2001. október 29.

 

56-os emlékművet avattak a

szentesi Magyar Útkörök

 

 

A Magyar Útkörök Mozgalom szentesi szervezete emlékművet építtetett lakossági adományokból az 56-os áldozatok tiszteletére. Az emlékmű az 56-os kopjafa mellett került felállításra a Református nagytemplom szomszédságában.

Szentes, 2001. 10. 22.

 

 

Irodalmi megemlékezés október 23-ról

 

 

A Tóth József Színházban került megrendezésre az október 23-ról való irodalmi megemlékezés, ami középiskolásoknak szólt.

Az 1956-os eseményekről hallhattunk irodalmi összeállítást Szőke Pál, Kalapos László, Nagy Erika és Tomanek Gábor tolmácsolásában.

Szentes, 2001. 10. 21.

 

 

Helytörténeti konferencia

 

 

A konferencia résztvevőit október 17-én 10.00 órakor Farkas Sándor Szentes város országgyűlési képviselője köszöntötte, majd elmondta, hogy a szentesi helytörténetírás élő és élesztő hatása meglátszik a külsőleg szemet gyönyörködtető, belsőleg az elmét és a tudást gyarapító kiadványokban. 

A régiókutatás jelentőségét és legújabb eredményei a Dél-Alföldön  Prof., dr. Blazovich László megyei levéltár-igazgató, egyetemi tanár előadásából tudhattuk meg. A kutatásokat mikro régiókban kell folytatni, ahol nemcsak a városhatárig kell nyomon követnünk városunk történetét, hanem a környező faluk, városok határáig kell vizsgálódnunk.

A szegedi Somogyi Károly Megyei Könyvtár helyismereti gyűjteményét  Lovászi Józsefné könyvtáros, a helyismereti gyűjtemény vezetője mutatta be a megjelenteknek, amit a pénteki napon megtekinthetnek a vendégek egy közös kirándulás keretében.

 

Márai-est

 

 

Pálfy Margit színművész október 17-én, 17.00 órai kezdettel Szindbád hazamegy - című önálló előadóestjét tekinthették meg nemcsak a konferencia résztevői, hanem az érdeklődők is.

Márai Sándor sok felé járt a világban, de soha nem talált otthonra. Ennek az otthontalanságnak végül egy pisztoly lövéssel vetett véget 1989-ben San Diegoban, Kaliforniában.  

Szentes, 2001. 10. 18.

 

 

Ciprus fasor

 

 

Az EU napkor faültetés volt tervezve a Kurca partjára, de a magas vízállás és az akkori időjárás ezt nem tette lehetővé. Az akkor elmaradt ültetést, most pótolták be. Így egy mocsári ciprusokból álló fasorral bővült a Kurca partja. Aki egy évvel ezelőtt sétálgatott a város folyócskája partján az megjegyezheti, hogy "FASORBAN" sincs az akkori látvány a mostanihoz képest. A képen látható környezet kialakítása nem volt akkora feladat, mint amekkora lesz ennek az állapotnak a megőrzése. Vigyázzunk rá!!! 

Szentes, 2001. 10. 17.

 

 

PADfirka

 

 

A következő üzenetet a Kurca partján található padon olvashatjuk:

Itt szívok egy utolsó szál Sophianae Light-ot a haverommal aki Pestre költözött. A leg-, legutolsót.

 

Próbáltam az üzenetben kulturális mondanivalót felfedezni, de nem sok siker koronázta agytekervényem működését. Azt azért leszögezhetjük, hogy aki ezt az üzenetet írta jobb lenne, ha barátja után menne és nem itt próbálgatná írói tudását! Sajnos a fiatalság nem érzi, hogy egy ilyen felirat eltávolítása mennyibe is kerül a városnak, és ezáltal nekünk is. Ha már nem teszünk semmit városunk érdekében, akkor legalább ne tegyük tönkre azt, amit nagy nehezen mások megvalósítanak.

Szentes, 2001. 10. 16.

 

 

Táncház

 

 

A Művelődési és Ifjúsági Házban október 20-án az Újhajtás 102 Ifjúsági Csoport és a Művelődési Központ szervezésében Ír-skót táncházat rendeztek. A belépés díjtalan volt, és a foglalkozást Aranyi Erzsébet vezette.

Szentes, 2001. 10. 23. 

 

 

Támogatás!

 

 

A képen két fotólencse látható, amit támogatásként kapott a Szentesi Mozaik Internetes Újság két külföldön élő, de szívükben szentesi emberektől.

Mivel egy kép többet mond mint ezer szó, ezért igyekezni fogok érdekes fotókat készíteni és ezzel is színesebbé tenni Szentes első Internetes újságját.

 

A lencsék felhasználásával készült a következő színházi előadás fotója. 

 

Köszönet az önzetlen támogatásért!

