2001. november 9.

 

Október havi programok

 

Halottak napja

 

Figyelem !!!

 

A külföldön élő szentesiek, figyelmét szeretnénk felhívni, hogy ők is megemlékezhetnek családtagjaikról, ismerőseikről és gyújthatnak mécsest a sírokon. Aki megírja, hogy ismerőse melyik temetőben és körülbelül hol nyugszik, úgy elhelyezünk egy mécsest a síron díjmentesen. 

Ha nem biztos a hely meghatározása, úgy utánajárunk és megkeressük a sírt. Mivel a Mozaik első gyűjtő szavaira sokan hozzájárultak gyűjtési akciónkhoz, ezért örömmel teszünk eleget minden megkeresésnek.

  Kapcsolatfelvétel a Szerkesztőnél! 

Szentes, 2001. 10. 31.

 

 

Halottainkra emlékeztünk

 

 

Koszorúzással emlékeztek meg halottainkról az I. világháborús (1926) és II. világháborús (1989) emlékműveknél a város vezetői. A temetőkben felállított síroknál is lerótták kegyeletüket a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár honvédei.

Szentes, 2001. 11. 02.

 

 

Temes megyei vendégek

 

 

Harmincegy Temes megyei tanácstag látogatott el megyénkbe. Szentesen a testületi ülést látogatták meg nagy érdeklődéssel és kíváncsisággal. Szirbik Imre polgármester köszöntötte a vendégeket, majd rövid gazdasági- és szociális városismertetővel mutatta be Szentest a vendégeknek. A Temes megyei tanács elnöke egy viszontlátogatásra hívta meg a szentesi képviselőtestületet.

Szentes, 2001. 10. 27.

 

 

A legjobb lánglovagok!

 

 

Október 26-án a Testületi ülésen köszöntötték a Hivatásos önkormányzati tűzoltók országos szakmai versenyén irányítói kategóriában egyéni I. helyezést elérő Kálmán Rajmund főhadnagyot, és a Hivatásos önkormányzati tűzoltók országos szakmai versenyén II. helyezést elért szentesi csapat tagjait:

Ludányi András hadnagy, Kálmán Rajmund főhadnagy, Lakos Zsolt főtörzsőrmester, Tóth Csaba főtörzsőrmester, Tóth Zoltán zászlós (beosztott kategóriában egyéni IV. helyezést ért el), Vida-Szűcs Sándor zászlós.

A csapat felkészítői: Koszt György tűzoltó alezredes, parancsnok és  Kajtár István tűzoltó őrnagy, osztályvezető.

Szentes, 2001. 10. 27.

 

 

Horváth Mihály 192 éve született

 

 

Születésnapi megemlékezésre gyűltek össze a diákok, a gimnázium előkertjében. Az igazgatónő rövid megemlékezést tartott az épület lépcsőjén, majd elhelyezték a koszorút.

 

Emlékezzünk:

A tudós, államférfi, főpap a 19. sz. század első felében a reformkorban a feudalizmus megszüntetéséért, s az ország függetlenségéért küzdött.

Politikai meggyőződését, hitvallását a francia felvilágosodás három eszméje alkotta: szabadság, egyenlőség, testvériség.

Horváth Mihály hatalmas történelmi tudása, felvilágosult elméje az igazságot akarta felfedni, az igazság erejével akart változtatni a fennálló rendszeren. A polgári átalakulást és a nemzeti függetlenséget békés reformok útján akarta elérni.

A magyar szabadságharc tragikus bukása után ismét történetírásnak szentelte idejét. Elsőnek írta meg Magyarország egységes történetét, amely a mai napig a legfontosabb forrásmunka.

 

Szeress, NE háborúzz!

 

 

A Horváth Mihály Gimnáziumban idegen nyelvű darabokon szórakozhattak a tanárok és a diákok is. A napi események annyira felborzolták a kedélyeket, hogy a gimnazista lányok és fiúk nem tudják azt a tényt elfeledni, ami szeptember 11-én  történt a tengeren túl. 

Szentes, 2001. 10. 20.

 

 

Ikon szentelés

 

 

Szent Lukács napján a Szent Anna templomban lett megszentelve azaz ikon,

amit Kovácsné Zsuzsa készített.

 

Az ikonfestészet az őskortól napjainkig megmaradt, mint külön művészeti ág. Aki ikont fest, az tudna mesélni arról, hogy ez a festmény mit tud adni az embernek, és csak hittel lehet e nemes szakmát művelni.

 

- Mennyi időbe telt ennek az ikonnak az elkészítése? - kérdeztem Zsuzsától.

