2001. október 05.

  

Szeptember havi programok 

 

 

Játék! 

(szeptemberi forduló)

A Városi Gyermekkönyvtár minden hónapban játékra hívja a gyermekeket, hogy tudásuk gyarapodjon. A Szentesi Mozaik is közli a kérdéseket, hogy nemcsak a helyi gyerekek, hanem a Net-es társadalom is bekapcsolódjon a játékba.

 

 

Hipokrates-től Bugyi professzorig!

 

 

A Városi Könyvtárban tartott előadást a Gyógyítás történetéről dr. Papp Zoltán sebész.

Érdekes diákat vetített és ezekkel illusztrálta mondandóját, így megtudhattuk, hogy a 18. században a piócázás volt a legmodernebb gyógyítás. A magas vérnyomás gyógyítására az ércsapolást alkalmazták. A korszerű módszerek közé tartozott a tüzes vas. Ebben a században a konyhaasztalon műtöttek és a cérnát a rongyos batyuból húzták ki.

1846 Morton dr. fedezte fel az altatást, Kéj gázt (etilén-dioxid) alkalmazott.  A gumikesztyű egy allergia miatt fedeződött fel.

Szentes, 2001. 09. 21.

 

Judit doktornő

 

 

Új háziorvos, Martinkáné dr.Bazsánt Judit kezdte meg munkáját a Klauzál utcai rendelőben.

Szentes, 2001. 09. 20.

 

 

Motoros dzsembori

 

 

Motoros találkozó volt a Szentes elkerülő útja mellett, egy magánterületen, ahol több száz motoros találkozott és szórakozott sajátos módon. "Sport"- és "ügyességi" versenyeken mérhették össze tudásukat. Ízelítő a versenyekből: motor lassúsági verseny, egyensúlyozás sörös kupával, akadály futás stb...

Az akadály futást úgy kell elképzelni, hogy egy padot kellett átugrani 10 méteres nekifutásból. Az egyetlen nehezítés az volt, hogy előrehajolva 20-at kellett forogni. Sokan a közönség közé estek és sajnos pályaelhagyás miatt kiestek a küzdelemből.

Szentes, 2001. 09. 23.

 

 

Irodalmi Kávéház

 

 

A Szindbád Étterem adott otthont a most induló Irodalmi Kávéháznak, ahol az elsõ vendég Hevesi Tamás volt. A kávéház rendezvényeivel közelebb szeretné hozni a szentesiekhez az innen indult mûvészeket. A családias esten megtudhattuk, Tamás miért csak 3 évet járt a szentesi gimnáziumba, és azt is, hogyan nyerte meg országos csúccsal a gátfutás diákbajnokságát. (A gátfutásról csak annyit, hogy a gimnázium hosszú folyosóján gyakorolt.)

Szentes, 2001. 09. 21.

 

 

Autómentes nap!

 

 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felhívásához csatlakozott Szentes is, ami azt jelentette, hogy a város főutcáját lezárták a gépjármű forgalom elől. A tűzoltók, mentők, és rendőrök hajthattak be a lezárt területre, hogy a segítségnyújtás ne legyen akadályozva az akció során.

Ez az akció sokakban ellenérzést váltott ki, mert nem tudták megközelíteni azokat az üzleteket, amiket szerettek volna. Talán a legelszomorítóbb az volt, hogy sokan csak találgattak, hogy MI TÖRTÉNT?, mert egy tábla igazán tájékoztathatta volna a lakosságot. 

Szentes, 2001. 09. 23.

 

 

Autómentes nap! 

 

 

Sokan gyűltek össze Laci bácsi születésnapját megünnepelni a Tiszti Klub emeletén. A tanítványok egy életmű kiállítással kedveskedtek a mesternek, aki a népi kerámia-készítés hagyományait követi. Mázas használati tárgyakat és dísztárgyakat készít. Fekete kerámiáit egyéni stílusú virágmintákkal, véséssel, karcolt csiszolásos módszerrel díszíti.

Kapcsolódó oldal: http://www.szentes.hu/szentes/bese/

Szentes, 2001. 09. 22.

 

 

 

G-át futás

 

 

Ötödik alkalommal rendezték meg a Csongrád és Szentes közötti "G"-át futást. Minden páros évben Szentesről futnak át Csongrádra, minden páratlan évben pedig fordítva. A képen az élbolyt láthatjuk, akiknek a 13 km-es táv megtételére 46 percre volt szükségük.

Szentes, 2001. 09. 23.

 

Sporttal a Drog ellen!

