Hazatért a szentesi tengerészgyalogosFelvétel a kedvencekbe

Az amerikai hadseregben tanult Lavner András

Blahó Gabriella
2007-06-26

Tíz hetet töltött az amerikai hadsereg észak-karolinai kiképzőközpontjában egy szentesi műszaki katona. Lavner András szakaszvezető sok, itthon is használható ismerettel tért haza, és elmondhatja magáról: a tengerészgyalogosoktól tanulta a lövészet különböző fogásait.

Az amerikai tengerészgyalogság talán azért is olyan legendás, mert a háborúkban rendszerint az első vonalban harcoltak, veteránjaikra pedig a későbbi nemzedékek felnéztek – halljuk Lavner Andrástól. A szentesi műszaki katona szerint a magyar hadseregnek talán éppen ez az egyetlen hátránya: nincsenek harcedzett idős katonák. A szakaszvezető külhoni tapasztalatai alapján úgy véli, a magyar honvédség egyhamar felzárkózna az amerikaihoz – a magyar katonák képzettségben, rátermettségben is állhatják a versenyt a tengerentúliakkal – ha a technikai felszerelés terén egyenrangúak volnánk. Mivel erről nincs szó, az Észak-Atlanti Szövetségen belül elfoglalt helyünk éppen annyira jelentős, mint a haderőnk.

A fiatal szakaszvető nemrégiben érkezett haza egy hathetes kiképzésről. A szentesi katona pályázott erre a szakmai tanulmányútra, az elbíráláskor angol nyelvtudását és eddigi munkáját is figyelembe vették.

Az észak-karolinai Camp Lejeune-ben lövésztanfolyamon vett részt. Mint mondta, azon a bázison rajta kívül csak egy debreceni katona vett részt a kiképzésben, így szinte teljesen idegen környezetben kellett teljesítenie. A kérdésre, hogy egy kis ország kis hadseregének tisztesét milyen szemmel nézik a legendás tengerészgyalogosok, így válaszolt: „Jó fejek voltak." Az amerikaiak nem nézték ki maguk közül a külföldieket, segítettek a beilleszkedésben.

A konyháról viszont túl sok jót nem tudott mondani Lavner András, az ottaniak ugyanis előszeretettel keverik az édes és sós ízeket, nagyon furcsán hatott a mogyoróvajas lekváros kenyér reggelire. Naponta 58 dollár devizaellátmányt biztosított a magyar költségvetés a szentesi katonának a tengerentúlon. Egy pizza ára körülbelül 15 dollár.

Hazatérte előtt vásárolt magának emlékbe féláron egy tengerészgyalogos egyenruhát 70 dollárért, ebben fényképezhettük le a Kurca partján. Kérésünkre feltűrte az ingujját és ökölbe szorított kézzel állt vigyázzban – ahogy odakinn kellett. Amikor hazatért, a laktanyában sokan megállították, faggatták, a messziről jött ember mindig érdekes. Lavner András azonban ott folytatja Szentesen, ahol abbahagyta: továbbra is a NATO-szerte ismert víztisztító alakulatot erősíti.