- Naponta 3-4 óra eltöltésével kb. 4 hét alatt készült el. Olyan ősi módszert alkalmaztam az elkészítéskor, mint amilyet Szent Lukács evangélista is alkalmazott az általa készített ikonokon.

- Mi a "vászon" alapanyaga?

- Görcsmentes puhafára készítem el a festést, amit elég nehéz beszerezni, és az asztalosok sem könnyítették meg a helyzetemet.

- Hova kerül az itt látható festmény?

- Először is az ágyam fölé, majd egy kiállításra, ahol ikonfestő mesterek munkái láthatók, de lehetőséget kaptam a bemutatkozásra.

Szentes, 2001. 10. 18.

 

 

Téliesítenek

 

 

Csak a tűzoltók segítségével tudták azokat a mobil virágágyásokat levenni a villanyoszlopról, amik a nyár elején felkerültek a város virágosabbá tétele céljából.

Szentes, 2001. 10. 30.

 

 

Megnyílt a Fotószalon!

 

 

Szép eredménnyel nyitotta meg kapuit a Fotószalon.

 

A pályázatra 71 szerző 296 darab fotót küldött,

ebből a zsűri 42 szerző 60 alkotását fogadta el kiállításra.

 

Díjazottak: 

I. díj: Marton Ferenc (Mindszent): Mozgó kép

II. díj: Hídvégi Péter (Szolnok) Reggeli hírek

III. díj: Kissné Balla Erzsébet (Kecskemét) Emlék

 

MAFOSZ plakett:

Újvári Sándor (Kecskemét): Szürke gulya, Egyedül című képeiért

 

Különdíj:

Bosnyák János (Kecskemét) Színek II.

dr. Kancsóné Tóth Horgosi Judit (Tótkomlós): "Összezsugorodva szorítják múltjukat"

Nagy István (Szentes): Zöldövezet

Szõke János (Szeged): Homo erectus II.

 

A Délmagyarországi MÉH Rt. különdíja:

Schmidt Andrea (Újszentiván): Pari III.

Szentes, 2001. 10. 30.

 

 

Véget ért a nyári időszámítás!

 

 

Október 28-án ér véget a nyári időszámítás. Ezen a vasárnapon hajnal 3 órakor 60 perccel kell visszaállítani az órákat. A télen elveszített 1 órát most pótolhatjuk és aludjunk egy órával többet.

Szentes, 2001. 10. 27.

 

 

Roham a könyvtárban

 

 

Az október 23-ai ünnepség után a fiatalok megrohamozták a könyvtárat, a hét elején a könyvtár  is zárva volt. A roham másik oka a "Könyvtártörténeti és könyvtárhasználati vetélkedő" volt.

Október 24-én 9 órai kezdettel megrendezésre került a Városi Könyvtár Kht.-ben (Kossuth u. 33-35.) az immár hagyományosnak mondható "Könyvtártörténeti és könyvtárhasználati vetélkedő". Ebben az évben is a város összes középiskolájából jelentkeztek 2-2 fős csapatok. A vetélkedő során a résztvevők többek között könyv-, könyvtár- és írástörténethez kapcsolódó feladatsort oldottak meg, majd a katalógushasználati jártasságukból "vizsgáztak". Ezen kívül az olvasóteremben található kézikönyvek segítségével oldottak meg feladatokat.

A zsűrinek (melynek tagjai: Mészáros Júlia középiskolai tanár, Szabó Ágnes könyvtáros-tanár, Szitás Mihályné könyvtáros) idén sem volt könnyű dolga a végső sorrend megállapításánál.

 

1. helyezett: Szeles Krisztina- Kenyeres Erika (HMG)

2. helyezett: Varga Margit- Szél Anita (Bartha)

3. helyezett: Kiss Dóra- Varga Dudás György (Bartha)

 

Gratulálunk Nekik és felkészítő tanáraiknak.

Jövőre is szeretettel várunk mindenkit.

Köszönjük az Önkormányzat, valamint a város Kulturális Alapjának támogatását.

 

Köteles Judit és Nagy Enikő

szervezők

Szentes, 2001. 10. 25.

 

 

Kisállat börze

 

 

Minden hónapban kisállat börzén találkoznak a díszmadártenyésztők a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ahol nemcsak kisállatok, madarak cserélnek gazdát, hanem a tenyésztéssel kapcsolatos eszmék is csere tárgyát képezik.

Szentes, 2001. 10. 22.

 

 

HOLT PONT STÚDIÓ

 

 

Megnyitotta kapuit a Holt Pont Stúdió galériája a Hollóházi porcelánmintabolt alatti pincében!

