Mordvincev Sanyi: Bye, bye, Szentes!Felvétel a kedvencekbe

Leérettségizett az Ungvárról ide települt kiváló úszó

Blahó Gabriella
2007-07-02

Hat évet töltött Szentesen az ukrajnai Alekszandr Mordvincev. A fiatalembert – aki tizenkét évesen került ide, majd úszóként szép eredményeket ért el – a városban sokan segítették. Most leérettségizett a Horváth Mihály Gimnáziumban, és most búcsúzik Szentestől. A pécsi egyetemen tanul tovább, a szlavisztika szakon.

Néhány napig még biztosan lehet találkozni a szentesi ligeti uszodában Alekszandr Mordvincevvel, aki hamarosan elhagyja Szentest. Múlt héten a szóbelivel befejezte az érettségit a Horváth Mihály Gimnáziumban, és szlavisztika szakra készül a pécsi egyetemre. Ez azt jelenti, hogy távozik a városi úszóklubtól is, melynek hat éven át volt versenyzője.
A fiatalember azt mondja, kamaszkora legszebb éveit töltötte Szentesen. Igaz, az első évben iszonyatosan gyötörte a honvágy, és sokszor érezte úgy, azonnal hazaindul az édesanyjához, mégis maradt. Talán azért, mert a sors akarta így.

Tizenkét évesen édesapja hozta el a Kurca parti városba, amikor az orosz szenior vízilabdacsapat itt edzőtáborozott. A szentesi edzőknek feltűnt a fiú a tanmedencében: kiválóan úszott. Alekszandr és édesapja pedig úgy találta, itt nagyobb lehetőség lesz a fiú tehetségének kibontakoztatására. Az évek folyamán Sóti Richárd, Paulovics Tamás és Kádár Róbert vette pártfogásába a fiút. – Tamás bácsi intézte el nekem az iskolát – mondja Alekszandr – a Klauzálban újrajártam a hetedik osztályt, hogy elég jól menjen a magyar nyelv.

Ungvártól Szentesig

Alekszandr Mordvincev 1988. június 1.-jén született Ungváron. Általános iskoláját a kárpátaljai városban kezdte, és a szentesi Klauzálban fejezte be. Idén érettségizett a Horváth Mihály Gimnáziumban. 2001. óta a városi úszóklub tagja. Régióválogatott, meghívásos nemzetközi versenyeket nyert meg. Regensburgban például nyolc számban indult tavaly nyáron és több első helyet szerzett, a LEN számok alapján bronzérmes lett. Legnagyobb javítása időeredményben rövidpályás bajnokságon 200 gyorson: 1,56.5-ről 1,53.7-re.

Bár a fiatalember édesanyja magyar, és megtanulta tőle a nyelvet, a családban mégis többet beszéltek oroszul. Az elmúlt hat évben viszont hibátlanra csiszolta nyelvtudását, és csak a neve árulja el róla, hogy messziről jött. Azt mondta, Ungváron nem voltak meg a kellő feltételek az úszáshoz, keveset edzett, nem volt a csapatban hajtóerő. Itt viszont megismerkedett Besenyei Tamással, Máté Hunorral és fivérével, Márkkal. A kosárlabdás Márk lett a legjobb barátja, aki nagyon hiányzott neki az elmúlt években. A sportösztöndíjas Márk hamarosan hazatér Amerikából, miután leérettségizett és várhatóan a Pécshez igazol.

Alekszandr példaképe a nagy orosz úszó, Popov. Az ungvári fiú tisztában van fizikai adottságaival, ismeri korlátait. Úgy érzi, csúcsformáját még nem érte el, szeretné magából kihozni a maximumot.

Paulovics Tamás szerint Alekszandr szorgalmas, szerény és tehetséges gyerek, aki minden bizonnyal még meglepetést szerez szimpatizánsainak néhány éremmel. A tréner nem látja eldöntöttnek Alekszandr sorsát, talán a pécsi ANK-nál folytatja, talán ő is ösztöndíjat nyer az államokba. A fiú Magyarországon szeretne maradni, de egy biztos: Szentesről elmegy.