Megjelent az alga a Kurcában, SzentesnélFelvétel a kedvencekbe

Egymillió köbméter friss víz kell

Balázsi Irén
2007-06-13

Egymillió köbméter friss vizet enged a következő napokban a Kurcába az Atikövizig. Azt várják ettől, hogy a zöld növényzet a Tiszába jut. A vízutánpótlás az önkormányzatnak több mint kétmillió forintjába kerül.

Nem örülnek a szentesi horgászok, hogy a Kurcában már megjelent a növényzet. Most még nem fedte be a teljes víztükröt, de a meleg időjárás kedvez a hínár, a tavirózsa és más növények szaporodásának. Füsti M. Lajos, az egyesület elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a horgászvizeikbe az idén ötven mázsa pontyot, keszeget, süllőt és csukát telepítettek. A napokban vizsgálták a főcsatornában a víz oxigéntartalmát, amely egyelőre megfelel az előírásnak. Ismeretes azonban, hogy a Kurca nem élővíz, így ha nem kap utánpótlást, bizony könnyen betakarja a zöld szőnyeg a folyócskát. Az elnök szerint ez veszélyt jelent a halakra, mint ahogyan volt is rá példa az elmúlt időszakban. Úgy tudja: ezt nem várja meg a város, most idejében intézkedett a vízfrissítésről. Szükség esetén a horgászok is hozzájárulnak ennek költségeihez.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője, Czirok Jánosné megerősítette Füsti M. Lajos információját. Az önkormányzat soron kívüli vízöblítéssel próbálja megakadályozni a növényzet burjánzását a Kurcában. A tavaly kötött megállapodás értelmében a város az idén is az Atikövizigtől vesz vizet a főcsatornába. A vízügy szentesi szakaszmérnöke, Ötvös Mihály arról tájékoztatott: a hét elején „bejárást tartottak" a szakemberek. Arra a megállapításra jutottak, hogy ökológiai célból szükséges friss vizet juttatni a Kurcába. A következő napokban egymillió köbméternyi utánpótlás érkezik a főcsatornába. Ez több mint kétmillió forintjába kerül a városnak. A szakaszmérnök hozzátette: a Felső-Kurcánál és a Veker felől érkezik majd a víz, amely az eddigi tapasztalatok szerint a Tiszába viszi a növényzetet. A friss vizet pedig – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – a Körösből vételezik a szentesi főcsatornába.