2001. május 15.

 

37620 nap

 

  

 

Egy szerény kis összejövetel volt Szentesen a Mentő utcában május 8-án, ahol Szabó néni betöltötte életének kereken a 37620. napját. Furcsa, hogy napokról írok, de ha figyelembe vesszük, hogy a nők nyugdíj korhatára 22646 nap, akkor érdemes elgondolkodni, hogy milyen szép kort jelenthet ez a 37620 nap. Elárulom, mielőtt papírhoz és ceruzához kapna mindenki, Szabó néni betöltötte a 103. életévét.

 

Tablók

Megszokhattuk így május közepe fele, hogy nagy tömegek gyűlnek össze egy-egy kirakat elé. Biztosra vehetjük, hogy nem árleszállítás az oka a gyülekezetnek, hanem egy középiskolai tabló kelti a nagy feltűnést. Érdeklődéssel vártam a 2001-es év tablóit, mert már az elmúlt évben is volt egy kimondatlan tabló szépségverseny. Sokak meg is sértődtek! Előre is közlöm, hogy egy építő kritika a jövőnek szól tanulságul. Az idei szépségverseny eredményét a Szentesi Élet hasábjain megtalálhatók. 

 

 

Majális

Május elsején az ébredés elég korai volt, mert a város lakóit a szentesi fúvósok ébresztették. Járták az utcákat és zenés ébresztővel keltették a barátokat, ismerősöket.
Az igazi majális csak most kezdődött. Hat helyszínen várták a programok a családokat.
Kulturális majális volt a Kossuth téren, vízpart majális a Kurca városi szakaszán, sportmajális a Spartacus-pályán, Flórián napi ünnepséggel várták a tűzoltók az érdeklődőket a  laktanyában, sport délután volt a MÁV-pályán és a Kertváros lakóit az Oázis söröző várta családi majálisi összejövetelére. Először is az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó rendezvényről szeretnék beszámolni. Volt, ill. csak lett volna egy hagyományteremtő szentesi halászléfőző verseny. Sajnos nemcsak érdektelenség miatt maradt el, hanem a Tisztiorvosi szolgálat is beleszólt a megrendezésbe. Öt érdeklődő volt, akik jelentkezni is akartak a versenyre, de az indulást az időjáráshoz kötöttél ki. Szerencsére szép idő volt, de érthető módon, a Közegészségügyi szakemberek nem engedték, vagy olyan kikötéssel lehetett volna lebonyolítani a versenyt, hogy csak a résztvevők fogyaszthattak volna a szentesi halléből. Így még a közönségdíjat sem lehetett volna kiadni. A rendezők tanultak a hibákból, és nem adták fel, hogy a későbbiekben tipikus szentesi halászléfőző versenyt rendezzenek. Mindenesetre nem keseredtek el, mert a horgászversenyre kiérkező vendégek megkóstolhattak egy kis sült halat.
Az egész part csak úgy hemzsegett a horgászoktól. Igaz, nem sok sikerrel horgásztak, de a tisztes helytállás volt a cél. Az első helyezett Doba Árpád volt 2240 grammal, amit kb. 40 db halból szedett össze. A horgászversennyel egy időben volt a Spartacus-pályán a tűzoltók bemutatója. Szegény zöld Wartburg nem úszta meg nyom nélkül. Itt a poroltást és az alpin technikás mentést mutatták be látványosan. De mindezek mellett a tűzoltók bemutatták az autójukat, a védőruháikat, és szerszámaikat az érdeklődőknek. A régmúltat is felidézték 4 emberi erővel hajtott, szivattyús tűzoltó"autót" is bemutattak működés közben.
A kézilabdapályán a Szabadidős Sport Klub rendezett főleg gyerekeknek való programokat és kulturális bemutatókat. Néptánccsoport fellépése nyitotta meg a rendezvényt. Láthattunk itt virágkötészetet, rongyszőnyegkészítést, korongozást és kvízjátékokban merhették össze tudásukat a jelentkezők. A rendőrség is képviseltette magát, mert KRESZ-vetélkedővel népszerűsítették a szabályos közlekedést. Célba lövés is volt légpuskával, ahol a gyerekek kipróbálhatták a fegyver tartását és a fegyelmet, ami ehhez a sportághoz tartozik.
A salakos pályán kutyaszépségverseny volt, ahol a filmsorozatokból legismertebb fajta nyert. Búzás Ádám német juhász kutyáját tartotta a legszebbnek a közönség. Volt itt Puli, Spániel, Weszti, Shar Pei, Basset Hond (Colombo kutyája), szóval mindenki megtalálhatta a kedvencét. Lehetett még vidámparkban szórakozni, ami olykor látványában is szédítő volt.
A Kossuth téren volt a kulturális majális, ahol együttesek, mazsorettek, énekesek, táncosok, bábcsoportok szórakoztatták a nagyérdeműt. Talán a leghálátlanabb feladatott kapta a Seres formáció, mert a tűző nap nem csak belőlük, de a hangszerükből is kicsavarta az utolsó csepp izzadságot. Becsültem őket, hogy ilyen körülmények között is üdítő pillanatokat szereztek a közönségnek.

 

 

150 tagú fúvós együttes koncertezett

150 tagú fúvószenekar térzenét adott a Kossuth téren április 29-én. Kiskőrös, Kistelek, Mórahalom és Szentes fúvószenekara fogott össze, hogy létszámban megmásfélszerezzék a 100 tagú cigányzenekart.
A térzenét megelőzően menetzenével csalogatták a közönséget a Kossuth térre, ahol szép számban megjelentek az érdeklődők. Végre egy igazi majálisi bemelegítőn vehettünk részt, mert ez a remek koncert és remek szervezés előrevetítette a szentesi majális sikerét. Köszönet a résztvevőknek, és szervezőknek.

 

 

Vizsgáztak a tűzoltók

Hatalmas riadalmat keltettek a tűzoltók a Kurca partján, amikor autókkal, csónakokkal, búvárfelszerelésekkel kivonultak a Dózsa ház mellé. Mindenki csak találgatott, hogy MI TÖRTÉNT. Szerencsére nem baleset, nem katasztrófa, hanem csak vizsgáztak búvár merülési gyakorlatból. Amikor ezt megtudták az ott álldogálók, mindenki megnyugodva konstatálta, hogy nem emberélet forgott kockán, hanem egy kis vizsgadrukk.