Lakóparki birtokvita SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Önkormányzat kontra Kiss Ernő utcabeliek

Blahó Gabriella
2007-07-07

A város legszélén lévő Kiss Ernő utca lakói aláírásgyűjtésbe kezdtek: azt kérik a várostól, hogy módosítsa a leendő lakópark terveit, tekintettel a gyümölcsöskertjeikre. Az aljegyző szerint igényük jogilag egyáltalán nem állja meg a helyét: a szóban forgó terület ugyanis az önkormányzat tulajdona.

A város legszélén lévő Kiss Ernő utca lakói aláírásgyűjtésbe kezdtek: azt kérik a várostól, hogy módosítsa a leendő lakópark terveit, tekintettel a gyümölcsöskertjeikre. Az aljegyző szerint igényük jogilag egyáltalán nem állja meg a helyét: a szóban forgó terület ugyanis az önkormányzat tulajdona. A Kiss Ernő utcaiak úgy vélik, ők azt a területet már elbirtokolták.

A Kiss Ernő utcában élők a kert végéből a senki földjére láttak két évtizeden át. A páratlan oldalon lakóknak arról nincs papírjuk, hogy a tanácsrendszer idejében valaki azt mondta nekik: az esővíz elvezetésére szolgáló csatorna megépítése után visszamaradt földet nyugodtan használhatják. Viszont így tettek. A kertek vége és a csatorna között utcahosszban tízméternyi terület van, melyet a Kiss Ernő utcaiak elbirtokoltak. Legalábbis szerintük.

Molnár József azt mondja, ez a helyzet megfelelne az elbirtoklás kritériumainak, ha bejegyeztették volna mindezt a földhivatalnál, de ez nem történt meg. 2005-ben az itteniek kaptak egy felszólító levelet az önkormányzattól, melyben tizenöt napos határidővel felhívják a Kiss Ernő utcaiakat arra: ürítsék ki azt a területet. Molnár József úgy emlékszik, senki az utcában füle botját se mozdította. Most májusban is érkezett egy levél a közigazgatási osztályról, ennek nyomán már többen kivágták a fáikat a csatorna partján.

Képviselői válasz

Hornyik László közölte: a városnak van egy rendezési terve, eszerint lakópark épül ezen a helyen. A jogszabályok egyenlő érvényűen mindenkire vonatkoznak, így nyilvánvaló, hogy a kérdéses területeket ki kell üríteni. A kerület képviselője úgy tudja, a Démász kizárólag azért nem fogott még hozzá a munkához, mert a beépítések és -ültetések miatt egyszerűen nem fér hozzá a területhez.

Így is sokan nevüket adták az akcióhoz, melyet Nagy Bálint kezdeményezett. A Kiss Ernő utca végén lakó férfi azt mondta lapunknak, szeretnék elérni a lakópark tervének módosítását. A gyümölcsfáik valójában a Démásznak lennének útban: arra vezetnék a villanyt. A vezetéket szerintük nem az ő kertjük végében kellene elvinni, hanem a lakópark területén. A tervmódosításhoz még pénzt is gyűjtenének. Azt szeretnék, ha megmaradna számukra az a vékony földterület, amit évtizedek óta műveltek. Az utcában lévő negyvenöt házból harminchatnak a tulajdonosa írta alá az ívet, és ajánlott levélben adták postára a képviselő-testületnek címezve.

A közigazgatási osztály vezetője szerint elbirtoklásról már csak azért sem lehet szó, mert a törvénykönyv ide vonatkozó passzusa tizenöt év szakadatlan birtoklás esetében használja ezt a fogalmat. Látható, hogy az elmúlt időszakban több tulajdonosváltáson is átment a kérdéses földterület, több ingatlan esetében pedig bérleti viszony állt fenn.

Csányiné Bakró-Nagy Vera felszólította a Kiss Ernő utcaiakat, hogy ürítsék ki a kérdéses területet a telkük határán túl. Az aljegyző asszony lapunknak azt mondta, bizony furcsállná, ha valaki a városban ugyanezt megpróbálná: elbirtokolni egy önkormányzati területet.

A képviselő-testület legközelebb szeptemberben ülésezik. A Kiss Ernő utcaiak kérését legfeljebb akkor tárgyalhatják a képviselők, ha a városházán úgy ítélik meg, hogy a megfogalmazott igényről tárgyalni kell.