Az ügyészséghez fordul SzegvárFelvétel a kedvencekbe

Bakos András
2007-06-23

Szatymaz és Sándorfalva is kapcsolatban állt a budapesti Roba Millennium Kft.-vel, de a két település már felszámolta ezt a viszonyt, és más úton szervezi a csatornázást.

Szatymaz és Sándorfalva is kapcsolatban állt a budapesti Roba Millennium Kft.-vel, de a két település már felszámolta ezt a viszonyt, és más úton szervezi a csatornázást. A Roba Millennium eredetileg egy pályázat elkészítését vállalta, majd kifutott a határidőből, és Szatymazon, Sándorfalván is humanitárius támogatást ígért, ahogy Szegváron – ám nem fogadták el az ajánlatát. Szegváron is lépnek: hétfőn bejelentést tesznek az ügyészségen.

A héten hírül adtuk, hogy Szegvár önkormányzata péntekig adott haladékot a budapesti Roba Millennium Kft.-nek arra, hogy visszafizessen a falunak mintegy 20 millió forintot. A cég közvetítői díj ellenében vállalta, hogy egy holland befektető révén humanitárius támogatást intéz a településnek a csatornázásra. A község önkormányzata többször is tárgyalt a kft.-vel, végül megelégelték a dolgot, és ügyvédhez fordultak: vissza akarják kapni a közvetítői díjat. Gémes László polgármester lapunknak elmondta, péntekig nem kaptak sem üzenetet, sem pénzt, így hétfőn Erdélyi Miklós ügyvéddel együtt mennek az ügyészségre, bejelentést tesznek, és vizsgálatot kérnek a céggel szemben.

Megírtuk, hogy a kft. a megyében több településsel is kapcsolatban állt, Szatymazzal és Sándorfalvával is. A cikkből többen azt olvasták ki, veszélyben lehet e két településen a szervezés alatt álló csatornaberuházás. Pedig – mint Kormányos László szatymazi polgármester lapunknak elmondta – erről szó sincs. A Roba Millennium Kft. ügyét e két képviselő-testület már lezárta, az azóta elindított csatornázás e kft.-től független, és szerencsére megfelelően halad.

Ugyanakkor tanulságos, hogyan kerültek kapcsolatba a Robával.
Szatymaz és Sándorfalva képviselői 2005. április 20-án kötöttek szerződést a Roba Millennium Kft-vel. A cég vállalta, hogy elkészít és határidőre bead egy pályázatot a KIOP nevű fejlesztési alapra, összesen 17 millió forintért. Ha nyer a pályázat, ezen felül még sikerdíj is járt volna a Roba Millenniumnak – addig azonban nem jutottak el.

– A 2006. január 10-i határidőre nem készítették el a pályázatunkat, februárban levelet írtak, és szerződésmódosítást kértek, arra hivatkozva, hogy így másfajta forrást lehet bevonni a csatornázásba. Ekkor került szóba először a humanitárius támogatás, pontatlanul és zavarosan fogalmaztak a levélben – mondja Kormányos László. – A két képviselő-testület azonban visszakérte a befizetett pénzt, és végül visszautasítottuk az újabb ajánlatukat. A cég nyolcvan százalékot fizetett vissza, a húsz százalékot visszatartotta, arra hivatkozva, hogy a KIOP-ot végül ki sem írták, ugyanakkor erre a humanitárius alapra mégiscsak elkészítették a pályázatunkat, és ez sok költséggel járt. Mi azonban a maradék húsz százalékra is igényt tartunk, vitatjuk, hogy egyáltalán elkészítették volna a pályázatot – ugyanakkor az ügyet lezártuk, más úton kezdtünk hozzá a csatornázás megvalósításához.

A Roba Millennium Kft.-től természetesen most is szerettünk volna megszólaltatni valakit. De a cég telefonját senki sem vette fel, üzenetünkre senki sem reagált, pedig két számot is megadtunk, amit vissza lehet hívni. A kft. egyébként egy internetes tudakozó szerint tanácsadással, pályázatbonyolítással és -figyeléssel, projektmenedzseléssel – továbbá árnyékolástechnikával foglalkozik.