"Csodavilág"

Ismeretterjesztő programsorozat a szentesi Városi Gyermekkönyvtárban

 

 

A program induló időpontja: 2002. szeptember eleje; befejezésének időpontja: 2002. december vége. (A következő "csomag" terveink szerint januártól folytatódik.)

 

A szeptembertől december végéig tartó programsorozat, minden héten egy alkalommal "jelentkezik". Ezeken az ismeretterjesztő programokon különféle érdekes dolgokról beszélgetünk; filmeket nézünk; előadásokat hallgathatunk. Minden hónapban az adott témához kapcsolódó feladatlapot kapnak a résztvevők, mellyel pontokat lehet szerezni, s ezek a pontok értékes nyereményekre válthatók Két alkalommal játékos vetélkedőt tartunk, mellyel szintén lehet pontot gyűjteni. A programsorozat végére a résztvevők (aki kedvet érez hozzá) egy választott témában dolgozatot, összeállítást készíthetnek, melyet a könyvtárosok és a programban részt vevő szakemberek értékelnek. A nagy megmérettetés: december végén, egy játékos "ünnepváró" vetélkedő formájában. A programokat iskolai csoportoknak és egyénileg szerveződő csoportoknak is biztosítjuk. Szeretnénk, ha "mindentudó klubként" működne a Gyermekkönyvtárban. Terveink között szerepel, hogy a "CSODAVILÁG" programsorozat előadásait, a hozzá tartozó anyagokkal a nyárvégén készülő honlapunkon megjelentetjük (folyamatosan tesszük elérhetővé az Interneten keresztül), így a gyerekeknek biztosítjuk azt is, hogyha személyesen nem tudnak részt venni az interaktív gyermekoldalakon keresztül lehetőségük legyen bekapcsolódni a programba és vetélkedőbe is. A Szentes környéki kistelepülések diákjainak is be tudnak kapcsolódni a programokba. A programsorozat végén az teljes anyagot archiváljuk (CD-ROM-on). Programunk célja, hogy minél több tudományterületet bemutassunk a gyerekeknek, hogy hagyományainkat a jelen változó világába át tudjuk örökíteni, hogy el tudjanak igazodni a 21. század információs technológiájában, hogy önálló döntéseket tudjanak hozni és tudják, hogy hol és honnan tudnak segítséget kérni, ha problémáik vannak vagy lesznek.

A programot pályázati támogatással tudjuk megvalósítani. Támogatók.: Nemzeti Kulturális Alapprogram Könyvtári Szakmai Kollégium Szentes Város Önkormányzata Közművelődési Alap Kuratóriuma

Szívesen veszünk szponzori támogatást is.

 

 Programok részletesen: 

 

Szeptember

1. hét Ismerkedés a könyvtárral, az önműveléshez szükséges eszközökkel, ezek használatával. Internet használata a referensz kérdések megoldásában. Meghívott előadó: Bodrits István bibliográfus, szerkesztő (aktualitás: szept. 8. az írástudatlanság elleni közdelem nemz. napja)

2. Ki, kicsoda? - helyi és országos érdekes emberek. Városunk múltja jelene, helytörténeti kiadványok.

3. Csongrád megye természeti és kulturális értékei. Intézmények.

4. Helytörténeti vetélkedő.

 

Október

5. Világörökség - hazánk természeti értékei. Világörökség - hazánk kulturális értékei

6. Érdekes földrajzi képződmények Magyarországon Érdekes földrajzi képződmények Európában.

7. A világörökség - az emberiség legféltettebb kulturális és természeti értékei c. könyv bemutatása

8. Film - National Geographic természetfilmjei. CD-ROM-on a természet (pl. Magyarország madarai és lepkéi; Nemzeti parkok; Mo. flórája és faunája stb. - a gyerekek saját bemutatót tervezhetnek.)

 

November

9. Magyar tudósok, feltalálók, felfedezők..

10. Népművészet. Magyarországi népszokások. Népszokások Európában. Meghívott előadó: dr. Szűcs Judit, muzeológus, néprajzkutató és Danicskáné Cserna Piroska a Népművészet Ifjú Mestere

11. Hagyományok mindennapjainkban. Meghívott előadó: Szabó Mariann grafikus.

12. Adventi előkészületek. Meghívott előadó: Sós Anna virágkötő

 

December

13. Híres filmek, híres filmesek.

14. Jogaink - Emberi Jogok - dec. 10. az emberi jogok napja. Európai Unió - jelen és jövő.

15. Ünnepeljünk együtt - karácsony a művészetekben.

16. Próba - szerencse - tudás (vetélkedő)

 

Szeretettel várunk minden érdeklődő általános iskolás felső tagozatos "kisokost".

A Városi Gyermekkönyvtár dolgozói