Elátkozott kórházFelvétel a kedvencekbe

Szabó C. Szilárd jegyzete

Szabó C. Szilárd
2007-06-22

"A szentesi kórház úgy el van átkozva, mint Bagaméri, a fagylaltos. Még sehol sem volt az egészségügyi reform, még senki sem beszélt ágyszámleépítésről, teljesítményvolumen-korlátról (brr, milyen egy szó), meg struktúraátalakításról, de a szentesi kórházban már állt a bál, amit – hiába akartak jót –, újabb és újabb követett."

A szentesi kórház úgy el van átkozva, mint Bagaméri, a fagylaltos. Még sehol sem volt az egészségügyi reform, még senki sem beszélt ágyszámleépítésről, teljesítményvolumen-korlátról (brr, milyen egy szó), meg struktúraátalakításról, de a szentesi kórházban már állt a bál, amit – hiába akartak jót –, újabb és újabb követett. A Kovács-, Geönczeöl-, Borzi-, Fenyves-, Tóth- és Német-sztori mind olyan történet, amiről folytatásban számolt be lapunk.

Mondjuk fel akkor a leckét: Kovács Ágnes volt szentesi kórházigazgatót és Geönczeöl Tibor szentesi baleseti sebészt csalásért ítélték el. Geönczeöl 1997 és 2001 között 173 külföldi beteget látott el 215 alkalommal sürgősségi ellátás címén, ezzel társtettesként – Kovács Ágnessel együtt – 65 millió forinttal megkárosította az egészségbiztosítót.

Az úgynevezett protézisügyben Kovács másfél éves, Geönczeöl doktor pedig hároméves börtönbüntetést kapott. A köztársaság elnöke Kovács büntetését kegyelemből két év próbaidőre felfüggesztette, míg Geönczeöl szabadságvesztését kegyelemből egy évre mérsékelte.

Borzi Márta egykori szentesi kórházigazgató előbb konszolidált, adósságot kezelt, válságmenedzselt, majd lapátra tette őt a fenntartó megyei önkormányzat, amely az adatok manipulálásával vádolta. Borzi fellebbezett ügyvédjével, a volt igazságügy-miniszter Bárándy Péterrel a döntés ellen a munkaügyi bíróságon, de az nem tárgyalta az ügyet, mert késve érkezett a keresetlevél. Borzi volt az, aki visszavonta Tóth Edit orvosigazgatói megbízatását. Tóth munkaügyi bírósághoz fordult és nyert.
Tavaly került vissza a tisztségébe. Fenyves Ernő akkori kórházigazgató azonban újfent felmentette Tóth Editet, aki ismét munkaügyi bírósághoz fordult és ismét nyert.

Most itt a legújabb. Tíz napja arról írtunk, hogy az áprilisban megválasztott Várkonyi Katalin főigazgató Német Antóniát bízta meg az orvosigazgatói teendők ellátásával. Az orvosi testület 14:3 arányban támogatta Németet. Noha Tóth Edit jogilag magát tartotta a kórház orvosigazgatójának, egy hete – Várkonyi kérésére és fáradtságra hivatkozva – lemondott a tisztségéről Német javára, akinek erőt és bátorságot kívánt.

A frissen kinevezett orvosigazgató pár napig bírta. Állítólag azért ment, mert nem akar asszisztálni százharminc kollégája azonnali elbocsátásához. Szép és ritka gesztus ez a mai világban. A rendszer azonban úgy van felépítve, hogy bedarálja a széplelkűeket. Jöhet a Jolly Joker. Például Tóth Edit, aki azt nyilatkozta: kénytelen lesz ő betölteni a posztot, ha más nem akarja.