125 éves az óvodai nevelés Szentesen 

 

 

A Szent Anna utcai óvodában emléktábla avatásával kezdődött az óvodai ünnepség sorozat.

 

 

A Városi Galériában óvodatörténeti kiállítás nyílt meg, ahol nemcsak a régi játékokkal találkozhattunk, hanem csoportfényképekkel, és tablókkal. A kíváncsi szemek egyből felfedeztek egy-két ismerős arcot a 60-as években készült fényképeken.. 

 

 

A mai modern játékok őseit tekinthetjük meg a kiállításon. Volt itt báb, mackó, diavetítő (amiben összeolvadt mindig a diafilm), fa vasalódeszka és parazsas vasaló. 

Szentes, 2001. 11. 26.

 

 

Felsőpárti bemutatkozás!

 

November 26-30-ig a Szentesen található óvodai körzetek tartanak nyíltnapot. November 26-án a Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet fogadta az érdeklődőket. 

 

 

A Központi óvoda két csoportjának a hétköznapjaiba pillanthatunk be. 

 

 

 

A Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzethez tartozik a Rákóczi utcai óvoda, ahol a csoport dermedten figyelte, ahogy a fénykép elkészül. Ahogy a fiúk játéka a dömper, úgy a lányoké a baba. Képünkön látható a három babázó grácia.

 

 

A Damjanich utcai óvoda, is ehhez a körzethez tartozik.

Szentes, 2001. 11. 27.

 

 

Családi mesedélután

 

 

 

A Tóth József Színházban rendeztek mesedélutánt a szentesi óvodák november 26-án.

A gyermekekkel együtt szórakoztak a szülők. A fellépő óvó nénik együtt izgultak a műsorban szereplő gyerekekkel. A képen a brémai muzsikusokat mozgató Rákóczi utcai óvónők láthatók.

 

 

 

Lúdas Matyi történetét az Apponyi téri óvoda színjátszó csoportja adta elő. A só című mesét az Árpád utcai óvoda bábcsoportja keltette életre.

 Szentes, 2001. 11. 27.

 

 

Bemutatkozott a Kossuth utcai Óvodai Munkáltatói Körzet

 

 

 

"Ez a hét az óvodásoké!" felkiáltással, minden óvodai körzet, nemcsak a szülők és társóvodák előtt mutatkozhat be, hanem Interneten is bepillantást nyerhetünk az óvoda hétköznapjaiba.

Az óvodások "munkája" a játék, a képességfejlesztés és a közösségbe való beilleszkedés. 

 

 

 

A lányok a házimunkát, a fiúk a házépítés fortélyait kezdik elsajátítani.

 

 

A fenti kép elkészítésekor csak azt kérdeztem:

Milyen hosszú a nyelvetek?

 Szentes, 2001. 11. 28.

 

 

Fuss a királyságért!!!

 

 

 

Az óvodai körzetek ügyességi vetélkedőn mérték össze tudásukat és legfőképp ügyességüket. A királyságban nemcsak gyűjteni, futni és vadászni kellett, hanem...

 

 

 

... labirintusból társat szabadítani. A díjak között volt országalma, aranytallér, fele királyság, ország kulcsa na meg a királyfi keze!!! 

 Szentes, 2001. 11. 29.

 

 

Játékos vetélkedő az óvó néniknek

 

 

 

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház klubtermében került megrendezésre a "Játsszunk egy jót!" című műveltségi vetélkedőre. A csapatok és a körzetek bemutatkozása után levélgyűjtés volt a feladat, ami kisebb pankrációba csapott. A feladat az volt, hogy a teremben elhelyezett falevelek közül minél többet gyűjtsön a csapat. Amikor sikerült megszerezni a leveleket, csak akkor kezdődött igazán a feladat. A levelek hátsó oldalán elhelyeztek olyan cetliket, amikre találós kérdések lettek felírva. Aki a legtöbbet gyűjtötte, és a legtöbb találós kérdést fejtette meg, az nyerte ezt a fordulót.