A meghívón leírtak alapján tényleg nem mondta el megnyitóbeszédét a "Szellemkutya".

Az első kiállítás

Bóta Csaba: Vad angyal c. kiállítása.

Szentes, 2001. 10. 21.

 

 

Szabó Mariann őszi tárlata

 

 

A Városi Gyermekkönyvtárban nyílt meg Szabó Mariann grafikus, tanár őszi tárlata, amit Puskásné Szűcs Ildikó, a gyermekkönyvtár igazgatónője nyitott meg.

Első megtekintés után, apró sorozatokkal találkozik a szemlélő. Az alkotó arra törekedett, hogy a képek külön-külön is megállják a helyüket. Megtalálható a természeti témák mellett, az emberiség kulturális fejlődésének kincsei is.

Ajánljuk mindenkinek a tárlat megtekintését, ami november 9-ig  látható a könyvtár nyitva tartásának ideje alatt.

Szentes, 2001. 10. 21.

 

 

Játék! 

 

 

(októberi forduló)

A Városi Gyermekkönyvtár minden hónapban játékra hívja a gyermekeket, hogy tudásuk gyarapodjon. A Szentesi Mozaik is közli a kérdéseket, hogy ne csak a helyi gyerekek, hanem a Net-es társadalom is bekapcsolódjon a játékba.

Szentes, 2001. 10. 06.

 

 

A számítástechnika szerepe a helytörténetírásban

 

 

A Művelődési és Ifjúsági Házban a Helytörténeti Konferencia keretében Tímár Ferenc (a TEAM Számítástechnikai Magániskola vezetője, www.szentesinfo.hu ) tartott előadást a számítástechnika szerepéről a helytörténetírásban.  Ezen az előadáson bemutatkozott Zenta is, amit Interneten keresztül is megismerhetünk.

A XXI. sz.-ban már természetesnek vehetjük azt, hogy amit Interneten nem találunk meg az nem is létezik, ezért nagy szerepet kap a régió megismertetésében a számítástechnika, de a katalogizálás, adatfeldolgozás, értékelés és statisztika készítésben is segítségünkre van a számítógép. A multimédiás CD-k nem váltják ki a nyomtatott dokumentumokat, de egy nagyobb és részletesebb művet tartalmazhatnak. 

Szentes, 2001. 10. 18.

 

 

Szent Vendel

 

 

1867-ben készült az a Szent Vendel szobor, amit sikerült megmenteni az utókornak. "Vendelke" a megújhodás érdekében a fővárosba utazott és itt kapta vissza régi formáját.

Amikor a Vendel szoborra ráleltek, alig kandikált ki a futóborostyán alól, ami szinte megfojtotta. Sajnos ez a növény a nedvességet is vonzza, így az örökös párás környezet, és az idő vasfoga megkezdte nemcsak a szobrot, hanem a talapzatot is. Hajdanában danában Vendel színes ruhában díszelgett, de felújítás következtében egy impregnáló és védő ruhát kapott, ami fehér színű. Az ügyes mesterkezek, alig 30 perc leforgása alatt összerakták a talapzatot és Vendelt felállították a tetejére. Így innen figyeli azokat akik a Bánomháti temetőbe igyekeznek szeretteikhez.

Szentes, 2001. 10. 18.

 

 

Dr. Ransburg Jenő előadása

 

 

Az apáczai Kiadó és Szentes Város Önkormányzatának Oktatási és Szervezési Osztálya előadást szervezett az Ifjúsági Házban Dr. Ransburg Jenő pszichológussal. A zsúfolásig megtelt előadóteremben az előadás témája: Viselkedési zavarok az óvodás és iskolás korban.

Szentes, 2001. 10. 26.

 

 

Fa kunyhó, fa ágakon

 

 

Nem kell ahhoz drága játék, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és hogy egész délután lekössék a figyelmüket. Elég egy megmászható fa, lécdarabok, megtépázott pokróc, töredezett raklap és egy fél kilógramm 80-as szög. A Kiséri városrészben gyerekek építettek egy fakunyhót egy fára, aminek a megközelítése nem is olyan egyszerű. Veszélyes játék, de a védőkorlátokra is gondoltak.

Egy jó tanács: Vigyázzatok magatokra, mert az egészség a legfontosabb! 

Szentes, 2001. 10. 15.

 

 

JAJ, ha ezt a gazdám meglátja?!?!?!

 

Szentes, 2001. 10. 06.

