2001. december 20.

 

Csete György dedikált

 

 

A szentesi születésű Kossuth-díjas építész a napokban megjelent művészéletrajzi vallomáskötetét dedikálta december 17-én (hétfőn) 14-18 óráig a Városi Könyvtár előadótermében.

 

Szentes, 2001. 12. 16.

 

 

Deák vetélkedő a Deákban!

 

 

A Deák Ferenc Általános Iskolában került megrendezésre a városi Deák vetélkedő, amit az iskola fennállásának 40. és Deák Ferenc halálának 125. évfordulója alkalmából rendeztek. Öt általános iskola 5 fős csapattal indult a versenyen, ahol Deák korának irodalmi, történelmi, képzőművészeti és zenei ismerete volt a feladat. 

 

 

Az iskola könyvtárában Deák Ferenc történelmi kiállítás nyílt, ahol a mindent eldöntő utolsó feladatot kapták a csapatok. Itt egy történelmi tárlatvezetést kellett tartani a csapatok tagjainak.

A kiállítást a Levéltár dolgozói állították össze, amiért külön köszönetet mond az iskola.

 

 

Az első csapat látható a képen, akik éppen Deákosok. A második helyen végzett a Koszta József Ált. Iskola csapata és a harmadik a Szent Erzsébet Katolikus Ált. Iskola csapata lett.

Gratulálunk!

 Szentes, 2001. 12. 13.

 

 

Irodalmi és közéleti kávéház

 

 

A szentesi születésű és szenteshez kötődő művészeket kívánja megszólaltatni az Irodalmi kávéház. December 13-án Vass Sándor táncos és tánctanárt várták egy kis beszélgetésre a Szindbád étterembe, hogy meséljen pályájának kezdetéről.

A Pollák-ban végzett fiatal ember hűtlen lett tanulmányaihoz, mert a villanyszerelő szakma helyett a táncot választotta. Táncolt már Break-et, Electric Bugi-t, Szteppelt és Modernt táncolt.

Jelenleg a Budapest Táncszínházban táncol, és a szentesi Hegedűs László Helyőrségi Klubban tart órákat a Jövőnkért Alapfokú Magániskola tanulóinak.

 Szentes, 2001. 12. 14.

 

 

  Karácsonyi vásár

kézműves foglalkozásokkal

 

 

 

A Szentesi Városi Sportcsarnokban december 9-23-ig szünetelnek a sportrendezvények, mert Karácsonyi Vásárt rendeznek. A vásár ideje alatt a szülők kézműves foglalkozáson hagyhatják ott a gyerekeket, miközben a 13. havi fizetést költik el a standokon.

10-23-ig más-más foglalkozásokon fejleszthetik kézügyességüket a gyermekek, így a következő programból válogathatnak az érdeklődők:

10. Csuhézás, 11. Karácsonyi üdvözlőlapok, 12. Szalmadísz készítés, 13. Origami, 14. Sókerámia,

15. Rongybaba készítés, 16. Szövés, 17. Bőrözés, 18. Szárazvirágképek, 19. Üvegfestés,

20. Kerámiafestés, 21. Agyagozás, 22. Mézeskalács készítés, 23. Gyertyamártás

 Szentes, 2001. 12. 11.

 

 

Gryllus Vilmos koncert

 

 

A Szent Anna Óvoda jótékonysági koncertre hívta meg a Kaláka együttes egyik alapító tagját Gryllus Vilmost, aki december 18-án a Tóth József Színházban 10.00 és 14.00 órai kezdettel ad koncertet.

 

Kányádi Sándor így jellemzi az együttest és az általuk képviselt stílust:

A Kaláka együttes elegáns, más muzsikosokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe-száműzött, "szív-némaságra" született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti "eredeti dallamot".

Negyedszázad óta művelik ezt a nemes vers-zene-kihangosítást, mindannyiunk, de kiváltképpen a fiatalság örömére. A Kaláka nélkül sokkal kevesebb versbarát volna-lenne a magyar glóbuszon.

