Tisztelt Választópolgár!

 

Október 20-án önkormányzati képviselőket és polgármestereket választunk!

 

1949-ben hazánkban felszámolták az évszázados tapasztalatokkal rendelkező önkormányzati típusú helyi szerveződéseket. Az ekkor kialakított tanácsrendszer túlközpontosított volt, kevés teret adott a helyi önállóságnak. A helyi cselekvések irányítói ténylegesen nem választott testületek, hanem felsőbb állami szervek voltak.

 

Az 1990-ben visszaállított önkormányzati rendszer lehetővé teszi, hogy a választópolgárok helyi közössége az önkormányzatok útján intézze a helyi ügyek széles körét. Ez egyrészt közvetlenül (helyi népszavazások és népi kezdeményezések útján), másrészt közvetett módon, azaz önkormányzati képviselők választásával valósul meg.

 

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választása tehát egyik garanciális eleme az önkormányzatiságnak. Vegyen Ön is részt a helyi ügyek intézésében, szóljon bele települése sorsának alakulásába! Kérjük, menjen el szavazni október 20-án!

 

Hogyan válasszunk?

 

A tájékoztató segítséget nyújt Önnek, hogy a jelöltállítás és a szavazás legfontosabb szabályait ismerve éljen választójogával.

 

1. A helyi önkormányzati képviselők jelölése és választása

A helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai vegyes választási rendszerben választják meg. Ez azt jelenti, hogy a mandátumok mintegy 60 %-át az egyéni választókerületekben, 40%-át listáról osztják ki. A szavazáskor Ön kizárólag egyéni jelöltekre szavazhat, míg a mandátumok másik része a jelölő szervezetek kompenzációs listáiról, a töredékszavazatok arányában kerül kiosztásra. A szavazólapon, az összes jelölt neve ábécé sorrendben szerepel. Csak egy jelölt választható!

Jelöltet ajánlani a sárga színű ajánlószelvény kitöltésével és a jelöltnek vagy megbízottjának történő átadásával lehet. Egy választópolgár csak egy jelöltet ajánlhat. Képviselőjelölt az lehet, akit az egyéni választókerület választópolgárainak legalább 1 %-a jelöltnek ajánlott. A jelölő szervezetek listáit nem kell ajánlani: kompenzációs listát az a jelölő szervezet állíthat, amely az egyéni választókerületek legalább 1-ében tudott egyéni jelöltet állítani.

 

2. A polgármester jelölése és választása

A polgármestert többségi módszerrel választják, azaz az lesz a település polgármestere, aki a legtöbb szavazatot kapta. A szavazáskor a szavazólapon valamennyi polgármesterjelölt neve ábécé sorrendben szerepel. Csak egy jelöltre lehet szavazni.

A polgármesterjelölt ajánlásához a rózsaszínű ajánlószelvényt kell kitölteni, a kitöltött ajánlószelvényt a jelöltnek vagy megbízottjának kell átadni. Egy választópolgár csak egy polgármesterjelöltet ajánlhat. Polgármesterjelölt az lehet, akit a 100 ezernél kevesebb lakosú település választópolgárainak 2 %-a, de legalább háromszáz, a 100 ezernél több lakosú település választópolgárainak 1 %-a, de legalább kettőezer választópolgár jelöltnek ajánlott.

 

3. A helyi kisebbségi önkormányzat választása

A település választópolgárai helyi kisebbségi önkormányzatot akkor választhatnak, ha azt öt, magát azonos kisebbséghez tartozónak valló választópolgár 2002. július 22-én 16 óráig kezdeményezte. Egy településen több kisebbség is kezdeményezhet helyi kisebbségi választást.

A szavazáskor a helyi kisebbségi önkormányzat választásában - meggyőződése szerint - a település valamennyi választópolgára részt vehet!

A szavazólapra kisebbségenként a jelöltek ábécé sorrendben kerülnek fel. Ön csak egy kisebbség jelöltjeire szavazhat, és legfeljebb 5 jelöltre adhatja le szavazatát (a szavazat akkor is érvényes, ha Ön a lehetségesnél kevesebb jelöltre szavaz). A településen kisebbségenként megválasztható képviselők száma öt fő. A választás alapján az a kisebbség alakíthat helyi kisebbségi önkormányzatot, amelynek jelöltjeire legalább 100 választópolgár érvényesen szavazott. Megválasztott kisebbségi képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a legtöbb szavazatot kapták.

A jelöltajánláshoz a szürke színű ajánlószelvényt kell kitölteni és a jelöltnek vagy megbízottjának átadni. Helyi kisebbségi önkormányzati képviselőjelölt az lehet, akit a település választópolgárai közül legalább öten kisebbségi jelöltnek ajánlottak.

 

4. A megyei közgyűlés tagjainak választása

A megyei közgyűlés tagjainak megválasztása a pártok, társadalmi szervezetek által összeállított listák alapján történik. A megye két választókerületre oszlik: külön választókerületet képeznek a tízezer vagy annál kevesebb lakosú és a tízezer lakost meghaladó lakosságszámú települések.

A pártok és társadalmi szervezetek listái sorsolás útján sorszámot kapnak. A szavazáskor a szavazólapon a listák a sorsolás sorrendjében szerepelnek. A választópolgár egy listára szavazhat. Az egyes listák a kapott szavazatok arányában jutnak mandátumhoz. Azok a listák, melyek az összes érvényes szavazat több mint 4 %-át nem érték el, nem szereznek mandátumot.

A lista ajánlásához a fehér színű ajánlószelvényt kell kitölteni, a kitöltött ajánlószelvényt a listát állító jelölő szervezet képviselőjének, megbízottjának kell átadni. Egy választópolgár csak egy listát ajánlhat.

 

Választási Iroda

 

 Nagyon fontos!

 

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti körben elhelyezett X vagy + jellel lehet! Egyéb megjelölés (pl. aláhúzás vagy bekarikázás) a szavazat érvénytelenségét eredményezi!

A választásra jelöltet, listát ajánlani a hivatalos ajánlószelvényeken lehet

 

2002. szeptember 27-ig A hivatalos ajánlószelvényeket a Helyi Választási Iroda küldi meg Önnek. Ha a kézbesítés valamely okból elmarad, akkor érdeklődjön a Polgármesteri Hivatalnál, hogy milyen módon veheti át az ajánlószelvényeket!

 

A szavazás 2002. október 20-án 6 órától 19 óráig tart

Szavazni kizárólag a következő dokumentumok felmutatásával lehet:

 

1. lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy

2. érvényes lakcímigazolvánnyal ÉS

  •  érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy

  •  érvényes útlevéllel vagy

  •  2001. január 1-ét követően kiállított érvényes vezetői engedéllyel vagy

  •  sorkatona esetén katonai igazolvánnyal.

Kérjük, hogy a szavazatszámláló bizottságok munkájának megkönnyítése érdekében az „Értesítő”-t szíveskedjék a szavazásra magával vinni! (Az „Értesítő” bemutatása azonban nem feltétele a szavazásnak.)

Szavazni csak személyesen, a választópolgár lakóhelyén lehet. Lehetőség van arra is, hogy 2002. július 12. előtt hivatalosan bejelentett – és legalább 2002. október 20-ig érvényes – tartózkodási helyén szavazhasson. Ehhez igazolást kell kérnie.

Igazolást a lakóhely szerinti Polgármesteri Hivatalban 2002. október 18-án 16 óráig lehet kérni.

 

A választásokkal kapcsolatos részletes tájékoztatásért forduljon a Polgármesteri Hivatalban a Választási Irodához