Magyar palacsintarekord született DerekegyházonFelvétel a kedvencekbe

Különleges módon szórakoztak a falunapon

Blahó Gabriella
2007-07-16

Szombaton 111 tűzhelynél 162 önkéntes sütötte egy órán át a palacsintát Derekegyházon. Ezzel magyar rekordot állítottak fel a helyiek, hiszen egy helyen, egy időben eddig még sehol sem sütöttek ennyi édes tésztát az országban.

Szombaton 111 tűzhelynél 162 önkéntes sütötte egy órán át a palacsintát Derekegyházon. Ezzel magyar rekordot állítottak fel a helyiek, hiszen egy helyen, egy időben eddig még sehol sem sütöttek ennyi édes tésztát az országban. A magyar rekordok regisztrátora jelen volt az eseménynél, és a teljesítményt igazoló tanúsítványt átadta a polgármesternek.

Délután kettőkor harangszóra kezdődött szombaton a palacsintasütés a derekegyházi polgármesteri hivatal előtti kerékpárúton. A felsorakoztatott tűzhelyeken családok és baráti társaságok sütötték az édes tésztát.
Szabó István polgármester és képviselőtársa előbb csak arra gondolt, hogy az óvodásoknak kedveskedne az önkormányzat egy kis sütögetéssel, míg Sárai Zsolt azt javasolta, történjen ez inkább a falunapon. Szabó és Sárai végül úgy határozott: legyen ebből magyar rekord. Így aztán a település apraja-nagyja részt vehetett az akcióban.

50 kiló liszt és 100 liter tej

A szombati derekegyházi palacsintasütés tésztáját az önkormányzat konyháján kavarták ki. Ehhez felhasználtak 50 kiló lisztet, 10 kiló cukrot, 100 liter tejet, 40 liter szódát és 100 tojást – tájékoztatott a konyhán dolgozó Mészáros Mónika. Az alapanyagból körülbelül 180 liter tészta készült. A falubeliek 111 tűzhelyen 162-en sütöttek palacsintát egy órán keresztül, s ezzel beírták magukat a magyar rekordok könyvébe, amely egyelőre szerkesztés alatt áll. Sebestyén István regisztrátor átadta az erről szóló tanúsítványt a polgármesternek, a rekord pedig hamarosan felkerül az internetre, a magyar rekordok adatbázisába.

Az eseményre az önkormányzat meghívta a magyar rekordok regisztrátorát. Sebestyén István elmondta lapunknak, hogy ez a műfaj teljesen új. Egy helyen egy időben a legtöbben itt sütötték a palacsintát. Korábban született már sebességi rekord Dombrádon: egy személy 24 óra alatt 4699 palacsintát sütött. A derekegyházihoz hasonló teljesítményt mutat fel Emődfalva, ahol a tömeges szalonnasütésben született magyar rekord.

A tűzhelyeknél tüsténkedő lányok gyakorlott kézmozdulatokkal öntötték a tésztát a serpenyőbe. Kiss Zsuzsa és Szarvas Beatrix együtt jött a rendezvényre. Beatrix édesanyja, Szarvas Józsefné minden héten legalább egyszer süt palacsintát, megtölti lekvárral, túróval, mikor mi tetszik. Néhány tűzhellyel odébb Bozó Antal azt mondta, otthon a feleségének rendszeresen segít palacsintát sütni, pontosabban sokszor ő maga alkotja meg az édes csemegét. Szerinte a rakott palacsinta az igazi – túróval, mazsolával és a végén tejföllel leöntve.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő kérdésünkre elmondta: kettőt sütött és hármat evett. Szerinte nagyon fontos az ilyen közösségi élmény egy településen. Farkashoz hasonlóan Szirbik Imre is odaállt a tűzhely mellé. A szentesi polgármester ezt a maga részéről abszolút természetesnek vette. Szirbik kifejezetten jó ötletnek tartotta a közös sütést, és kijelentette: a diósat és a lekvárosat szereti, szigorúan külön töltve.