Farkas Sándor a megyei Fidesz-elnökFelvétel a kedvencekbe

Fél óra alatt döntött a választmány

Gonda Zsuzsa
2007-06-20

Farkas Sándort választották a Fidesz Csongrád megyei elnökévé a tegnapi tisztújításon. Az új elnök kiegyensúlyozottságra és az 1998-as eredmények elérésére törekszik. Mandátuma két évre szól.

Farkas Sándort választotta tegnap a Fidesz Csongrád megyei elnökévé a megyei választmány Szegeden. Más jelölt nem volt. Nógrádi Zoltán neve az ülésen felmerült ugyan, de ő már korábban is jelezte: nem vállalja a tisztséget.

A Victor Hugo utcai Fidesz-székházban 17 órakor kezdődött a tisztújítás, 16.30-kor a küldöttek még elhárították arra vonatkozó kérdésünket: ki lesz az elnök. Sejteni azért lehetett, hogy Farkas Sándort, szentesi országgyűlési képviselőt választják meg, aki 1997 és 2003 között már betöltötte ezt a posztot.

54 igen

Az ülésen 58 küldött volt jelen. Az elnökre 56-an szavaztak, 54-en igennel, egy nemmel. Egy szavazat érvénytelen volt.

Amíg vártunk, a küldötteket figyeltük: Nógrádi Zoltán, Martonosi György és Nagy Sándor derűsen beszélgetett egymással, egyedül Farkas tűnt kissé gondterheltnek. A leköszönő elnök, Lázár János – a posztért ő sem indult – percre pontosan érkezett, Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke 17.10-kor. Nem késett el.

A szavazáson nem lehettünk ott, 17.20-kor Lázár János így szólt: „a sajtó képviselőinek köszönjük, de inkább magunk maradnánk." Fél óra alatt megválasztották az elnököt, majd kicsivel később az elnökséget. Feszültséget csak a meleg okozott.

Az új elnök az ülés után elmondta: korábbi elnöksége alatt és most is a konszenzusra, a kiegyensúlyozottságra törekszik. A cél, hogy „az új többség erejeként" megmutassák, hogy nemcsak a falvak, a város és a megye, de az ország vezetésére is alkalmasak.

Lázár választókerületi elnök marad

A Fidesz-MPSZ a tegnapi elnökválasztással egy időben az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz: „A FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség vezetése a tisztújító kongresszus után elemezte, értékelte a választókerületi elnökök munkáját is. Ennek eredményeképpen a Szövetség vezetése dr. Lázár János választókerületi elnöki megbízatását 2009-ig meghosszabbította."

Arra a kérdésre, hogy akkor is indult volna-e, ha Nógrádi Zoltán és Lázár János vállalja a jelölést, elmondta: az ülés előtti egyeztetésen kiderült, ő az, aki a szükséges kiegyensúlyozottságot biztosítani tudja, mert nem tartozik egyik oldalhoz sem. Majd kijavította magát: valójában nem oldalak vannak a szövetségben, hanem többféle politikai áramlat, melyeket ő egy mederben tud tartani.

A párt alapszabálya szerint az elnök mandátuma két évre szól. Ez idő alatt legfontosabb feladatának azt tartja, hogy 2010-re megközelítsék, vagy el is érjék az 1998-as eredményt, amikor mind a hét egyéni körzetben jobboldali jelölt szerzett mandátumot. Farkas szorosabb együttműködést szeretne a jobboldali irányítású települések vezetőivel, és a fideszes irányítású megyei önkormányzattal is.

Az elnök kiemelte: a választmány tagjainak megválasztásakor a területi elv maximálisan érvényesült, így a megye minden választókerülete képviselteti magát a testületben. A megyei választmány tagjai: Ádók János (Hódmezővásárhely), Gyimesi László (Szeged), Kohári Nándor (Szeged), Vincze László (Csongrád), Farkas Sándor (Szentes), Havasi Katalin (Hódmezővásárhely), Martonosi György (Makó). Az országos választmány tagjai: Póda Jenő (Szeged) és Bodó Imre (Szeged-Tiszasziget).