Kálmán János győzött SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Szocialista után fideszes képviselő a 2. körzetben

Balázsi Irén
2007-06-11

Mérsékelt érdeklődés kísérte az időközi képviselő-választást tegnap Szentesen, ahol hét jelölt mérette meg magát. A 2. számú egyéni kerületben azért kellett új képviselőt választani, mert az MSZP-s Janó Tibor februárban elhunyt. A mandátumot a Fidesz–KDNP jelöltje, Kálmán János nyerte el.

Békésen zajlott az időközi képviselő-választás kampánya Szentesen, nem előzte meg felfokozott érdeklődés a voksolás előtti napokat sem. A 2. számú egyéni választókerületben a februárban elhunyt szocialista párti képviselő, Janó Tibor mandátumának megszerzéséért heten jelöltették magukat. A tavaly őszi önkormányzati választásokon ugyanebben a körzetben hatan szálltak ringbe. A Lajtha László Zeneiskolában, az Ady Endre utcai egészségügyi intézményben és a Móricz Zsigmond Művelődési Házban működő szavazókörökben tegnap Balogh Szabó Gábor (MSZP–SZDSZ), Horváth Zoltán (Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület), Kádasi Zoltán (független), Kálmán János (Fidesz–KDNP), Móricz Jánosné (Együtt Szentesért Egyesület), Nagy-Mélykúti László (MDF) és Pető Lászlóné (MIÉP) neve szerepelt a lapokon.

A legnagyobb szavazókörhöz 760 voksolásra jogosult személy tartozik. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban kora délutánig csak 139-en járultak az urnákhoz, ez mintegy húszszázalékos részvételi arányt tesz ki. Az első választó reggel 6 után pár perccel adta le szavazatát, és ott nyolcan kértek mozgóurnát. Egyébként Szentesen még nem volt időközi helyhatósági választás haláleset miatt. Bár az előző ciklusban hunyt el Sipos Ferenc főorvos, de ő az Együtt Szentesért listáján jutott be a testületbe. Így a listán következő Szarvas Pál foglalta el a helyét.

Horváth Lászlóné nyugalmazott pedagógus lapunk érdeklődésére azt mondta: fontosnak tartotta, hogy elmenjen választani, és akire ő szavazott, az lendületes, fiatal, teli ambícióval. A doktoriját írja Böszörményi Anikó, aki a hét jelölt közül csak egyet ismer személyesen. Azt gondolja róla, hogy képes lesz megoldani a problémákat. Az aspiránsok nagy részének ismerőse Kozák Pál, így számára nem okozott gondot a választás. A kerület képviselőjétől azt várja, hogy „építse a várost".

Kálmán: Ez a csapat sikere is

A szavazásra jogosultak közül 491-en járultak az urnákhoz, a részvételi arány 24,2 százalékos. A mandátumot Kálmán János (Fidesz–KDNP) szerezte meg 249 szavazattal, ez a voksok 50,8 százaléka. További sorrend: Balogh Szabó Gábor (MSZP–SZDSZ) 170 szavazat (34,7 százalék), Pető Lászlóné (MIÉP) 25 szavazat (5,1 százalék), Horváth Zoltán (Szövetség Szentes Felemelkedéséért) 14 szavazat (2,9 százalék), Móricz Jánosné (Együtt Szentesért) 13 szavazat (2,7 százalék), Kádasi Zoltán (független) 10 szavazat (2 százalék), Nagy-Mélykúti László (MDF) 9 szavazat (1,8 százalék).

A fideszes Kálmán János lapunknak elmondta: köszöni a választóknak, hogy megtisztelték a szavazatukkal. Hozzátette, a győzelem nemcsak az egyén, hanem az értéket képviselő csapat sikere is. Szerinte az eredmény tükrözi a belpolitikai helyzetet, miszerint az általuk képviselt értékrend mellett tették le a voksukat a választók. Képviselőként azt a munkát szeretné folytatni, amit az előző ciklusban négy évig végzett. A választókerület lakóival együtt szándékozik dolgozni a körzet komfortosabbá tételéért.