2001. december 4.

 

November havi programok

 

 

 Leesett az első hó! 

 

Egy évben vannak olyan napok, amit már nagyon vár mindenki, pedig nem lehet pontos dátumhoz kötni. Ilyen, amikor megérkeznek a fecskék és amikor leesik az első hó. Ugyan nem egy tetemes mennyiség hullott, de mégis hó. Hajnali 00:38 perckor leesett Szentesre az első hópihe. A hőmérséklet ugyan nem tette lehetővé, hogy akár egy másodpercig életben maradjon, de biztosra vehetjük, hogy itt a TÉL!

Szentes, 2001. 11. 26.

 

 

Véradók kitüntetése

 

 

Ünnepi ülést rendezett a Vöröskereszt helyi szervezete a Véradók Napja alkalmából november 23-án. Dr. Szekeres Veronika főorvos köszöntötte a véradókat, akik önzetlenül segítenek vérükkel a rászorulóknak. 

 

 

Kitüntetéseket vehettek át azok a véradók, akik a legtöbbször adták vérüket társaiknak. A képen Dr. Molnár Gyula a Magyar Vöröskereszt alelnöke nyújtotta át az elismerő oklevelet Hevesi Lászlónak (Mindszent) a 120-szoros véradásért. Elismerésben részesült Balogh Bálint (Szentes) 100-szoros véradásért, Galambosi Kálmán (Mindszent) 90-szeres véradásét.

Szentes, 2001. 11. 26.

 

 

Bursa Hungarica

 

 

A Művelődési és Ifjúsági Ház előadótermében került sor a Bursa Hungarica ösztöndíj átadására, a felsőoktatási intézményekben tanuló szentesi diákok számára.

193 pályázó közül a törvények adta jövedelem határok alapján 86-an feleltek meg, hogy a havi 1-3 ezer forintig terjedő támogatását elnyerjék. A város vezetése úgy döntött, hogy a jövedelem határ felemelésével és a szociális helyzet mérlegelésével 156 pályázót részesít tanulmányi támogatásban, amit 10 tanulmányi hónapon keresztül vehetnek át.

Szentes, 2001. 11. 19.

 

 

Kirándulás az olasz művészetekbe

 

"Áttetszőbb vagy a magukat álmodó egeknél.

Hanyattdőlve imádlak, hallgatózva,

Szívemben zene lettél."

Váczi Mihály: ITÁLIA

 

 

November 15-én a Szentesi Lajtha László Zeneiskola és a Városi Könyvtár Giuseppe Verdi halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett művészeti estet "Kirándulás az olasz művészetekbe" címmel.

Közreműködtek a Zeneiskola tanárai és a Horváth Mihály Gimnázium tanulói (10.D.).

Szentes, 2001. 11. 15.

   

 

20 éves a Szentesi Mozgáskorlátozottak Klubja

 

 

A szentesi mozgáskorlátozottak csoportja 2001. október 31-én ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját. Fekete Jánosné titkár éves beszámolója után a vezetőségből távozó vezetőségi tagoknak átnyújtotta a klub ajándékait. Az új vezetőség megválasztása során Lehoczki Józsefné lett az új titkár. 

Szöveg: Nagy Zsolt    Fotó: Lantos Imre

Szentes, 2001. 11. 27.

 

 

Nyílt nap a Pollákban!

 

 

November 21-én került megrendezésre a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola nyílt napja, amit 15.00 órakor a felújított tornateremben nyitottak meg. A bemutató előadáson projectoros vetítés segítségével végig követhető az iskolában folyó munka: bemutatásra kerülnek az egyes oktatott szakmák, különös hangsúllyal a felsőfokú mérnökasszisztens képzésre. Nagy Gyuláné igazgatónő ismertette a megszerezhető képesítéseket, valamint a tanfolyami képzési formákat (ECDL regionális vizsgaközpont, CISCO Hálózati Akadémia, számítógép kezelői tanfolyamok, stb.).

 

A bevezető előadás után megtekinthetők voltak a következő szaktantermek:

 

 

 

Elektronikai laboratórium

 

 

 

Ipari elektronikai laboratórium, és a 20 db 1000 MHz-es PIII-as processzorral felszerelt legújabb számítástechnikai  szaktanterem.

 

 

 

Számítástechnika-történeti szakkiállítás és a multimédiás nyelvi oktatóterem.

 

http://www.pollak.sulinet.hu 

Szentes, 2001. 11. 22.

  

 

Jövőnkért!

 

 

A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola nyílt napot tartott a városi vezetőknek. A gyermekek művészeti oktatását célozta meg az iskola, ahol a modern tánc, a kerámia, a színjátszás és képzőművészet alapjait sajátíthatják el.

A képen Szabó Mariann vezetésével léghajót készítettek a gyerekek. Érdekessége a léghajónak, hogy léggömböt csomagoltak be ragasztós papírcsíkokkal a gyerekek, és a megszáradás után leengedték a lufit és máris elkészült a léghajó egyik része. 

 

 

A kerámia nemcsak kézügyességet, de türelmet is igényel, mert egy rossz mozdulat és a korongon készített váza már a múlté. Janó Tibor segít elsajátítani a mesteri mozdulatokat. A gyerekek az agyagból gyurmázhatnak még kisállatokat, díszedényeket, játékokat.

