A meztelen test és a művészet elkötelezettjeiFelvétel a kedvencekbe

Tisztelet és líra a szentesi aktfotó-kiállításon

Blahó Gabriella
2007-06-21

A meztelen test és a művészet elkötelezettjei kétévente találkoznak a Szentesi aktfotó-kiállításon, ahol a fotósok és modelljeik között minden időben élő a kapcsolat. Az aktmodellek szabadon bontakoznak ki a fényképezés közben, a művészek pedig nem múló hevülettel keresik a legszebb részleteket.

A rögmagyar valóság helyett az álmaiban utazik Bánóczi László. A fotóművész azt mondja, a pénz, a hatalom és a nő mindig érdekelni fogja a férfiakat. A nő annyiban különbözik az előbbi kettőtől, hogy a másik kettővel nem helyettesíthető. Minden nőben ott van a rejtély, ami izgatja, foglalkoztatja a férfit – mondta. Szavai szerint modelljei iránt mély tiszteletet érez, tiszteletet a megfejthetetlen és minden pillanatban újat teremtő érzékenység iránt. A külföldön is elismert neves művész a kilencvenes évek óta küld képeket a szentesi kiállításra, mely páratlan az országban: az egyedüli szemle, mely erre a témára szerveződött.

Nem igazi vonzalom

A huszonöt éves biennálén most éppen ötven alkotó fotói tekinthetők meg, köztük Wágner Csapó József Szerelem-virág című képe. Az alkotás messziről nézve valóban virágnak, kehelynek tűnik, közelről azonban egyértelműen felsejlik: egy ismeretlen nő ölét fotózta. A lírai kép a kiállításon nagy sikert aratott, ezt örömmel vette tudomásul az alkotó. Lapunknak azt mondta, egy kicsit mindig beleszeret a modelljeibe. Ez nem igazi vonzalom, hanem egyféle katalizátor egy őszinte, hiteles kép megszületéséhez. Bár dolgozott profi modellekkel is, az igazi képek az „amatőr" nők szereplésével születtek, akik valóságukat mutatták meg neki. Wágner Csapó József mélyen hálás ezért: alázattal dolgozik a műteremben.

Védett környezet

Az aktmodellek a művészet védelmét élvezhetik a fotózásokon. A szentesi Nagy István is olyan alkotótáborokban vesz részt, ahol több fotós néhány modellt fényképez teljesen védett környezetben. A Löszfal-akt című képéért második díjat nyert szentesi fotós úgy véli, elsősorban a technikának szólt az elismerés: a kép ugyanis argentotípia.

Bikiniben szégyenlős

Az egyik képen a szegedi Bodola Blanka szerepel. A huszonöt éves spanyol szakos egyetemista boldogan adja testét és nőiségét a főként férfifotósoknak a Fényműhelyben: készüljön művészeti alkotás. A lány azt mondja, egy bikinis fotózáson szégyenlős volna, hiszen ott már egyértelműen a szex, a kihívó viselkedés kerülne előtérbe. „Akit szeretünk, aki a barátunk, az nem fog rólunk pornográf képeket készíteni" – fogalmazott. A felszínes csillogással, a divatfotózással ellentétben őt jobban vonzza, mélyebben tölti fel a gondolati megközelítés, és nem arra vár, hogy címlaplány legyen.