 

 

A Szentesi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szentesi Polgármesteri Hivatal, és a Szentesi Sportközpont támogatásával, 2001. szept. 22-én a Sportközpont “Spartacus” pályáján az elektromos világítás átadása alkalmából a “Sporttal, játékkal a drog ellen” jelszónak megfelelően kispályás labdarúgó tornát rendezett.

A tornát a fővédnök Szirbik Imre polgármester polgármester úr nyitotta meg, kiemelve, hogy a pályavilágítás nagyszerű alkalom arra, egyrészt, hogy a magasabb szintű labdarúgást folytatók számára az edzésidőt ne befolyásolják a hosszú nappalok, másrészt, hogy a fiataloknak azt az időt - melyeket az edzésre fordíthatnak – meghosszabbítja, és ezzel pontosan azt az alapelvet segítik, amely Szentesen megvalósulni látszik és amellyel az egész labdarúgó torna szervezve lett: “Sporttal, játékkal a drog ellen”.

Szirbik Imre polgármester úr másik gondolata az volt, hogy egymás tisztelete, megbecsülése nélkül a 21. században sem lehet élni, és a példamutatóan sportszerű küzdelem és magatartás a mai társadalom egyéb területein is jellemző kell, hogy legyen.

Megköszönte, mindazoknak a támogatóknak, szakembereknek, kétkezi munkásoknak a munkáját, melynek következtében Szentes, mint sportváros újabb, a minőségi és a szabadidősportot egyaránt támogató szolgáltatással gyarapodott. Ezek jegyében adott engedélyt a szakembereknek, hogy a régen várt világítást bekapcsolják, és ezzel szinte nappali fényár öntötte el a Sportközpont Spartacus pályáját.

A tornára 8 csapat kapott meghívást, és jellemző volt az egész rendezvényre, hogy egyetlen kiállítás nem volt, pedig előfordult, hogy nem az esélyesebb csapat nyert, vagy a nedves, párás füvön csúszkáló olyankor is koccantak, amikor nem akartak.

A torna első helyezettje és a KEF által felajánlott gyönyörű “Sporttal, játékkal a drog ellen” vándorkupa birtokosa az FNM csapata lett, igen szoros eredményű döntőt vívva az Aranykalász csapatával. A két harmadik helyezett a Biochip és a Taverna csapata lett. A legsportszerűbb csapat kitüntető címet, és a torna-győztessel azonos méretű kupát a Colo-Colo csapata nyerte.

A torna különdíjasait szintén a KEF jutalmazta a díjazott teljesítményt jelképező kisplasztikákkal. A legjobb játékos Bozóky Zoltán (Biochip), a legjobb kapus Hegedűs István (Aranykalász) és a gólkirály Sípos Árpád (FNM) lett.

A torna eredményhirdetése 23.30 órakor volt, a díjakat Szirbik Imre polgármester adta át, megköszönve a csapatoknak a sportszerű küzdelmet, a rendezőknek a magas szintű, zökkenőmentes rendezést. Majd a szervezők és a meghívott vendégek az Aranykalász étteremben és annak támogatásával fogyasztották el a jól megérdemelt “koleszterin mentes” babgulyást.

Garai Szabó Imre

Szentes, 2001. 09. 24.

 

Horgászoknak

 

 

A szentesi horgászegyesület kéri tagjait, hogy - aki még nem tette meg - váltsa ki idei engedélyét illetve fizesse be a tagdíjat a folytonosság miatt.

Az Ady Endre utcai iroda nyitva tartási ideje megváltozott: kedden és szerdán délelőtt, csütörtökön és pénteken délután fogadják az érdeklődőket. Az egyesület felhívja a horgászok figyelmét, hogy a Tiszai-hídnál található Antal-tavon már csak ebben az évben lehet pecázni, mert 2002. január 1-jétől a tó már nem az egyesületé, így arra nem ad ki engedélyt.

Szentes, 2001. 09. 20.

 

Kettő - nulla

 

 

A MÉH Szentes otthon fogadta a Kalocsa csapatát, és az ötödik percben 20 méterről elvégzett szabadrúgást nézett el a Kalocsa kapusa. A második félidőben ezt az előnyt növelte a Szentes. Az időjárás nem kedvezett a csapatoknak, de az eső ellenére forró volt a hangulat.

Szentes, 2001. 09. 16.

 

Szentesi Kinizsi - Vásárhely

 

 

Nemcsak az eső, hanem a labda is becsorgott a hálóba!

 

 

A Szentesi Kinizsi az első félidőben 3 gólt rúgott a Vásárhely csapatának. Így az edzői utasítás: igyekezzetek a gólarányt javítani a második félidőben.

A mérkőzés végeredménye 4:0

Szentes, 2001. 09. 15.