Szentesen védték a termőföldetFelvétel a kedvencekbe

Balázsi Irén
2007-06-21

A visegrádi négyek agrárkamaráinak vezetői szentesi találkozójukon tegnap egyetértettek abban, hogy a termőföldet az vásárolhassa meg, aki hosszú ideje műveli. Megegyeztek abban is, hogy a jövőbeli tanácskozásaikon állandó megfigyelőként részt vehet az ukrán agrárkamara képviselője is.

A cseh-, a lengyel-, a szlovák és a Magyar Agrárkamara vezetői tanácskoztak tegnap Szentesen, az Árpád-Agrár Zrt.-nél. Ennek a vezérigazgatója, egyben a hazai agárkamara elnöke, Csikai Miklós házigazdaként arról tájékoztatott, Szentesre meghívták az ukrán agrárkamara illetékesét is, mert Európai Unión kívüli országként megszavazták a V–4-ek Ukrajnának az állandó megfigyelői státust.

Elhangzott, minden ágazatban csökken az eredményesség, ahol „élőmunkát" végeznek. A V–4-ek ezért is támogatják a termelői hozzájárulással és jelentős állami támogatással létrejövő nemzeti kárenyhítő rendszert. Valamennyien várják továbbá a fejlesztési pályázatok mielőbbi jóváhagyását Brüsszelben.

Elhangzott: már most foglalkozni kell azzal, hogy az EU milyen agrárpolitikát folytasson 2013 után. A tagországok agrárkamaráinak feladata ennek befolyásolása. Fontos továbbá, hogy hatással legyenek a nemzeti kormányokra is a termőfölddel kapcsolatos spekulatív ügyletek megakadályozására. A tanácskozáson azt hangoztatták: azok juthassanak földhöz, akik hosszú ideje művelik azt. Megegyeztek abban is: az unió „nem jóléti rendszer", ezért a négyek közösen lépjenek fel érdekeik védelmében. Aktuális témaként említették az EU cukorrendtartási reformját, amely kvótákat szab meg a termelésre. A találkozó részt vevői azt szeretnék kiharcolni, hogy csak azokban az országokban csökkentse az unió a kvótát, ahol eddig még nem csökkentették. Ha ezt nem sikerül elérniük a visegrádi négyeknek, akkor cukorból importra fognak szorulni.