 

 

A Modern Táncot Vass Sándor vezeti a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. A mozgáskultúra fejlesztése a színjátszás egyik alapja, és mint önálló művészet is megállja a helyét. A tánc teljes embert ill. gyereket igényel, mert a érzékiség kifejezése mozgással igen nehéz, és ebben segít a városban elismert táncpedagógus.

Szentes, 2001. 11. 15.

 

 

Munkában a tűzoltók!

 

  

 

A Luther téren található Evangélikus templom oldalpárkányairól távolítják el a tűzoltók az elkorhadt cserépléceket és a széttört cserepeket. Első fázisban szigetelő anyaggal fedik be a lebontott tetőrészeket.

Szentes, 2001. 11. 14.

   

 

* JÁTÉK*    A TUDÁS FÁJA!    *JÁTÉK*  

 

 

(Novemberi forduló)

A Városi Gyermekkönyvtár minden hónapban játékra hívja a gyermekeket, hogy tudásuk gyarapodjon. A Szentesi Mozaik is közli a kérdéseket, hogy ne csak a helyi gyerekek, hanem a Net-es társadalom is bekapcsolódhasson a játékba.

Szentes, 2001. 11. 09.

 

 

Nemzetközi tornát nyertek!

 

 

Az AL-KO Szentesi TE női labdarúgó csapata nyerte meg a hétvégén rendezett AL-KO nemzetközi női teremlabdarúgó tornát. A hazai pálya előnyét kihasználva veretlenül végeztek az első helyen.

Szentes, 2001. 11. 26.

 

 

Sátor alatt a teniszpálya

 

 

A ligeti teniszstadion építése az utolsó, és egyben a leglátványosabb fázisához érkezett november 17-18-án. Az önkéntesekből álló társaság a jó időnek köszönhetően ezen a hétvégén felhúzta a sátrat az elkészült tartóbordákra. 

Szentes, 2001. 11. 19.

 

 

Eger nem törököt, de Szentest fogott!

 

 

A Kontavill Szentes vízipóló csapat otthonában fogadta Eger csapatát. Négy negyeden keresztül kiegyenlített volt a mérkőzés, ahol a keményebb megmozdulás már szinte természetesnek hatott. az utolsó percben dőlt el a mérkőzés az Eger javára, így a mérkőzés 8-7-es vendég győzelemmel ért véget.

Szentes, 2001. 11. 19.

 

 

Utolsó mérkőzése a Kinizsinek!

 

 

A 2001-es évben utoljára lépett a pályára a szentesi Kinizsi csapata. November 17-én látogattak el városunkba a "hagymaváros" futbalistái. Makó uralta az első félidőt, de második félidőben a Kinizsi csapata biztosította be egy szép ejtéses góllal a győzelmet. 

Szentes, 2001. 11. 19.

 

 

A Zsoldosban is gólyákat avattak!

 

 

 

A Zsoldos Ferenc Ipari Szakiskola is megrendezte hagyományos Gólya avatását november 16-án a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az osztályok bemutatkozása után kezdődtek a feladatok, ahol elsőkként krémes evésben mérték össze erejüket a kisgólyák. A gyengébb nem látványosabb küzdelmet folytatott a krémessel, de a férfias  harapásnak nem volt párja.

 

 

 

Voltak olyan feladatok, ahol lányok segítségére is szükség volt. Csak akkor volt bibi, amikor az osztály fiúkból állt. Ezt azért gyorsan megoldották, amint látható a képen. Igazi szőke bombázót faragtak az egyik srácból. A borotválás férfi dolog, de a lufi náluk is el tud durranni.

 

 

 

Érdekes feladat volt a következő. Táncversenyt rendeztek, ahol egy kikötés volt: a lassú zenére gyorsan, a gyors zenére lassan kellett táncolni. Ez a feladat feladta egy-két falábúnak a feladatot, de sikerült megoldani.

Az osztályoknak már a vetélkedő előtt kiadtak feladatokat, hogy azok megoldása nem a vetélkedőből vegyen el sok időt. Ilyen volt a szoborcsoport készítés. Egy-egy nevezetes meséből kellett állóképet készíteni. A képen Hófehérke és a hét "gólyatörp" látható.

 

 

Kézügyességre volt szükség a köztes feladat megoldására. A kiadott szappanból bármilyen dísztárgyat készíthettek a csapatok faragással. 

 

 

A zsűri nehéz helyzetben volt, mint ahogy az szokott lenni, mert tétje volt a versengésnek. Az asztalon látható tortát, chips-et, csokit nyerték meg a csapatok. 

 

Az avatás után kezdődött a jól megérdemelt DISCO.

 

 

 

A teltházban volt, aki így és volt, aki úgy .....

 

 

és volt, aki amúgy táncolt, igaz ők kiszorultak a teremből, és a hűvösebb előtérben ropták. A képen az Elastic Foot Style banda pörgött fejen, térden, háton és hason.

Szentes, 2001. 11. 17.

 

 

Gólyákat avatott a GIMI!

 

Pillanatképek nemcsak az avatásról!

 

 

A legnagyobb gólyafészek!

 

 

Gólyafiúk, vagyis gólyalányok mosolyognak telicsőrrel a fényképezőgépbe.

 

 

A Horváth Mihály Gimnázium aulájában szórakoztak együtt az avatók az avatottakkal.

Szentes, 2001. 11. 10.