Vihar a csongrádi tüdőgondozó ügyébenFelvétel a kedvencekbe

Visszakozások és visszautasítások

Bíró Dániel
2007-07-18

Nagy vihart kavart Csongrádon a hiányzó tüdőgondozóról szóló tegnapi cikkünk. Abban azt feszegettük, hogy hiába keresték meg Csongrádról a szentesi kórházat a július elseje óta elérhetetlen tüdőgyógyászati ellátás mielőbbi biztosítása érdekében, Szentesen nem reagáltak a felajánlott feladatátadásra.

Nagy vihart kavart Csongrádon a hiányzó tüdőgondozóról szóló tegnapi cikkünk. Abban azt feszegettük, hogy hiába keresték meg Csongrádról a szentesi kórházat a július elseje óta elérhetetlen tüdőgyógyászati ellátás mielőbbi biztosítása érdekében, Szentesen nem reagáltak a felajánlott feladatátadásra. Az írás alapján ellentmondásossá vált, hogy ki és mikor írta alá, illetve mikor postázták Csongrádon a megállapodástervezetet.

Elsőként Gyovai Gáspár csongrádi alpolgármester jelentkezett lapunknál, aki helyesbítette korábbi nyilatkozatát. Szerinte ő nem mondott olyat, hogy Bedő Tamás polgármester a múlt héten írta alá azt a megállapodást, amely most kórházigazgatói ellenjegyzésre vár Szentesen, hanem arra gondolt, hogy tudomása szerint július 9-én került Várkonyi Katalin kórházigazgató asztalára a megállapodástervezet. Hozzátette: felelősöket sem nevezett meg, csak arra hívta fel figyelmet, hogy ezzel a problémával Sipos Tibor és Somogyi Árpád foglalkozott behatóbban.

Mindemellett fenntartotta tegnap megjelent véleményét, miszerint két hónapja húzódik a szakorvos pótlása, ezért korábban is sürgethették volna Csongrádon a szentesi kórházzal kötendő megállapodást, és akkor nem alakul ki a jelenlegi helyzet.

A csongrádi képviselő-testület egészségügyi bizottságának szocialista elnöke, Somogyi Árpád sem vette jó néven az őt ért kritikákat. Szerinte az összes létező lehetőséget megragadták, hogy tüdőgyógyászt hozzanak Csongrádra, de így sem sikerült elérni céljukat. Éppen ezért júniusban az egészségpénztárnak, július első napjaiban pedig Szentesnek jelezték feladatátadási, illetve megállapodási szándékukat. Somogyi azt is leszögezte, Gyovai Gáspárnak tudnia kellene, miből áll egy bizottsági elnök feladatköre, és akkor tisztában lenne azzal is, hogy az alpolgármester feladatai közé tartozik egy ilyen ügy rendezése.

Megkeresésünkre Sipos Tibor, a csongrádi rendelőintézet igazgató főorvosa elmondta: visszautasítja azokat a megjegyzéseket, hogy nem foglalkoztak időben a problémával. Felsorolta: hirdetésekkel, fejvadász cégek közreműködésével, illetve jobboldali képviselők személyes kapcsolatait kihasználva sem tudtak tüdőgyógyászt csábítani Csongrádra.
Hozzátette: júniusban személyesen is beszélt Várkonyi Katalinnal, és akkor szóba is került a tüdőgondozás ügye, amit mindenképpen Csongrádon szerettek volna megoldani, de mivel ez nem ment, ezért utolsó mentsvárként Szenteshez fordultak. A megállapodástervezet aláírásával kapcsolatban azt mondta, ő abban az időszakban szabadságon volt, ezért helyettese intézte az ügyeket, így nem tudta konkrétan megmondani, mikor és kinek a kézjegyével postázták a dokumentumot.

– Július 4-én e-mailben küldtük át Szentesre a szerződéstervezetet – nyilatkozta lapunknak Drexler Donát, a csongrádi rendelőintézet helyettes vezetője. Elmondta: a csongrádiak részéről – épp a szentesiek kérésére – senki nem írta alá a megállapodást, amiről egyébként az egészségpénztár is tudott. Az OEP előzetesen ugyanis tudatta a felekkel, hogy számukra elegendő a két intézményvezető aláírása, és ha az megvan, a szentesi tüdőgondozó továbbra is fogadhatja a csongrádiakat. Drexler Donát hozzátette: biztosan megkapták Szentesen a levelüket, hiszen beszélt ottani kollégákkal, aki tudtak róla, sőt úgy volt, hogy július 5-én döntés is születik az ügyben.