Az első fizetős napon kiürült Szentes belvárosa Felvétel a kedvencekbe

Az ellenőrök tegnap még szelíd hangon figyelmeztettek

Blahó Gabriella
2007-07-06

Szinte kihalt a szentesi Kossuth utca tegnap délelőtt: reggel nyolc órakor ebben a városban is életbe lépett a fizetőparkoló rendszer. Az autósok a párhuzamos utcákba húzódtak, többen elmentek a városházára bérletet venni.

Szinte kihalt a szentesi Kossuth utca tegnap délelőtt: reggel nyolc órakor ebben a városban is életbe lépett a fizetőparkoló rendszer. Az autósok a párhuzamos utcákba húzódtak, többen elmentek a városházára bérletet venni. Az ellenőrök tegnap szelíd hangon figyelmeztettek, a jövő héten azonban már nem lesznek elnézőek a bliccelőkkel szemben. Három ház lakói parkolhatnak ingyen a központban.

A korai órákban számtalan szabad parkolóhely akadt a szentesi Kossuth utcán, és ez nagyon szokatlan látvány volt az előző napokhoz képest. A parkolásért díjat kell fizetni, és a szentesiek többsége tegnap kapott észbe. Hosszú sorban álltak az emberek a városellátó intézmény udvarán, hogy parkolóbérletet vegyenek, és megelőzzék a büntetést.

A különböző típusú bérletekből nyolcvan darabot adtak el tegnap a parkolóellenőrök, miközben lassan visszaszivárogtak a gépkocsik a főutcára. Így is elfoglalt lett a Kossuth utcával párhuzamos utcák némelyike, a leleményes gépkocsivezetők megtalálták a megoldást: parkoltak a sportcsarnok közelében, a Kiss Bálint utcában, a Klauzál utcai rendelőnél, a Jövendő utcában és egyéb helyeken. Bujdosó Károly azt mondta, a parkolóellenőrök tegnap csak tájékoztatták a gépkocsi-tulajdonosokat és nem büntettek. A városháza parkolási csoportjának vezetője közölte: még a következő napokban is csak szelíden figyelmeztetnek, a jövő héttől azonban senki nem menekül.

Vásárhely egy húszassal olcsóbb

A megyei jogú városok közül utoljára Hódmezővásárhelyen vezették be a fizetőparkoló rendszert május 2-án. A szomszédos városban olykor eleinte durván fejezték ki nemtetszésüket az autósok, nem kímélték a parkolóőröket. Pedig itt egy húszassal olcsóbb is a parkolás, mint Szentesen, mert óránként száz forintot kell letenni. Az ellenérzés lassan oldódik, és Vásárhelyen megszokják az autósok azt, amit most Szentesen is tudomásul vesznek: a belváros védett hely, és a parkolásért fizetni kell.

A kisebb üzletek tulajdonosai panaszkodtak, és hiányolták a kedvezményt a maguk számára – szeretnének ingyen parkolni. Ugyanezt várnák a Kossuth utca 22. szám alatti társasház lakói. Ötvös Mihályné közös képviselő érvelése szerint nekik is járna az ingyenes parkolási lehetőség, hiszen a háznak nincs hátsó kijárata, amin keresztül meg tudnák közelíteni a ház mögötti parkolóhelyeket, viszont kerülniük kell a távolabb lévő óvoda vagy az élelmiszerbolt környékét. A képviselő-testület múlt pénteki ülésén a Kossuth utca 22.-nek nem adott kedvezményt, de előnyben részesítette a Kossuth tér 5., a Petőfi utca 1. és a Klauzál utca 3. szám alatti házak lakóit, akiknek testületi határozat értelmében nem kell fizetniük a parkolásért.

Czirok Jánosné, a műszaki osztály vezetője az előterjesztés tartalmát azzal indokolta, hogy ezeknek a házaknak a lakói egyszerűen nem tudják máshová elhelyezni az autóikat, családonként egy kocsi parkolása számukra ingyenes. Móra József képviselő azt mondta: a Kossuth utca 22. garázsaihoz akkor is kimennek a lakók, amikor a kocsijukat oda beviszik. Munkából hazafelé menet pedig már nem kell fizetni a parkolásért, hiszen csak délután ötig szól a határidő. Egyébként mindenki, aki a Kossuth utcában lakik, ötvenszázalékos kedvezményt élvez.

A belvárosban kialakított 440 parkolóhelyen munkaszüneti és ünnepnapokon senkinek nem kell fizetni. A közmegegyezés szerint üzletek előtt a rakodás időtartamára sem kérnek díjat a parkolóőrök. Egy óra várakozás százhúsz forintba kerül, az első tíz perc ingyenes, a megváltott 30 perces jegy birtokában az autósok lényegében negyven percig parkolhatnak. Az első öt perc pedig úgynevezett türelmi idő: ezalatt az idő alatt meg kell váltani a jegyet. Ezentúl Szentesen is.