2001. december 10.

 

Galambkiállítás

 

 

A Móricz Zsigmond Művelődési Házban a galambtenyésztők galambkiállítást és vásárt rendeztek.

A 2-300 km-es távolságokat repülő postagalambokat értő szemek értékelték, és megállapították, hogy magas színvonalú kiállítást rendeztek a szervezők. 

 Szentes, 2001. 12. 03.

 

 

Betegségekről másképp

 

 

A Városi Könyvtárban (november 27-én) tartott előadást Dr. Gőgh Edit, homeopata, psychiáter főorvos és Dr. Kiss Mihály, komplementer orvos. A kialakuló betegségek gyakran idegi alapon nyugszanak, és ezért érdemes kiegyensúlyozott életvitelt élnünk, és kerülni a stresszes helyzeteket, tudhattuk meg Dr. Gőgh Edit előadásából. 

 Szentes, 2001. 11. 27.

 

 

Megállt az idő Szentes felett!

 

 

Sokan jelezték, hogy a Református Nagytemplom toronyórája nemhogy 5 percet, hanem már két napot késik. A késésnek két oka, hogy a templom felújításának következtében keletkezett por, a torony kéményhatása miatt ott próbált távozni és így belepte a közel 100 éves óraművet. A precíz szerkezetnek kimondottan ártalmas ez a finom por.

A másik probléma egy szerkezeti meghibásodás, amit a stift hiánya okozott. Vidovics Ferenc órásmester igyekszik elhárítani a hibát, s ezáltal hamarosan újra ketyegni fog a torony órája.

 Szentes, 2001. 12. 01.

 

 

  A TUDÁS TÍZ NAPJA 

 

SZENTES, 2001. október 25 - november 24.

Összefoglaló:

Szentes, 2001. 11. 28.

 

 

Pályaválasztási Kiállítás 2001.

 

 

A Művelődési és Ifjúsági Házban került megrendezésre a Pályaválasztási Kiállítás, ahol a környező városok középiskolái, és felsőoktatási intézményei bemutatkozhattak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Virágkötészettől a katonaságig, mindent megtalálhattak az érdeklődők.

 

 

 

A jövő generációja ismerkedhetett meg a jövő informatikai generációjával, a mobil távközléssel. 

 Szentes, 2001. 11. 28.

 

 

Ond vezér tere 

 

 

A Szent György Lovagrend helyi képviselői Imre Károly vezetésével oszlopot állítottak még tavaly a Klauzál utcai gyógyszertár melletti területre, annak a lovas íjász tiszteletére, akinek földi maradványaira elődeink leltek rá. November 24-én került felavatásra az a tér, ahol ez az emlékmű található. Így 2001 november 24-től az Ond vezér terén található a Lovas íjász emlékmű.

Szentes, 2001. 11. 27.

 

 

A tűzoltók akcióban!

 

 

A főutca egyik épületénél végeztek balesetmegelőző munkálatokat a szentesi tűzoltók. Lakossági bejelentésre vonultak ki a lánglovagok, mert a kirakat előtt bámészkodók veszélyben voltak a kőporos vakolat megindulása miatt. A lazább részek eltávolításával megszűnt a balesetveszély.

Szentes, 2001. 11. 26.

 

 

Hármas ikrek!

 

 

Hét év várakozás után repült el a gólya Tóthék háza, illetve albérlete felett. Ugyan volt egy "kis" orvosi segítség a Káli Intézet részéről is, de mégis igazi nagy családot kapott a két fiatal. A lombik bébik 2001 október 12-én érkeztek meg. Erik és Dominika 1900 g-al, Martin 2160 g-al.

A legnagyobb gondot azért mégsem a gyermekek érkezése jelentette, hanem az otthon!

Ezen a problémán segített Szentes város vezetése, és így egy garzon lakást kaptak a fiatal szülők. November 22-én egy kisebb ünnepség közepette vették át a kulcsokat Szirbik Imre polgármestertől. 

 

 

A boldog nagymama segít a kezdeti hónapokban a fiataloknak.

Szentes, 2001. 11. 22.

 

 

Lisz Ferenc emlékhangverseny

 

 

A szentesi Szent Anna templomban Nagy János emlékezett meg orgonajátékával Liszt Ferenc születésének 190. évfordulójára.

Liszt Ferenc alkotásai között igen jelentős helyet foglalnak el az orgona művei. Életrajzírói többször leírták, hogy már fiatalkorától megvolt a hangszer iránti érdeklődése, de néhány művet leszámítva orgonaműveit 39 éves kora után komponálta, a legtöbbet viszont élete utolsó két évtizedében.

A koncertet Bucsány György szavalatával színesítette. 

A Nagy János orgonamuzsikáját tartalmazó CD-be az internetezők is belehallgathatnak a www.szentesinfo.hu/cd/nagy címen a TEAM Számítástechnika jóvoltából.

Szentes, 2001. 11. 13.

 

 

Hangverseny a Zeneakadémián!

 

 

Abból az alkalomból, hogy megalakult a Kárpát-medence amatőr kórusait összefogó Seprődi János Kórusszövetség magyar tagozata, bemutatkozó hangversenyt rendeztek a Zeneakadémia nagytermében. Az alapító kórusok egyik tagja a Nagy János vezette Szentesi Bárdos Lajos Vegyeskar nagy tetszést arató műsorral vett részt. Remélhetőleg a határainkon túl működő magyar énekkarokkal sikerül országokat átívelő hidakat kiépíteni. A szövetség programjáról rövidesen részletesen beszámolunk. 

 

 

Fotó: Vidovics István

Szentes, 2001. 10. 30.

 

 

Zongoraest

 

 

A Lajtha László Zeneiskola nagytermében október 30-án adott koncertet Várjon Dénes Anda Géza tiszteletére, születésének 80. évfordulóján. A komolyzenei bérlet első előadásán szórakozhattak a komolyzene iránt érdeklődők.

Szentes, 2001. 10. 31.

 

 

Népi játékok fesztivál

 

 

A Szabadidős Sport Szövetség által szervezett versenyen a csapatok népi játékokban mérhették össze tudásukat. Négy csapat nevezett be a versenybe, melyek összeállítása 6 diák és két felnőtt lehetett. Az elsőbbség nem volt fontos, mert a játékok okozta felhőtlen szórakozás volt a cél. A versenyszámok között volt libaterelés (a libákat léggömbökkel helyettesítették) és csizmatalicska!

 

 

Ugyan a káposztát a leányzóknak most nem taposniuk kellett, de a leggyorsabban továbbadás volt a cél. Repült a káposzta, ki tudja hol állt meg??? 

 

 

Ugyan még hó nincs, de már szánkáztak a tökök. A zsákra helyezett tökkel szlalom pályán kellett végigszaladni úgy, hogy a zsákon, ill. a szánkón maradjon a tök.

Szentes, 2001. 11. 26.