Csak júliustól lesz fizetős parkolási rendszer SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Örülhetnek az autósok

Balázsi Irén
2007-06-15

Csak július elsejével vezetik be Szentesen a fizetős parkolási rendszert, ugyanis a budapesti cég még csak most szállítja le az automatákat. Az önkormányzat kiszolgáltatott helyzete miatt semmit sem tehet, kénytelen elfogadni a csúszást.

Csak július elsejével vezetik be Szentesen a fizetős parkolási rendszert, ugyanis a budapesti cég még csak most szállítja le az automatákat. Az önkormányzat kiszolgáltatott helyzete miatt semmit sem tehet, kénytelen elfogadni a csúszást. Mindeközben a Horváth Mihály utcában 16 várakozóhely épül, ahol ingyen parkolhatnak majd a városlakók.

A szentesi képviselő-testület még márciusi ülésén döntött úgy, hogy június elsejétől vezeti be a fizetős parkolást a belvárosban. A közbeszerzési felhívásra jelentkezett egyetlen cég azonban ezt a határidőt nem tudta vállalni. A helyi közbeszerzési bizottság elnöke, Demeter Attila lapunknak korábban azt nyilatkozta: az ajánlat elbírálásakor ők is felvetették, hogy nem mulasztanak-e határidőt, ha elfogadják az automatákat beszerző és üzembe helyező társaság ajánlatát. Mégis a kompromisszumos megoldás mellett döntöttek annak érdekében, hogy inkább csússzon a határidő, de megbízható eszközöket szerezzenek be. A fővárosi Szenzor Számítóközpont Kft. 14 órát helyez majd üzembe. A rendszer kiépítése mintegy húszmillió forintjába kerül az önkormányzatnak, az üzemeltetést pedig a városellátó intézmény látja el. A pesti cég vállalta, hogy június 15-ére felszereli a berendezéseket.

Czirok Jánosné, a polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője tegnap arról tájékoztatta lapunkat: a társaság illetékesei azt ígérték, hogy az automatákat csak a következő napokban szállítják Szentesre. Ezután helyezik üzembe a parkolóórákat, s július elsejétől kell fizetniük az autósoknak a parkolásért. A történtek után az önkormányzat a kiszolgáltatott helyzete miatt ezt kénytelen elfogadni. Demeter Attila szerint az autósok biztosan nem veszik zokon, ha ingyen parkolhatnak további két hétig.

A városközpontban egyébként 440 parkolóhelyen kérnek majd díjat a várakozásért reggel 8 órától délután 5-ig munkaszüneti- és ünnepnapok kivételével, óránként 120 forintot. A főutcai épületek mögött viszont már most is vannak parkolók, ahol ingyen várakozhatnak az autósok. A Bodrogi Bau Kft. újabb 16 várakozóhely és szervizút építését kezdte el a Horváth Mihály utcai új társasház és üzletsor mögötti területen. A műszaki osztályvezető elmondta: ez nem tartozik fizetős övezetbe, itt ingyen parkolhatnak a vásárlók és a lakók. A költségeket a kft. állja, mert úgy kapta meg az engedélyt a többszintes épület felépítésére, hogy felszíni parkolókról is gondoskodik. A tömbház alatt ugyanis mélygarázsok vannak.