első versenyzők nyomták ám a pedált, a kerék forgácsot hányt a sportcsarnok parkettáján. Ebben a feladatban a harmadik versenyző már nem tudott nyeregbe pattanni, mert a leggyengébb láncszem a bicikli volt.

 

 

 

Bertók Robi (box), farkas szemet nézett a DARTS táblával, de a versenyt a tábla nyerte jobb elhajlásaival. Hyc Tamás (vízilabda), ifjú Európa-bajnokunk a parkettán nem tudta hozni a formáját, mert vízhiányban szenvedett.

 

 

 

A rögbi, mint gyenge női sportág is képviselve volt, alias Csülök révén. A versenyszámok után Csülök felháborodásának adott hangot, mert úgy érezte, hogy a versenyben a kondíció az smafu volt, pedig igazán készült a "Lelátó 100 m-es tologatása" versenyszámra. Szaszkó Norbertnek tanulmányaiból kifolyólag minden versenyszámban remekelnie kellett, mert testnevelő tanárnak készül.

A 2001-es Szuperbajnokságot Szaszkó Norbert nyerte.

 Szentes, 2002. 01. 01.

 

Óév búcsúztató koncert

 

 

December 28-án a Városi Fúvószenekar hagyományosan nagyszabású évzáró koncerttel búcsúzott  a 2001-es évtől a Tóth József Színházteremben.

A koncert első részében a zeneileg komoly darabokat hallhattuk, de a második részben megbokrosodtak a zenészek. Jó volt látni, hogy milyen könnyedén játsszák a könnyű zenei darabokat, de a móka és időnként a kacagás jellemezte a koncert utolsó részét. A hangulatot azzal is fokozták, hogy az együttes tagjainak fejére felkerültek a szilveszteri kalapok és álarcok.

 

 

Az utolsó darab vezénylésére felkérték az együttest támogató Móra Józsefet, aki bevallása szerint vigyázni fog a megkapott karmesteri pálcára és az ütemre, mert rá nem fog lépni, de még inteni sem. A csodálatos virtuóz karmesteri dirigálás, nemcsak az együttes tagjait izzasztotta meg, hanem próbára tette a közönség rekeszizmát is. 

Szentes, 2001. 12. 30.

    

 

Hevesi Tamás koncert a Gimi buliban!

 

 

A Horváth Mihály Gimnázium hagyományos karácsonyi buliján Hevesi Tamás

az iskola egykori diákja adott koncertet. 

Szentes, 2001. 12. 23.

 

Meleg a hidegben!

 

 

Az Ady Endre utca és a Sima Ferenc utca sarkán találjuk az 1968-ban épült Termál Gyógyfürdőt. A török fürdőkre emlékeztető kupolaterével, elismert gyógyvizével nemcsak a mozgásszervi bántalmakban szenvedőknek, hanem a pihenni vágyó turisták számára is kellemes kikapcsolódást nyújt.

A kupola nagy medencéjének vízhőfoka 30 Celsius fok, négy kismedencéjének vize különböző hőmérsékletű. A fürdőt a közeli Kórház területén fúrt, 1735 méter mély kút 71 Celsius fok-os gyógyvize táplálja. Az alkáli-hidrogénkarbonátos, fluoridos melegvíz ízületi, mozgásszervi és krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

 

 

A téli hidegben mindenki vágyakozik a felmelegedésre, és ezt a meleg fürdő szaunájában mindenki megteheti. 

Szentes, 2002. 01. 07.