Zsohár beleszeretett a szentesi Petőfi SzállóbaFelvétel a kedvencekbe

Megszavazták a hárommilliárdos beruházást

Balázsi Irén
2007-06-23

Egyhangúlag fogadta el a szentesi képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén a lepusztult Petőfi Szálló teljes felújításáról szóló előterjesztést. A budapesti Pendola Kft. és az önkormányzat közös vállalkozásban, korhűen állítja helyre a több mint százéves épületet.

Egyhangúlag fogadta el a szentesi képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén a lepusztult Petőfi Szálló teljes felújításáról szóló előterjesztést. A budapesti Pendola Kft. és az önkormányzat közös vállalkozásban, korhűen állítja helyre a több mint százéves épületet, amelynek rekonstrukciója mintegy hárommilliárd forintba kerül.

Nyilvános ülésen tárgyalt tegnap a szentesi képviselő-testület a Petőfi Szálló rendbehozataláról. Megírtuk: maga az épület hétéves jogi procedúra után tavaly került az önkormányzat tulajdonába. A lepusztult szálloda megmentésére két eredménytelen közbeszerzési eljárást folytatott a helyhatóság. Szirbik Imre polgármester kiemelt várospolitikai kérdésként említette a szálloda ügyét, hozzátéve: minden szentesinek az az álláspontja, hogy minél hamarabb megszépüljön a városközpont meghatározó épületegyüttese. A budapesti Pendola Kft. befektetőként jelentkezett, s az önkormányzat korábbi határozatának megfelelően a beruházó és a város közös vállalkozásban végzi majd a felújítást. Szentes az épületet viszi a társaságba, míg a Pendola állja a mintegy hárommilliárdos rekonstrukció költségeit.

Vadászott, sétált, beleszeretett

Zsohár Árpád elmondása szerint eddig új épületeket emeltek, 1600 lakást építettek az utóbbi tíz évben. A Petőfi Szálló azért került közel a szívükhöz, mert idősebbek lettek. Az ügyvezető úgy fogalmazott: eddigi munkájuk koronája lesz a szentesi szálló, amelyet romos állapotában is szépnek lát. Lapunknak azt mondta: ilyen ritka szép épület kevés van az országban. Elmesélte: egy barátja hívta régebben a Szentes külterületén lévő Kajánújfaluba vadászni. Aztán sétáltak a belvárosban, s akkor beleszerelmesedett a Petőfi Szállóba.

Az elkészült társasági és szindikátusi szerződéstervezetek a polgármester szerint kellő biztosítékot jelentenek az önkormányzatnak olyan értelemben, hogy a város egyetértése nélkül nem emelkedhet jogerőre az engedélyezési, a finanszírozási, üzemelési és megvalósítási dokumentáció. Szirbik úgy fogalmazott: a felújításba két egyenrangú fél kezd. Az épületben lévő színháztermet az 1900-as évek stílusában állítják helyre. A megállapodás szerint a város évente 30 napon díjtalanul használhatja. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el az előterjesztést, majd a Pendola cégcsoport ügyvezetője, Zsohár Árpád és Szirbik Imre ünnepélyes keretek között írták alá a szerződéseket.

A megállapodás szerint akár novemberben elkezdődhet a felújítás, amely három év alatt befejeződik. – Maradandót, szépet akarunk alkotni – mondta Zsohár Árpád, aki szerint a dél-alföldi megyékben aligha lesz párja a szentesi szállodának. Egyébként pedig nem abban gondolkodnak, hogy két év alatt megtérüljön a befektetés. Az ügyvezető azonban biztos abban, hogy nem fognak ráfizetni. Különben megérti azokat a helybelieket, akik féltik a Petőfit, mondván: „A Pestről jött táskás emberek mit csinálnak vele?" Zsohár úgy reagált az ilyen megnyilvánulásra, hogy ők ide pénzt hoznak, és a modern kor igényeinek megfelelő szállodát alakítanak ki. Olyan épületegyüttest, amelyre a szentesiek is büszkék lehetnek. Úgy szeretnék felújítani az épületet, hogy az megőrizze a patináját, ugyanakkor rendelkezzen a 21. század komfortjával és technikájával.