 

 

 

A következőkben a televízióból jól ismert Hova Tovább és az Activiti játék következett. A dobókocka méretét tekintve "könnyen" elfért a tenyérben, és a dobások pontjaival menetelhetett előre a kismókus a kihelyezett táblán, de ezért meg kellett fejteni a rajzot, elmutogatni a feladatot és körülírni a feltett szót.

 Szentes, 2001. 11. 28.

 

 

A Köztársaság utcai óvodai körzet bemutatkozása

 

 

... címmel rendezte meg nyíltnapját a Köztársaság úti Óvodai Munkáltatói Körzet november 28-án.

A tököt, mint ételt ismerjük, de a tengerentúlon a tökfejből készült lámpásokkal riogatnak.    

 

 

A tökfaragás és díszítés után jólesik a sült tök, amit már reggel elkezdtek sütni. A mézédes tök nagymamáin desszertje volt, de a benne található vitaminok nem elhanyagolható a fiatal szervezet számára. 

 

 

A vendégeket is meglepte a nyíltnap címe, és egész nap emlegették, hogy TÖK JÓ VOLT!

 Szentes, 2001. 11. 29.

  

 

Farkas Antal és az Árpád utcai óvoda bemutatkozása

 

 

Az óvodák bemutatkozásában a kiséri óvodák kerültek sorra. A hagyományőrző óvodák közé tartozik ez a két óvoda, mely a nyílt napon is kiderült, mert a természetes anyagok felhasználásával készítettek dísztárgyakat és ajándékokat a gyerekek. Természetesen a sok játék mellett az asztal aljának a csábításának a gyerekek nem tudtak ellent mondani. Így hárman a házba ültek be, és öten felmásztak a háztetőre.   

 

 

 

 A nyílt nap foglakozásain pattogatott kukoricát fűztek, és só-liszt hóembert építettek a gyerekek.

 Szentes, 2001. 11. 30.

 

Mozgáskotta módszer az Apponyi téren

 

 

 

A szakmai napon a városból idelátogató óvónők megismerkedhettek a Mozgáskotta (Komplex, Mozgás- és személyiségfejlesztő) programmal, amit Magyar Gábor szakedző mutatott be. A program ismertetésének elején videó filmet tekintettek meg a módszerről az óvónők, és utána jött a testközelből való ismerkedés. Míg a óvónők tornáztak, addig a gyerekek játékkal töltötték az időt.

 

 

 

A nyuszik, mókusok, lábnyomatok vagy éppen cintányérozó bohócok által kottaszerűen megjelenített mozgásfeladatok algoritmikus egymásra építésével, gyakorlásával, mint élvezetes játékok fűzérével észrevétlenül fejlődik gyermekein figyelme, önfegyelme, stabil ismereteket szereznek környezetükről, testükről, felfedezik a teret és az időt, a gondolat és az emlékezet hatalmát. Ez természetes kapcsolatot biztosít a pedagógiai folyamatok minőségbiztosításának kialakításához.

 

 

 

Az önként jelentkezők kipróbálták a feladatokat, ami jó hangulatot és szórakozást hozott a résztvevőknek. Mindenki emlékezni fog a békaügetésre, és a lomha macskára, amit egy-egy feladat elrontása miatt, utánozniuk kellett (nemcsak mozgásukat, hanem hangjukat is). 

 Szentes, 2001. 12. 01.

 

 

Gálaműsor

 

 

 

 

 

 

A "125 éves az óvodai nevelés Szentesen" című ünnepsorozatot gálaműsorral zárták a szervezők, ahol az összes óvodai körzet fellépett egy kis műsorral. A fináléban az óvónők énekkara adott koncertet, és ezzel "bezárultak" az óvodák kapui. 

 Szentes, 2001. 12. 03.