FLÓRIÁN NAP 2002 

 

 

 

Flórián napi képes összefoglaló

 

 

Ki volt Flórián?

 

Cesiaban született a III. század második felében. Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát, s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda. A keresztényüldözés idején Flórián igazságérzete, emberségessége fellázadt az Aquiliniusz prefektúra kegyetlenkedései ellen. Börtönben sínylődő 40 társa mellé állt, magát o is kereszténynek vallva. Amikor megtagadta az áldozat bemutatását a római isteneknek, kegyetlenül megkorbácsolták, majd a császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns folyóba vetették.

 

 

 

2002. május 1-én rendezték meg a szentesi tűzoltók a Flórián napi ünnepséget az Ifjúsági parkban. Délelőtt 10 órakor vonult le az Ifjúsági Ház mellé a tűzoltóság teljes technikai felszereltséggel, hogy megismertessék és megszerettessék a fiatalokkal ezt a változatos kihívásokkal bíró szakmát.

A megnyitó beszéd után 1 perces szirénázással emlékeztek meg a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadásban elhunyt tűzoltókra.

 

               

 

A gyerekek minden technika felszerelést, gépeket és egyéb berendezéseket megnézhettek és a legkíváncsibbak beülhettek a tűzoltóautókba.

 

 

 

A lajtos kocsi és a kézi hajtányra emlékeztető fecskendő nagy szolgálatot tett anno a nádtetős parastházal oltásánál. Ha négy izmos ember működtette a kézi fecskendőt, akkor a mestergerendáig is fel tudtak spiccelni.

 

 

 

Azért az oltás, ill. a célba spriccelés örömét (némi szülői segítséggel) kipróbálhatták a gyerekek, ahol az ügyesebbek pár másodperc alatt megtelítették a céledényeket.

Szentes, 2002. 05.02.