2001. szeptember 23.

  

Megemlékezés a tragédiára!

 

 

Az amerikai tragédiára minden kulturális és sport eseményen megemlékeztek, így a Szentesen megrendezett Európa Napon is. A megnyitó ünnepségen 1 perces csenddel emlékeztek meg az áldozatokra. Az ország ezen a napon déli 12 órakor 3 percre megállt, mert az ország vezetése így akarta felhívni a figyelmet a szolidaritásunkra. Az EU rendezvényen a gyászt egy fekete szalag jelezte az EU zászlóján. 

A másnap megrendezett futball mérkőzésen is 1 percig megálltak a küzdelemben.

Szentes, 2001. 09. 15.

 

 

Emlék a gyermekektől!

 

 

A Ligetben került felavatásra egy emlékmű, amit a gyermekek világnapja alkalmából

avatott fel a polgármester úr.

 

 

Elismerések

 

 

Szeptember 17-én a Tóth József Színházteremben gálaműsoron a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma elnöke Gyermekbarát-díjat adott át Szirbik Imre polgármesternek a gyermekek érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

A szentesi gyermekbarátok elnöke, Gágyor Jánosné 14 személynek adott át elismerő oklevelet és szerény emléktárgyat: Bárányné Magyar Ilona óvónő, Buboriné Nagy Andrea gyógypedagógia és Kiss Tibor művelődésszervezők, Kovács Gyula, a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal főtanácsosa, Négyesi János, a Szt. Erzsébet Katolikus Ált. Iskola igazgatója, Tánczos Miklós, a Kontavill Rt. szakszervezetének titkára, Ternainé Fodor Mariann óvodai körzetvezető, Szűcs Lajos, a Gróf Széchenyi István Általános Iskola igazgatója, Nagyné Magyar Ágnes vállalkozó, dr. Végh Erika gyermekorvos és Hamari Ignácné gyógypedagógiai asszisztens, akiknek munkáját ezúton is köszönjük.

 

Konferencia

 

 

Gyermekvédelmi konferenciát tartottak az Ifjúsági Házban, ahol az éppen a tegnapi napon módosult törvényeket ismertették a megjelentekkel.

 

 

A Világnap alkalmából rendeztek kispályás labdarugó tornát a Sportcsarnokban, ami vasárnap zajlódott le.

Szentes, 2001. 09. 17.

 

 

Gát futás

  

Ötödik alkalommal rendezik meg Csongrád és Szentes között a "G"-át futást. Minden páros évben Szentesről futnak át Csongrádra, minden páratlan évben pedig fordítva. A gátfutást Szeptember 22-én 10 órakor kezdődik és Csongrád Kossuth teréről indul. Nevezni a helyszínen lehet 9.30-ig (300 Ft/fő). A versenyen bárki részt vehet aki érez magában elég erőt 13 km megtételéhez. További információt a +36-63/318-306-os telefonszámon kaphatnak az érdeklődők Szaszkó Norberttől.

Szentes, 2001. 09. 10.

 

 

Katasztrófa!

  

 

Helyi idő szerint 9 órakor (magyar idő szerint 15.00 órakor) két repülőgép csapódott a New York-i World Trade Center, valamint egy másik a washingtoni Pentagon épületének oldalába. A két repülő tíz perc különbséggel ütközött az épületbe. Az egyik a United Airlines Bostonból Los Angelesbe tartó, eltérített járata volt, egy Boeing 767-es, a másik becsapódó gép pedig a Dullesből Los Angeles-be tartó 77-es járat volt.

A szemtanúk döbbenetes robbanásról számoltak be. Előbb az egyik, majd pár perccel később a másik torony is összeomlott.

Igaz az újságban szentesi vonatkozású hírekről számolunk be, de ez azaz esemény, amely mellett nem tudunk elmenni szótlanul.   

Szentes, 2001. 09. 11.

  

 

néhai doktor

PARDY ISTVÁN

szentesi füstön-fekete gölöncsér

1917. Börvely - Szentes - Aszófő - Balatonfüred 2000.

című emléktárlata nyílt meg a Péter Pincében.

(Szentes, Petőfi S. u. 9)

 

 

 

A Pardy Fekete Kerámia az ősi múltra visszatekintő szentesi agyagedény  technikájával készül. Égetés előtt a nyers, de még száraz agyagtárgy simára ledolgozott felületét - kézi erővel - kaviccsal fényesre csiszolják, majd beteszik a kemencébe. "Titkos" adalék anyagokkal füstölik, majd a tűztér elzárásával lefojtják.

A mester rekműveit lehet megtekinteni a Péter Pál Polgárház pincéjében.

 

 

Lovag Dunai József "Múltbéli csavar-gások" című kiállítását láthatják még a Pál pincében.

 

 

Kovács Istvánné bútorfestő "Háromszéki minták" című bemutatóját is láthatjuk a Polgárház pincéjében!

Szentes, 2001. 09. 13.