 Szentes, 2001. 12. 11.

 

 

Ráfi Dénes kiállítása

 

 

A Klauzál Gábor Általános Iskola aulájában nyílt meg a Horváth Mihály Gimnázium ifjú tanárának, Ráfi Dénesnek a fotótárlata. A Fotó Klub oszlopos tagja műveiben őrzi a hagyományokat, de a tanár lévén nem veti el a tanulást sem.

 Szentes, 2001. 12. 11.

 

 

Miért nem jár a toronyóra?

 

 

 

Mint már hírül adtuk, hogy a Református Nagytemplom toronyórája kisebb meghibásodás után újra járóképes, és méltán kérdezhetik, hogy akkor miért nem mutatja a pontos időt Szentes felett?

A válasz:

A Nagytemplom belső felújítási munkálatai abba a fázisba érkezett, amikor a földszinti boltívet vasbetonréteghez felkötik, és ezáltal megerősítik az egész bejárat feletti emeleti részt. Az itt folyó munkálatok révén nem lehet feljutni a toronyba, és az órát ezáltal nem lehet felhúzni. Az óraszerkezetet működtető közel 1 mázsás súly 1 napig képes ellátni erővel az órát, ezért minden nap fel kell felhúzni.

Amíg a munkálatok folynak kérjük a a lakosság türelmét. 

 Szentes, 2001. 12. 11.

 

 

Levelezőlap kiállítás

 

 

 Nem is olyan régen volt tárlata Dr. Molnár Lászlónak a Városi Galériában. December 6-án Miklós napján humoros levelezőlapokból nyílt kiállítása Laci bácsinak a Péter-Pál Polgárház Múzeum pincéjében. Ki is állhatott volna mellé a művészgyűjtőnek, mint a Mikulás!

 Szentes, 2001. 12. 07.

 

 

Pollákos diák nyerte az országos szakmai tanulmányi versenyt

 

 

2001. december 6-án és 7-én Győrben rendezték meg a "Pattantyús-Ábrahám Géza számítógépes nyomtatottáramkör-tervező" országos tanulmányi versenyt.

A szentesi Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolát két tanuló, Kirschner Balázs és Kuczora Ferenc képviselte. A 24 hazai és három külföldi szakközépiskola tanulói közül Kirschner Balázs 13. a osztályos tanuló első helyezést ért el.

Az első napon a versenyzők elméleti feladatként egy CAD/CAM számítógépes programmal, megadott kapcsolási rajzból nyomtatott áramkört terveztek. A második napon, gyakorlati feladatként egy elektronikus áramkört kellett megépíteniük. Ennek működőképességét műszerekkel ellenőrizték, majd a mérési adatokat számítógéppel dokumentálták. Egy ilyen feladatsor néhány évvel ezelőtt még tervező mérnöki munkának számított, de napjainkban, a műszaki életben egyre inkább megszokottá válik a technikusi munkakörökben is. A Pollák Antal Szakközépiskola technikus jelöltjei évek óta, a kor követelményeinek megfelelően, hasonló feladatokat oldanak meg a vizsgákon. A korszerű eszközök és a szükséges számítógépes programok kezelésének elsajátítása így megkönnyíti elhelyezkedési és továbbtanulási esélyeiket. A tanulmányi versenyen elért siker is alátámasztja, hogy az elméleti elektronika, a számítógépes ismereteket és a gyakorlat együttes alkalmazása szükséges az információs társadalom által támasztott követelmények kielégítésére.

Kirschner Balázs a napi iskolai feladatokon túl rendszeresen tanulmányozta a szakirodalmat, szabadidejében gyakran készített különféle elektronikus berendezéseket. A szakma szeretete, a gyakorlati ismeretek magas fokú elsajátítása már alsóbb évfolyamos korában is képessé tette az önálló munkavégzésre. Sikerének titka, hogy érdeklődési köre és a választott szakma szerencsésen egybe esik. A tanáraitól kapott segítség mellett feltétlen meg kell említeni az otthoni szakmai indíttatását is. Édesapja annak idején szintén a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában végzett és most már fiával együtt tanulmányozzák az informatika és az elektronika legújabb eredményeit.

