25. CSONGRÁD MEGYEI

LEVÉLTÁRI NAPOK

 

 

Szeged, Szentes, Makó, Csanádalberti, Zákányszék adott helyt a 2002. október 8-11 között megrendezett 25. Csongrád megyei Levéltári Napoknak.

Október 9-én Szentesen a Városi Könyvtárban gyűltek össze a könyvtárosok, levéltárosok. Az előadás sorozaton elsőként hallgathattuk Prof. Dr. Blazovich László: A Csongrád Megyei Levéltári Napok hagyományáról tartott előadását.

 

 

 

A délelőtti előadások után Ópusztaszerre utaztak a vendégek, hogy megtekintsék a Nemzeti Történelmi Emlékparkot és a Feszty-körképet. 

 

 

 

A Csete György és Dulánszky György tervezte jurtákban az erdő (a fa) és az ember kapcsolatát bemutató kultúrtörténeti kiállítás tekinthető meg. Megtekintették a szentesi tanyát a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A vályog-falú, nádtetős épület szoba-konyha-kamra-istálló beosztású. Nyitott kéményű konyháját a 20. század első évtizedeiben padlásolták le és rakott tűzhelyet építettek benne. A konyha hátsó falán érintetlen az ívelt, barokk jellegű bolthajtás, amit a közelmúltban több alföldi házban még láthattunk.

 

Feszty-körkép

 

A képre kattintva kinagyítható! (293 KByte)

 

A kirándulás végén a csoport megtekintette a Feszty-körképet, amely 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formázó panorámakép a festői eszközök, a művészi fantázia segítségével és nézői képzelőerejének jóvoltából idézi fel történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseményének, a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját. Feszty Árpádot több festőtársa segítette a két évig, 1892-től 1894-ig tartó alkotómunkában: a tájképi részleteket Mednyánszky Lászlónak, a lovas csatajeleneteket Vágó Pálnak köszönhetjük.

 

 

Szentes, 2002. 10. 10.