Farkas: Túlszárnyalni a 98-as eredménytFelvétel a kedvencekbe

A Fidesz régi-új megyei elnöke

Bakos András
2007-07-05

A kormány népszerűségvesztése nem lett volna elég, jó jelöltek is kellettek ahhoz, hogy két időközi önkormányzati választáson is fideszes győzelem szülessen Csongrád megyében – véli a párt régi-új megyei elnöke, Farkas Sándor. A szentesi képviselő és agrárszakember egy asztalhoz ülteti a megye jobboldali polgármestereit, és az a célja, hogy 2010-re is a legjobb jelölteket válasszák ki.

Farkas Sándor június 19-én úgy vette át a megyei elnöki tisztséget Lázár Jánostól, hogy a Fidesz népszerűsége országosan és helyben is nő. Csongrád megyében ezt két időközi választás eredménye is jelzi: Vásárhelyen áprilisban Varga András győzött a 2. választókerületben, Szentesen júniusban az ottani kettes körzetben Kálmán János. Utóbbi városban július 22-én lesz még egy megmérettetés.

Az új elnök lapunk felvetésére elmondta, a pártnak fontos minden ilyen alkalom, azért is, mert amikor a tagok a kampány közben fölkeresik a választókat, nem csak a helyi viszonyok, szempontok kerülnek szóba. – A két eddigi győzelemben nyilván volt szerepe annak is, hogy a kormány népszerűsége csökken. Ugyanakkor ennél többet nyomott a latban, hogy jó jelölteket választottunk – mondta Farkas Sándor.

Az új elnök tervezi, hogy szorosabb együttműködésre ösztönzi a megye jobboldali önkormányzati vezetőit. A felvetésre, ez azt jelenti-e, hogy egy asztalhoz ülteti többek között Hódmezővásárhely és Mórahalom polgármesterét, akik nem mindig értenek egyet, azt mondta, reméli, hamarosan létrejön ez a találkozó, és rendszeresek lesznek az ilyen egyeztetések. Ennek nem lehet akadálya – mondja az új elnök –, hiszen a legtöbben nem most kerültek ebbe a pozícióba, jól megismerhették egymást.

Farkas korábban már volt megyei elnök: 1997 és 2003 között, és erre az időszakra esett az az országgyűlési választás, amikor a megye mind a hét egyéni körzetében jobboldali jelölt nyert. A szentesi politikus azt mondja, azért dolgozik, hogy ugyanilyen, vagy az akkorinál is meggyőzőbb eredményt érjenek el. – Az akkori és a mostani Fidesz között nagy a különbség: akkor egy kis párt mutatta meg, hogy képes az országot irányítani, most pedig ez a legnagyobb tagsággal bíró országos szervezet, amelynek 2010-ben – és az addigi időközi megmérettetéseken – profi módon ki kell használnia a kínálkozó lehetőséget.

A megyei közgyűlésben a Fidesz vezette koalíción belül nemrég új képviselőcsoport alakult, amely a szövetség feszültségeiről üzen. Farkas Sándor erről azt mondja, ezt a helyzetet örökölte, de a jelek szerint ezen úrrá lett a párt Csongrád megyében.

Farkas az előző ciklusban tagja volt a megyei közgyűlésnek – de most a legutóbbi ülést is végignézte, a hallgatóság soraiban. Többeknek, így lapunk munkatársának is föltűnt, hogy épp szocialista ellenfele, Szirbik Imre szentesi polgármester közelében ült le.

– Azért ültem oda, mert ott volt szabad hely: egyébként nincs közöttünk érdemi kapcsolat – felelte kérdésünkre Farkas. – A szentesi polgármester nem keres érdemi ügyben, és ez nem jó így. De erről ennyit: nem szeretnék üzengetni.