 Szentes, 2001. 12. 11.

 

 

Ajándékok a Gyermekosztálynak!

  

 

A Szentesi Mozaik Internetes Újság gyűjtést rendezett a Szentesi Kórház Gyermekosztálya részére, amit személyesem a Mikulás adott át a gyerekeknek Miklós napján, december 6-án.

Az összegyűjtött adományok olyan képességfejlesztő játékok és rajzeszközök, amelyek nem öt percig kötik le a figyelmét a gyereknek.

 

 

Minden kisgyermek készült a Mikulás eljövetelére, és ezért a nagyobbak verset és mesét tanultak, a kisebbek rajzoltak. Az ajándékokat vidáman vették át a Mikulástól, és erre az időre mindenki elfelejtette betegségét.

 

 

Kati óvó néni, az ünnepség végén elmesélte Szent Miklós történetét a gyerekeknek, de ezután jött ám az igazi szórakozás!

A Mikulás játékra hívta a gyerekeket, ahol mindenki egyforma eséllyel indult.

A első feladat az volt, hogy ki tudja a leghamarabb becsukni a szemét.

A második, hogy ki tudja a leghamarabb kinyújtani a nyelvét.

A nyeremény természetesen cukor volt, amit azonnal megettek a gyerekek.

A Mikulás megígérte, hogy jövőre újra ugyanitt ugyanekkor találkozik a gyermekosztályon fekvő gyerekekkel, és akikkel most találkozott, azokat jövőre otthonukban látogatja meg.  

 Szentes, 2001. 12. 07.

  

 

Csete művészcsalád

 

 

November 30-án nyílt kiállítása Csete Ildikó iparművésznek, Csete György építésznek és Csete Örs fotográfusnak a Városi Könyvtárban.  Szentesi születésű Kossuth-díjas építészt és családját rokonok, ismerősök, barátok köszöntötték a kiállításon.  

 

 Szentes, 2001. 12. 01.

 

 

Pályáztak és sikeresen!

 

 

December 14-én a Művelődési és Ifjúsági Házban köszöntötték azoknak a közintézményeknek dolgozóit, akik sikeres pályázatokat írtak, és ezzel több mint 100 millió forintot szereztek intézményüknek, és ezáltal városunknak. A elismerő jutalmak jelképes értékűek, amit az Önkormányzat szabályozott módon osztott szét.

 Szentes, 2001. 12. 16.

 

 

IV. Néptánc találkozó

 

 

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület rendezte meg a IV. Szentesi Gyermeknéptánc Találkozót a

Tóth József Színházban november 17-én.

 

A TALÁLKOZÓ RÉSZTVEVŐI:

ALFÖLD Táncegyüttes: Óvodás csoport - Csongrád

DOBBANTÓ Táncegyüttes: Toppantó csoport - Szegvár

FONÓ Néptáncegyüttes: Csámborgók csoport - Üllés

KÖTTÖN Táncegyüttes - Kunszentmárton

MARGARÉTA csoport - Szentes

NAPKERÉK Hagyományőrző Folklór Együttes - Szentes

TEMERINI Táncegyüttes - Vajdaság / Jugoszlávia

TULIPÁN Táncegyüttes - Újszentes / Románia

ZÖLDÁG Táncegyüttes - Szentes

 

Közreműködtek: a MAGYAR TEKERŐZENEKAR és a

LAJTHA LÁSZLÓ ZENEISKOLA TEKERŐSEI

Szentes, 2001. 11. 19.

 

 

Lufis Verneuil: Lamberhtier úr

 

 

Piros Ildikó és Lukács Sándor főszereplésével bűnügyi játékot tekinthettek meg a szentesi színházban a

Tóth József bérlet első előadásán.

Szentes, 2001. 10. 25.