Múzeumok éjszakája Szentesen és VásárhelyenFelvétel a kedvencekbe


2007-06-22

Szentesen szombat éjfélig – a Múzeumok éjszakája alkalmából – ingyen látogatható minden kiállítás, a megyeháza udvarán a tatabányai színház ad elő egy komédiát Nézőművészeti Főiskola címmel. Vásárhelyen pénteken délután sámándobot, íjat és nyilat készítenek.

Szent Iván napja alkalmából a szentesi Koszta József Múzeum is gazdag programsorozattal várja a közönséget szombaton. A múzeumok éjszakája társrendezvénye, Az aranyszőrű bárány című előadás a gimnázium drámai tagozatos diákjainak fellépésével délután 5 órakor kezdődik a volt megyeháza udvarán. A Múzeumok éjszakája ünnepélyes megnyitója este 8-kor lesz a Kossuth téren a városi fúvószenekar muzsikájával. Ugyancsak 8-tól éjfélig a múzeum megyeházi épületében valamennyi kiállítás díjtalanul látogatható. Az intézmény programterében negyed 9-től Medgyesi István pedagógus a jóslatokról, jövendölésekről beszél az érdeklődőknek. A megyeháza udvarán este 9 órakor kezdődik a tatabányai Jászai Mari Színház előadásában a Nézőművészeti Főiskola című komédia.

A Kossuth téren mutatkozik be a Kiskunsági Nemzeti Park, majd A só és a homok birodalma című filmet vetítik. A zeneiskola művésztanárai éjjel 10 órakor adják elő a Kis éji zene című műsorukat. A múzeum programterében fél 11-től beszél Mód László a Szent Iván éjszakájához kapcsolódó hagyományokról. A középkori táncbemutató és táncház éjjel 11-kor kezdődik a téren, éjfélkor pedig máglyát gyújtanak és koszorút égetnek a Szent Iván-éji hagyományok szerint.


Nyilak röpülnek

Vásárhelyen Nyilak, röpüljetek, sámándobok, szóljatok címmel péntek délután öt órától az Árpád utcai tájházba várják az érdeklődőket. Többek között lesz viaszmedál-, sámándob-, íj- és nyílkészítés, illetve gyertyamártás. Ezenkívül íjász-, lovas- és akrobatabemutatóval szórakoztatják a vendégeket. Este fél nyolctól A fény keresése címmel világítástörténeti kiállítás nyílik.