Vörös Gabriella: Rehabilitáljanak minket!Felvétel a kedvencekbe

Nem találtak bűncselekményt az M5-ös ásatásokon

Bakos András
2007-06-28

Nem talált bűncselekményt a rendőrség és az ügyészség az M5-ös ásatások elszámolásaiban. Pedig Vörös Gabriella múzeumigazgatót épp erre az ügyre hivatkozva váltották le tavaly. Az érintett és Szalontai Csaba azt várja, hogy rehabilitálja őket a megyei önkormányzat.

Kivételesen nem filmet vetítettek, nem kiállítást nyitottak meg, hanem egy rendőrségi és egy ügyészségi határozatot ismertettek tegnap délután a szegedi Grand Caféban. Marton Árpád újságíró – aki azért vállalta az alkalmi sajtóreferensi feladatot, mert mindvégig hitt az igazgatónő ártatlanságában – bejelentette, Vörös Gabriella egy év után mentesült a bűncselekmény, a hűtlen és a hanyag kezelés gyanúja alól is. A megyei intézmény éléről tavaly júliusban váltották le az igazgatónőt, mert a megyei önkormányzat revizorai azt állapították meg, hogy az M5-ös autópálya nyomvonalának feltárása közben a múzeum megsértette a közbeszerzési, a számviteli és az államháztartási törvényt.

A megye szerint felmerült a vagyon elleni bűncselekmény gyanúja, ezért feljelentést tett a rendőrségen. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói azonban nem találtak bűncselekményt, idén áprilisban megszüntették az eljárást. Ez ellen a megyei önkormányzat panaszt tett, a Szegedi Városi Ügyészség azonban ezt elutasította. E döntésről Vörös Gabrielláék pénteken kaptak értesítést.

Néhány nap kellett a tájékoztató megszervezéséhez, tehát nem azért időzítették mostanra a bejelentést – mondta Marton –, mert épp másnap választ múzeumigazgatót a megyei közgyűlés.
Vörös Gabriella azt mondta: aki feltételezi, hogy ő most bosszúért sóvárog, az rosszul ismeri őt és a helyzetet. Mindössze azt szeretné, ha helyükre kerülnének a dolgok. Arra számít, a megyei önkormányzat elismeri, tévedés történt, rehabilitálja őket, és ezzel a gesztussal visszaadja mindkettejük jó hírét, becsületét. Szalontai Csaba, az M5-ös ásatásokat vezető régész abszurdnak, kafkainak minősítette a revizori vizsgálatot, az azt követő eljárásokat, elbocsátásának körülményeit a múzeumból – miközben ők mindvégig hittek ártatlanságukban. Emlékeztetett arra, hogy az igazgatónő leváltása után néhány hónappal a Nemzeti Autópálya Zrt. jelentést írt a múzeum régészeinek munkájáról, és ebben csak elismerések szerepeltek, a szakma is kalapot emelt előttük.
Vörös Gabriella és Szalontai Csaba mindkét megyei közgyűlés hozzáállását kritizálta. Az előző eljárását több ponton törvénytelennek, koncepciósnak minősítették, aztán rámutattak arra, hogy már a mostani megyevezetés tett panaszt a nyomozás lezárására, tehát – feltételezik – ennek a közgyűlésnek is érdekében állt a nyomozás elhúzódása. Már tárgyaltak jogászokkal, és felmerült, hogy a történtek után polgári és személyiségi jogi perek sorozatát indítják el. Erről azonban még nem döntöttek. A találkozóra nem jött el a múzeumból eltávozott gazdasági igazgatónő, Szélné Kónya Katalin akiről kiderült, szintén indult ellene fegyelmi, ami büntetés nélkül, de olyan megegyezéssel zárult, hogy a pénzügyek korábbi felelőse egy szót sem mond a nyilvánosságnak.

Ma választanak igazgatót

Ma délelőtt a megyei közgyűlés eldönti, hogy Horváth Ferencet – a Vörös Gabriella leváltásakor megbízott vezetőt – vagy Zombori Istvánt választja igazgatóvá. Információink szerint a dolgozók körében Horváthnak, a közgyűlési képviselők között viszont Zomborinak nagyobb a támogatottsága. Ebben a helyzetben lépett a képbe a rendőrségi, ügyészségi döntést felmutató leváltott vezető. Hiába kértük a megyei közgyűlés vezetését, kommentálja a helyzetet, Péter Árpád sajtóreferens azt mondta, Zakar Péter alelnök ma 13 óra 30-tól, sajtótájékoztatón reagál a történtekre – az ülés után. Megkérdeztük az előző közgyűlés elnökét, Frank Józsefet is, aki arra emlékeztetett, a revizori vizsgálat eredményét a fegyelmi eljárás során külső szakértő is megerősítette. – Azért tettünk feljelentést, hogy derüljön ki, a fegyelmezetlen gazdálkodás mellett történt-e bűncselekmény is, örülök annak, hogy ezek szerint nem – mondta az előző elnök. – A döntésünk azonban megalapozott volt, nincs okom kételkedni a revizorok és a külső szakértő felkészültségében.

Majd a jogászok értelmezik

„A cselekmény nem bűncselekmény" – állapította meg a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya, és megszüntette a hónapokig tartó nyomozást. A Szegedi Városi Ügyészség meg így indokolt: „A nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény". A két indoklásra Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun megyei főkapitányság sajtóreferense hívta fel a figyelmünket. További kérdéseinket azzal hárította el, hogy az értelmezés nem az ő feladata, hanem az érintetteké – esetleg a jogászoké.


Fórum

ÁRTATLANOK!

tomjank1
2007-06-28 10:29
Figyelő: Az ügyészség befejezte a nyomozást a Móra Ferenc múzeum volt igazgatója és munkatársai ellen BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN!
Az eljárás még tavaly indúlt az akkor még MSZP többségű Megyei Önkormányzat feljelentése alapján.
Hát ez a lufija is kidurrant a helyi MSZP-nek!


Azt hiszem Te nem vagy ép. A FIDESZ-es megyei vezető rúgta ki Őket!!! Szalontai nem is volt semmivel gyanúsítva, csak az után, hogy VG ellen nem volt hajlandó vallani.