Megabotrány a Mega Klub körülFelvétel a kedvencekbe

A szegvári polgármester ellenáll

Blahó Gabriella
2007-07-13

Gyorsan meg akarta nyitni a szegvári Mega Klubot egy szentesi vállalkozó, a falu önkormányzata azonban nem siet kiadni a működési engedélyt. A bérlő perrel fenyeget, a polgármester viszont az eljárást sérelmezi.

Gyorsan meg akarta nyitni a szegvári Mega Klubot egy szentesi vállalkozó, a falu önkormányzata azonban nem siet kiadni a működési engedélyt. A bérlő perrel fenyeget, a polgármester viszont az eljárást sérelmezi: a vállalkozó érdekében egy politikus odaszólt Szegvárra. Farkas Sándor honatya, a Fidesz megyei elnöke telefonált.

A szentesi Hegyi László meg akarja nyitni a szegvári Mega Klubot, amelyre már pénzt is költött: hétszázezer forintért felújította a belső teret, és időben elkezdte a papírmunkát, hogy a nyitáshoz szükséges engedélyeket beszerezze. A bérlőt azután kerestük meg, hogy a faluban híre ment: nem zökkenőmentes a dolog.

Hegyi László bízott benne, a szegvári önkormányzatnál nem ülnek az engedélyen, hanem a törvényes határidő letelte előtt kiadják. Azt tervezte, szombaton nyit. Van már tapasztalata, hiszen Szentesen a Sakáltanyát, Mindszenten a Sláger diszkót vitte korábban. A Mega Klubbal kapcsolatban azonban meglepetés érte, mert a hét elején közölték vele: nem adhatják ki a működési engedélyt, mert a polgármester azt mondta. Hegyi László kijelentette: a működési engedély kiadásához a polgármesternek jogilag semmi köze. A bérlő a szükséges összes irattal rendelkezik, a hivatal még mindig a törvényes határidőn belül van.

Telefonos segítség

A faluban híre ment, hogy befolyásos ember segítségét kérte Hegyi László, aki ezt lapunknak megerősítette. Nagymamája, Ollai Istvánné szentesi képviselő hívott fel valakit, hogy szóljon oda Szegvárra. Ollainé azt mondta, bizony minden követ megmozgatott az unokája érdekében, de hogy kit keresett meg telefonon, azt nem árulta el. Mivel a témával kapcsolatban többen tippeltek, és úgy gondolták, Farkas Sándor honatya, a Fidesz megyei elnöke próbált emelte fel a telefont, megkérdeztük őt. Azt válaszolta, igen, ő hívta fel a szegvári polgármestert, hogy amenyiben lehet, segítsen Ollainé unokájának, hogy mielőbb beindíthassa vállakozását. Azt is elmondta, hogy a polgámester nem sok jóval biztatta őt a telefon túlsó végén.

Az önkormányzat törvényt nem sért, amikor késlekedik az engedély kiadásával – csak éppen őt hozta nehéz helyzetbe, 250 ezret bukott az ügyön. Azon gondolkodik, kártérítési pert indít. Július 13-án életbe lép egy új, a korábbinál szigorúbb jogszabály, ennek alapján újabb engedélyeket kell beszereznie. Leghamarabb szeptemberben tud nyitni.
Édesanyja, Brezovainé Kökény Éva idegileg kikészült az elmúlt napok eseményei miatt. Öt gyermeket nevelt fel. László fia katona, és éppen azért ment ki Boszniába az életét kockáztatni, hogy összegyűjtsön elegendő pénzt az önállósághoz – magyarázta. Számukra elfogadhatatlan, hogy a polgármester egy tollvonással keresztülhúzza a terveiket.

– A Mega Klub, amikor régebben működött, sok bosszúságot okozott a település lakóinak a kábítószer-fogyasztás miatt – állítja a polgármester. Gémes László szerint fellélegzett a falu, amikor néhány hónappal ezelőtt bezárt. Az új üzemeltető jelentkezésének nem örültek, de a jogszabályok kötik az önkormányzatot. Neki az tűnt fel, hogy a leendő bérlő rendszeresen zaklatja munkatársait az engedély miatt, és összeköttetéseire hivatkozik. Gémes nagyon meglepődött, amikor egy ismert politikus felhívta őt, és arra kérte, mielőbb adják ki az engedélyt. Lapunk kérdésére a polgármester nem mondta meg, ki telefonált. Azt azonban leszögezte: ezzel a stílussal Szegváron nem lehet labdába rúgni.

Az ügyintézési határidő még nem járt le, kollégáitól pedig azt a tájékoztatást kapta, egyes szakhatóságok csak bizonyos feltétek teljesülése esetén adják meg az engedélyt. Amikor személyesen találkozott Hegyi Lászlóval, a bérlő arra hivatkozott, hogy ő egy szentesi önkormányzati képviselő közvetlen hozzátartozója. Ezek után a hivatal munkatársai alaposan megnézik, minden előírásnak megfelel-e az ügyfél, ha igen, akkor természetesen megkapja a működési engedélyt – de nem azért, mert szentesi képviselő a rokona. A polgármester szerint az ügynek szomorú aktualitását adja a hétvégi autóbaleset. Ezért is szükséges, hogy minden külső befolyástól mentes eljárásban szülessen meg a döntés a Mega Klubról.