 

 

Aszfaltfestés

 

 

A Rossmann drogéria mellett érdekes és tetszetős festés díszeleg az aszfalton. Katicák, békák és bogarak láthatók itt. A csatornafedél átalakult napocskává. Ezt a festést egy Holt Pont egyesület végezte és így szeretnék figyelmeztetni az arra sétálókat, hogy a kimagasló járdahibákra. Sokan megbotlottak ezeken a dudorokon, de most inkább kikerülik, mert egy katicát azért mégsem tapos össze az ember.  

Szentes, 2001. 09. 26.

 

 

A Csongrád-Szentes gátfutás legfiatalabb résztvevője!

 

 

Szentes, 2001. 09. 23.

 

 

Kontavill Szentes - BVSC

8 - 11

 

 

A harmadik negyedig döntetlen volt a mérkőzés, de ezután nemcsak a védekezésünkben, hanem támadójátékunkban kisebb fegyelmezetlenség következtében 3 gól előnyt szereztek a fővárosiak. Az utolsó negyedben a felzárkózás már lehetetlennek bizonyult. 

Szentes, 2001. 10. 27.

 

 

Húzzák, vonják a sátrat.

 

 

Október 24-én reggel 8 órakor megkezdték a sátor felhúzását, illetve felállítását a strandon. A képen éppen a tanmedencén próbálják áthúzni a több tonnás sátor egy részét.

Szorgos kezek hiányában elég lassan haladtak a munkálatok, de a szentesi tűzoltók gyakorlásként és edzésként segítettek a sátor kiterítésében. Míg évekkel ezelőtt közel százan segítettek addig, most jó ha 25-en voltak. Sajnos a katonaság sem tudott segíteni a munkálatokban, pedig elkelt volna a segítség. Önként jelentkezők és az éppen arra sétálók is beálltak segíteni a küszködő embereken.  

Szentes, 2001. 10. 25.

 

 

Épül a teniszparadicsom 

 

 

Az alapozási munkálatokkal elkészültek a ligeti teniszpályán, amin társadalmi munkások is segítkeztek, hogy a  december eleji átadásra elkészüljön a két fedett teniszpálya.

Szentes, 2001. 10. 22.

 

 

23 órás sportnap

 

Nemzeti ünnepünk alkalmából 23 órán keresztül tartó tömegsport megmozdulást szerveztek a Városi Sportcsarnokban. Ezzel a rendezvénnyel kívántak kapcsolódni a városi ünnepségsorozathoz, és a kábítószer fogyasztás és más szenvedélybetegségekkel szembeni egészséges életvitel hangsúlyozásához.

Asztalitenisz, kosárlabda, aerobik és tollaslabda sportágakban mérkőzhettek a benevezett emberek. Október 22-én 10.00 órától másnap 9.00 óráig tartottak a mérkőzések. A 23 órán keresztüli kosárlabda mérkőzésnek a végeredménye: 1470-1476

Kilenc aerobik oktató koordinálta a 23 órás aerobik edzést. A lányok asszonyok között fiatal srácok is kipróbálták ezt a sportágat több-kevesebb sikerrel.

 

A képen Slide aerobikot láthatunk.

 

A Kábítószerügyi Egyeztetési Fórum anonim drog-totón mérte fel a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos ismereteket, amit közel 660-an töltöttek ki. A jeligés tesztek között volt olyan fiatal, aki Oszama bin Laden néven töltötte ki, de a kérdésekre komoly válaszokat adott. Ez a totó egy főpróbája volt, annak az általános-, és középiskolásoknak szánt tesztnek, amit hamarosan megküldenek a város oktatási intézményeinek.

 

 

Voltak kitartó sportolók, de a legnehezebbnek az utolsó óra bizonyult. Az eredményjelző tábla vezérlése is elfárasztotta az önkénteseket.

 

Szentes, 2001. 10. 23.

 

 

Szentes - UTE

10 : 6

 

 

A szentesi fiúk megmutatták, hogy "ki a legény a vízben", mert az UTE csapatát 10:6 arányban legyőzték.

Szentes, 2001. 10. 21.

 

 

Aerobik a Sportcsarnokban

 

 

Irigylésre és tiszteletre méltó az, hogy vannak olyan hölgyek, akik azért kelnek fel korábban, hogy kedvükre mozogjanak reggelente 7.30-tól 8.30-ig aerobik foglalkozáson a Sportcsarnokban. A foglalkozásokat Gombás Gabi vezeti, aki önmagát sem kíméli, és a siker érdekében a legtöbbet akarja kihozni a csoportból. Akár fogyás, akár tornázás a cél, mindenki megtalálja számítását. Különleges tornán vehetnek részt a szégyenlősek szerdán és pénteken 11.30-12.30-ig. Sok sikert lányok!

Szentes, 2001. 10. 18.