Hárman még Orbán levelét várjákFelvétel a kedvencekbe

Meghosszabbított választókerületi elnöki mandátumok

Szabó C. Szilárd
2007-06-21

Lázár János tegnap közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a Fidesz vezetése meghosszabbította a választókerületi elnöki mandátumát. Információink szerint már Nógrádi Zoltán, Kalmár Ferenc és Vincze László is megkapta a megbízólevelét Orbán Viktortól. Bodó Imre, Farkas Sándor és Martonosi György ügyében viszont még nem született döntés.

Lezárult a Fideszben a választókerületi elnöki posztok felülvizsgálata a Magyar Rádió értesülése szerint. Orbán Viktor pártelnök több mint húsz helyi vezetőt váltott le. A legtöbb választókerületi elnöki poszt Heves megyében cserélt gazdát – ahol hat választókörzetből ötnek lesz új irányítója –, de sok vezetőtől búcsúztak el Budapesten is.

Csongrád megyében hét választókerület van. A tavalyi parlamenti választásokon öt-kettő arányban nyertek a kormánykoalíció jelöltjei. A Fidesz szervezetében kulcsszerepet játszó választókerületi elnökök megbízásának legtöbbjét még 2004–2005-ben osztotta ki Orbán Viktor olyan alapon, hogy a helyi vezetők lettek egyben a párt országgyűlési képviselőjelöltjei is. A pártelnök már tavasszal egyértelművé tette, hogy a májusi tisztújítás után felülvizsgálja a megbízásokat. A rádió információja szerint a döntésben, hogy ki kap újra bizalmat, és kit cserélnek le, csak az egyik szempont volt a választási eredmény, a teljesítmény, a helyben végzett munka mellett azt is figyelembe vették, mennyire fogadják el választókerületében az elnököt.

Lapunk úgy tudja, a vásárhelyi polgármester, Lázár János mellett már Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester, országgyűlési képviselő, Kalmár Ferenc szegedi önkormányzati képviselő és Vincze László csongrádi parlamenti képviselő is megkapta a megbízólevelét Orbán Viktortól. Bodó Imre tiszaszigeti polgármester, Farkas Sándor szentesi parlamenti képviselő, frissen megválasztott megyei Fidesz-elnök és Martonosi György maroslelei polgármester ügyében viszont még nem született döntés. A posztjukon maradó elnökök két évre kaptak bizalmat.