Elkezdődhet az idén a Petőfi felújítása SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Négycsillagos szállóvá alakítanák

Balázsi Irén
2007-06-20

Hárommilliárd forintba is belekerül a szentesi Petőfi Szálló teljes rekonstrukciója, amely az idén elkezdődhet. A fővárosi Pendola Kft. tett ajánlatot a szálloda felújítására, s az elképzelések szerint közös vállalkozásban végezné az önkormányzattal.

Mindenféle szóbeszéd terjed a Petőfi Szálló tervezett felújításával kapcsolatban. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy – mint mondani szokás – egyszer már megégették a szájukat a szentesiek, akik ebből tanulva óvatosak lettek. Ismeretes: a fővárosi FIK Rt. hozakodott elő még az 1990-es évek közepén az épület rendbehozatalára a nagyszabású tervekkel, amelyekből nem lett semmi. Legfeljebb tovább potyogott a vakolat, és életveszélyes lett az épület – és elkezdődött a maratoni per a Petőfi tulajdonjogáért, ami hét év alatt, 2006-ban lett immár száz százalékban az önkormányzaté. Szirbik Imre polgármester mindenesetre nem csodálkozik, hogy aggódnak a lokálpatrióták, akik azt szeretnék, ha a szálloda „régi fényében" ékesítené ismét a városközpontot.

Az idén viszont a budapesti Pendola Kft.-től érkezett ajánlat az 1898-ban megnyílt korai szecessziós stílusú, műemléki épületegyüttes rendbehozatalára. Ezt az önkormányzattal közös vállalkozásban szándékoznak megvalósítani. A képviselő-testület még áprilisban ad hoc bizottságot hozott létre a befektetőjelölttel a tárgyalások lefolytatására.

Az eseti grémiumba mindkét oldal delegálhatott tagokat, a pénteki rendkívüli ülésen születik döntés. Végig részt vett az előkészítő munkában a jobboldal frakcióvezetője, Dongó László, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke, Kozák János, a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület képviselője, Horváth István, továbbá a szocialista párti Baranyi Imre, a városfejlesztési-, Demeter Attila, a jogi bizottság elnöke és a szintén MSZP-s Varga Árpád. Ők készítették elő a megállapodást a Pendolával, amely hozzájárult ahhoz, hogy nyílt ülésen tárgyalják majd az előterjesztést.

A város jelenlegi állapotában vinné a társulásba a szállót, a befektető pedig vállalná a 2,5-3 milliárd forintos felújítási költséget. A polgármester lapunknak elmondta: a társasági és a szindikátusi szerződéstervezet kerül a testület elé. Ha jóváhagyják, akkor megalakul az úgynevezett projekttársaság, az alaptőke 3 millió forint lesz. Az elképzelések szerint a Pendola október végéig a saját költségén elkészítteti az épület korhű rekonstrukciójának engedélyeztetési terveit, valamint a finanszírozási és üzemeltetési tervet. Szirbik úgy véli: ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, ez év végén elkezdődhet a beruházás, amely tavasszal vehet nagyobb lendületet. A tervek szerint 2010-ben fejeződik be a felújítás. Ennek keretében 4 csillagos szállodát alakítanak ki, amely egyidejűleg mintegy száz vendég befogadására lesz alkalmas. A pincében rekreációs helyiségeket, az udvari részen mélygarázsokat alakítanak ki.

A színháztermet szintén korhűen állítják helyre: rekonstruálják az 1900-as évek eredeti erkélyeit, és közösségi rendezvények lebonyolítására is alkalmassá teszik a színházat. A Pendola illetékesei mindezt olyan komolyan gondolják, hogy a helyi levéltárban is kutattak korabeli dokumentumokat. Akkor derült ki: kék színű volt egykoron az épület homlokzata, nem pedig sárgás, mint most.