Szentes, 2001. 10. 25.

 

 

Óvónők konferenciája 

 

 

Október 18-án a Városi Könyvtárban konferenciát rendeztek az óvónőknek. Éppen az óvónők küldetésnyilatkozatát beszélték meg, amikor a felvétel készült.

 

Küldetésnyilatkozat:

 Olyan óvodai életet kívánunk megvalósítani, amely magában foglalja az egészségvédő magatartás kialakítását, az életre való testi, lelki, szociális felkészítést, a környezettel való harmonikus együttélést.

Szentes, 2001. 10. 18.

 

 

Rajzóra az iskola mellett

 

 

Ezen a ködös, nyálkás reggelen (október 17.) érdekes volt látni, hogy a diákok a ködben rajzolják iskolájukat a Szent Erzsébet Katolikus Ált. Iskolát. A faladat az volt, hogy mindenki rajzolja le a sulit, de ehhez a vezérvonalakat meg kellett rajzolni, ezét kisétáltak az iskola mellé. A pontos és részletes kidolgozást a jó meleg tanteremben fejezték be a nebulók.

Szentes, 2001. 10. 18.

 

Olasz vendégdiákok

a KÖZGÉ-ben

 

 

Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakiskola olasz vendégeket fogadott, akik a testvériskolai kapcsolatokat fűzik szorosabbá. Október 15-én érkeztek az iskolába és másnap a szentesi diákokkal közös angol órán vettek részt, amelyen párokat alkotva -játékos feladatokkal- egymás megismerése volt a cél.

Most az olasz diákok jöttek el városunkba, de hamarosan a szentesi diákok látogatnak el Olaszországba. A kapcsolatépítés több célú, mert az Európai Uniós oktatás tanulmányozása is fontos szerepet kap egy esetleges olaszországi látogatáskor. 

Szentes, 2001. 10. 17.

 

 

 

Holt Pont Stúdió

 

 

A Hollóházi Porcelángyár mintaboltja mellett nyílik október 20-án a Holt Pont Stúdió pincegalériája. Az új galéria reklámját a napokban festették fel a járdára. Ezzel is fel akarják hívni magukra a figyelmet a művészek. A járda, mint szabad reklámfelület jól kihasználható, amint azt a kép is mutatja.

Szentes, 2001. 10. 14.

 

 

Öltöző volt, NINCS!

 

 

A strand rekonstrukciójának első fázisában az ideiglenes nyári öltözőt elbontották a strand bejárata mellett. Itt egy szekrényes és vállfás két szintes öltöző épül majd jövőre.

Szentes, 2001. 10. 14.

 

 

Kiss Bálint utcai Ált. Iskola Sportnapja

 

 

A Kiss Bálint Református Általános Iskola sportnapot rendezett a Városi Sportcsarnokban október 13-án. A tanárok és diákok együtt mozogtak, és együtt versenyeztek. Az utolsó versenyszám volt a leglátványosabb, amikor a két csapat kötélhúzáson mérte össze erejét, némi tanári segítséggel.

 

 

A képen látható osztály az iskolába vitte vissza a kellékeket, amiket a sportnapon használtak, majd utána irány a strand. A kellemes vénasszonyok nyarának utolsó napjain jólesett az úszás és fürdőzés.

Szentes, 2001. 10. 14.

 

 

MÉH Szentes - Rákóczifalva

2 : 0

 

 

Ebben az évben már többször nem lép hazai pályára a MÉH SZTE csapata, csak a tavaszi fordulón láthatjuk újra a fiúkat. Az október 14-ei mérkőzésen ha a lőtt kapufák számát számolják, akkor is nyertek volna a fiúk, mert háromszor találták el kapu szélét. Ezzel a győzelemmel a második helyen állnak a bajnokságban, ami tavasszal folytatódik. Még egy mérkőzés hátra van, amit Csongrádon játszanak. 

Szentes, 2001. 10. 15.

 

 

Kontavill Szentes - FTC

ifjúsági korosztály

16 : 12

 

 

Az FTC csapatai vendégszerepeltek városunkban. A serdülő, gyermek és ifjúsági csaptok találkoztak, amiket a szentesi fiúk meg is nyertek.

 

Kontavill Szentes - FTC

serdülő korosztály

14 : 6

 

Szentes, 2001. 10. 15.

 

 

Szentesi VSC - Mórahalom

2 : 1

 

 

Női teremlabdarúgó mérkőzésen izgulhattunk október 14-én a reggeli órákban, ahol a lányaink győzedelmeskedtek 2:1 arányában a Mórahalmiak ellen. 

Szentes, 2001. 10. 15.

 

 

Bertókék nyertek!

11:7

 

 

A Pásztor Antal által irányított Bertók SC otthonában fogadta a Bánki Donát Iskola csapatát.  

Szentes, 2001. 10. 14.