Embertelen volt a tegnapi kánikula - megyei körképFelvétel a kedvencekbe

Sokan Körös-torokban

Imre Péter
2007-06-22

Szentesen, Vásárhelyen, Makón és Csongrádon eddig nem vezettek be rendkívüli intézkedést a hőség miatt. Tegnap sokan dolgoztak az embertelen melegben. A kánikulában egyre több ember megy ki a csongrádi Körös-torokba.

– Légkondi van, de nincs jelentősége, mert álló kocsiban nem működik – mondta Tóth István vásárhelyi taxis. – Kevés a munka, délben teljesen kiürülnek az utcák, ilyenkor jobban tennénk, ha mi is elbújnánk valahová. Hogyan védekezünk? Rövidnadrágot veszünk fel, kiülünk az árnyékba és ásványvizet iszunk, de utóbbit módjával, nem izzadhatjuk össze az autót.

– A tűző napra semmi pénzért nem ülök ki – közölte a vásárhelyi Kossuth tér árnyas fái alatt kigombolt ingben pihenő 67 éves Fekete István –, a káros sugárzástól is tartok, az ártalmas a szervezetre. Kellemetlen emlékeket őrzök, még annak idején kukoricaföldön dolgozva napszúrást kaptam, és elég nehezen hevertem ki. A citromos szódavizet és a teát mindenkinek ajánlhatom, jó hűsítő, ellenszer a melegben.

Az utakat locsolják

A városellátó intézmény dolgozói hajnalonként locsolják a főutakat Szentesen, és kora reggel kezdik öntözni a virágokat a közterületen. Mivel az ÁNTSZ még nem rendelt el harmadfokú hőségriadót, Makó önkormányzata még nem intézkedett a hőséggel kapcsolatban. Indokolt esetben, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az utakat locsolják a Maros-parti városban. Rendkívüli intézkedést nem vezettek be sem Szentesen, sem Vásárhelyen, sem Csongrádon.

Persze, akadnak, akik az alkohol tartalmú italokra esküsznek, a sörfogyasztás a kánikulában jelentősen megugrik. Persze a hűtőből elővarázsolt hideg nedűt keresik a tikkadt vándorok, akik betérnek a vendéglőkbe, sörözőkbe, kocsmákba. Ezt a tételt erősítette meg Koncz Éva, a Toronto pultosa, aki még hozzátette: elsősorban délután, a munkaidő végeztével nő meg a forgalmuk. Amíg valaki melózik, nem ihat sört vagy fröccsöt – bármennyire is jólesne –, viszont az elvesztett, kiizzadt folyadékot pótolni kell.

– Nem nagyon bírjuk ezt a hőséget – közölte Filó Mihály –, egész álló nap, reggel héttől délután ötig a tűző napon dolgozunk. A körforgalmat csináljuk és az utat szélesítjük.
– Minden forró, az úthenger műbőr ülése annyira sütött, hogy rá kellett tennem a pulóveremet, különben nem bírtam volna ráülni – vette át a szót munkatársától Lengyel Attila. – Műszakonként három-négy liter üdítő, ásványvíz fogy fejenként.

Egyre többen a Körös-torokban

A hőség egyre több embert csalogat ki a csongrádi Körös-torokba, ahol többhektáros homokpad várja a strandolókat. A partfürdőt üzemeltető cég ügyvezetője, Berényi Edit lapunknak elmondta: a kánikula miatt több úszómester vigyázza délutánonként a homokfövenyen strandolókat. Az ezer főt meghaladó látogatottság idején orvos is ügyel az üdülőterületen. Erre legutóbb hét végén volt szükség.

És nem fogják elhinni, van, aki még ilyenkor is szoláriumba jár. Legalábbis erről tájékoztatott Németh-Krisztin Ágnes az egyik belvárosi barnulda dolgozója. Igaz, tette hozzá, ősszel és télen nagyobb forgalom – kisebb a természetes konkurencia –, de aki a munkája miatt nem ér rá strandra menni, délután beugrik hozzájuk. Forgó Balázsné, a Liget vendéglő és sörkert szakácsa viszont úgy érezheti, teljes munkaidejét szaunában tölti.

– A konyhában legalább 50-60 fok tombol, folyamatosan égnek a gázok, működnek a tűzhelyek, sütünk-főzünk. Ilyenkor sokkal rosszabb, mint télen – akkor legalább a szellőztetéskor friss, hideg levegő áramlik be –, a levegő most alig mozdul. Hűtött, jeges ásványvizet iszunk és tusolunk – muszáj, másképpen nem bírnánk ki.