 

 

Fotószalon

 

A Szentesi Fotókör október 7-től november 30-ig rendezi meg a VII. Alföldi Fotószalont és a XXI. Dél-Alföldi Fotószalont. A pályázaton részt vehet minden Alföldön élő, dolgozó amatőr és hivatásos fotós. A beküldendő képek témája kötetlen max. 5 db fekete-fehér vagy színes , csak 30x40 cm-es méretű , illetve erre a méretre kasírozott fotókat lehet beküldeni. A beküldési határidő szeptember 28. Bővebb felvilágosítás a 63-314-211-es telefonszámon.

Szentes, 2001. 09. 11.

 

Sportos hétvége

 

 

A MÉH Szentes csapata otthon fogadta a Kondoros csapatát. Az első félidőben egy jobb szélről kapott beadást sikerült értékesíteni a szentesi csapatnak. A mérkőzésnek ez volt az egyetlen találata és ezzel 1:0 arányban győzedelmeskedtek fiaink.

Szentes, 2001. 09. 09.

 

 

Első bajnoki mérkőzés

 

 

Hazai pályán fogadta vendégül a szentesi rögbi csapat a Kecskemét megfiatalított csapatát az idény első bajnoki mérkőzésén.

Első pillanatban durvának ható sport a rögbi, de a két csapat között nem akkora az ellentét, mint ahogy az látszik. Egy rossz esés következtében, nemcsak a társak, de az ellenfél is igyekezett segíteni a sérültnek.

A Kecskemétiek kitartóan védekeztek, de ennek ellenére 82:7 arányában győzedelmeskedtek fiaink. 

Szentes, 2001. 09. 10.

 

 

Villogtak a Fókák!

 

 

A Carnex Szentesi VK is hazai pályán kezdte a bajnoki szereplést, mert itthon fogadta a Villanó Fókák csapatát. Szerkó Krisztina játékos-edző a center pozícióból dirigálta csapatát, akik a felkészülések alkalmával az ifis fiúkat hívták segítségül egy koedukált edzésre.

Sajnos a csapat igyekezete kevésnek bizonyult, mert a végeredmény 3:3 lett és elgondolkodásra ad okot, hogy szerencsés-e a vízből irányítani a csapatot. Szerencsésebb és jobban átlátható a csapat mozgása a kispadról.

Szentes, 2001. 09. 10.

 

 

Foci volt, foci lesz!

 

 

A 100 éves Magyar Labdarúgó Szövetség ezzel a szlogennel hirdeti magát, de eddig csak a VOLT a bizonyított, mert a grúzok jól elnáspágoltak minket. A román-magyar mérkőzés este kerül a képernyőre, de addig is aki igazi focit akar látni az látogasson ki a Spartacus pályára, ahol a HSZATÁK Gyermek Futball Club edzést tart. A gyermekek még fertőzés nélküli izgalmas focit játszanak, ahol nemcsak a szabálytalanságot de a kihagyott helyzetet is büntetik 5 fekvőtámasszal.

Szentes, 2001. 09. 05.

 

 

 

Pingpong

 

 

A Deák DSE és a Cegléd csapata találkozott MB III. asztalitenisz mérkőzésen a Szentesi Városi Sportcsarnokban. A képen balról látható Simon Viktor három győzelme is kevés volt a végső győzelemre, mert a csapat 12-6 arányban vesztett a Cegléd csapatával szemben.

 

 

II. Szentes Kupa

 

 

A Szentesi Kinizsi TE tenisz szakosztálya rendezte meg a hétvégén a II. Szentes Kupát.

Huszti Balázs és Virág István jutott az F2 csoport döntőjébe, ahol Huszti Balázs győzedelmeskedett.

Szentes, 2001. 09. 02.

 

 

Koronglövész EB

 

 

Két napon keresztül durrogtak a fegyverek a csongrádi út mellett a Cseh István lőtéren. Itt rendezték meg az OB-t, amit a Vadásznapra érkezett vendégek is megtekinthettek.

Szentes, 2001. 08. 27.

 

 

Emléktábla avatás

 

 

Szeptember 7. Ez a nap bekerül városunk történelmébe, mert ezen a napon volt 90 éves a Városháza, ami 1911 szeptemberében készült el Bohn Alajos tervei alapján. Neobarokk stílusát megőrizve és 2001-ben megújulva fogadja a város polgárait. E jeles nap alkalmából márványtáblát avatott fel Szirbik Imre polgármester.   

 

 

A emléktábla avatás után fel lett vonva Szentes lobogója a kupolatorony zászlótartójára.

A viharos szél először megtorpanásra késztette az égbe emelkedőket, de a második nekirugaszkodást követően.......

 

 

LOBOG SZENTES LOBOGÓJA!

Szentes, 2001. 09. 08.

 

 

Galéria

 

 

A Városi Galériában nyílt meg Dragan Martinovic és Stojan Duric (a kép két szélén állnak) Topolyai festőművészek kiállítása. A kiállítást Vasilije Tapuskovic kultuszminiszter-helyettes nyitotta meg.

Dragan Martinovic szürrealista realizmus stílusban fest melyet a precíz rajz és a valótlannak tűnő légkör övez. Stojan Duric képeit a színgazdagság jellemzi. A kiállítás szeptember 6-29-ig látogatható keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig. 

 

 

Dragan Martinovics: Gránátalmák

Szentes, 2001. 09. 07.