Szegvár péntekig adott haladékotFelvétel a kedvencekbe

Kilenc település hitt a Roba Kft.-nek


2007-06-20

A szegvári önkormányzat a Fővárosi Ügyészséghez fordul, amennyiben nem kapja vissza a falu pénzét, húszmillió forintot e hét péntekig. A budapesti cég humanitárius támogatásként milliárdokat ígért csatornázásra, előre kérve a közvetítői díjat.

A szegvári önkormányzat a Fővárosi Ügyészséghez fordul, amennyiben nem kapja vissza a falu pénzét, húszmillió forintot e hét péntekig. A budapesti cég humanitárius támogatásként milliárdokat ígért csatornázásra, előre kérve a közvetítői díjat. Az ügyben még nyolc Csongrád megyei település érintett. Információink szerint egyik sem gazdagodott meg egy csapásra.

Több mint egy évvel ezelőtt ígért Szegvárnak ötmilliárd forintot a budapesti Roba-Millenium Kft. humanitárius támogatásként, környezetvédelmi céllal, a csatornázásra. Ajánlatuk szerint visszafizetik az előre felvett közvetítői díj nyolcvan százalékát, ha a pályázat eredménytelen, és nem jön létre az üzlet. A szegvári önkormányzat képviselői meg is szavazták a szerződéskötést, ám az ötmilliárd mindeddig nem érkezett meg.

Az előző testület által megkötött megállapodást a tavaly ősszel felállt új képviselő-testület felülvizsgálta. Cselekvésre szántuk el magunkat – közölte Gémes László. A falu polgármestere elmondta lapunknak, jogi útra terelték az ügyet. Az önkormányzat megbízásából Erdélyi Miklós hódmezővásárhelyi ügyvéd kezdett párbeszédet a céggel. A falu kéri vissza az előre befizetett teljes összeget és annak kamatait. A körülbelül húszmillió forint visszafizetésének határideje e hét péntek. Amennyiben a pénz nem érkezik meg az önkormányzat számlájára, úgy Szegvár a Fővárosi Ügyészséghez fordul, bejelentést tesz, és a hivataltól tényfeltáró nyomozást kér ebben az ügyben – fogalmazott Gémes.

A titkárnő válaszol

Telefonon megpróbáltuk elérni a Roba-Millenium Kft. vezetőjét, Krupa Mariannt. A pesti számon a titkárnő vette fel a készüléket. Közölte, hogy a cégvezető nem elérhető, próbálkozzunk a jövő héten. Azért megkérdeztük őt, hogy vajon humanitárius támogatást kapott-e már bármelyik önkormányzat azok közül, akikkel a Roba kapcsolatban áll. Azt felelte, hogy igen. Kértük, nevezzen meg egyet. Erre azt felelte, nyilatkozattételre nem hatalmazták fel.

Sándorfalva és Szatymaz hasonlóképpen járt. Mindkét településnek humanitárius támogatást ígért a Roba, összesen körülbelül hétmilliárd forintot, az önkormányzatok pedig szintén előre fizettek a közvetítésért.

Kormányos László elmondta, hogy közös csatornahálózat és közös tisztítómű építésében gondolkodtak, de a kész pályázatot sem mutatta be a testületeknek a cég. Szatymaz polgármesterének tájékoztatása szerint a képviselők mindössze azon vitáztak, vajon a megállapodás nem teljesítése, vagy nem szerződésszerű teljesítése miatt kérjék vissza a pénzüket. Egyelőre ez ügyben nem tettek lépéseket. A Robával a jövőben nem kívánnak együttműködni, a holland ajánlatról pedig most már úgy vélik: blöff volt csupán.

A kisteleki kistérség valamennyi települése csatlakozott a programhoz. Kistelek polgármestere lapunknak azt mondta, a Roba Millenium Kft.-vel való megállapodásuk helyzetéről nem kíván nyilatkozni. Nagy Sándor „nem hajlandó belemenni a Szegvár-féle zsákutcába". Abban a pillanatban, amikor a hat település élete alapvetően megváltozik, mert a sokmilliárdos támogatást megkapják, azt országnak-világnak el fogja mondani.

A balástyai önkormányzatnál is próbálkoztunk valakit szóra bírni a Roba ügyében. Egy köztisztviselő azt kérte, a nevében semmit ne írjunk, de pénzt még ők se kaptak.